Când e liniște și pace în Hollywood economia locală este afectată negativ, mai ales în contextul unei minime creșteri economice naționale și a faptului că anul acesta California are cea mai mare rată a șomajului din SUA. După ce s-au pierdut venituri importante în cei doi ani de pandemie, grevele artiștilor de anul trecut au mai creat o gaură financiară estimată la peste 4 miliarde de dolari.

Iar din cauza numărului redus de producții de film și televiziune din ultimele luni în zona Los Angeles, multe din afacerile mici și mijlocii adiacente industriei de divertisment, a căror servicii și produse depind de activitatea artistică, nu reușesc să-și revină din criza anului trecut.

Nu numai că actorii nu au roluri, dar și echipele de filmare nu au producții, mulți angajați și angajatori trăiesc la limită, afaceri întregi se reprofilează.

Pînă și Los Angeles Times recunoaște, cu litere de-o șchioapă, că ”Hollywood se chinuie să-și revină”! Dar nu vă pierdeți speranța... În vreme ce actori, scenariști, regizori, cameramani, asistenți, machioze, costumiere au ajuns să supraviețuiască din ajutor financiar al breslelor lor sau ajutor de șomaj, marii analiști descoperă cu mare bucurie și mândrețe că diversitatea etnic-rasială a rolurilor s-a îmbunătățit semnificativ.

Aflăm din Orange County Register că ”un nou raport de la UCLA (University of California at Los Angeles, care de altfel oferă un celebru program de film și televizine) ilustrează creșterea numărului de oameni de culoare din industrie, atât în spatele cât și în fața camerelor de filmat, iar publicul susține în mare măsură filmele cu o distribuție diversă. Totuși, spun cercetătorii, este mult mai mult de făcut și nu este garantat că această tendință în creștere va dura”.

E de bine dar nu e suficient. Subiectele, temele, creația artistică, mai discutăm. Pentru că statistic stăm mai bine: dacă populația americană este aproape jumătate non-albă, BIPOC (black, indigenous and people of color), un sfert din producțiile de film recente au în distribuție o majoritate de actori non-albi. Visul de ani de zile al mișcării Hollywood Too White! Cinefilii și spectatorii jubilează.

”După ce am examinat de mai bine de un deceniu succesul de box-office la nivel mondial și intern și demografia publicului, am constatat în mod repetat că oamenii doresc să vadă filme care reflectă diversitatea care există în comunitățile lor și în lume”, declară cercetătorii de la UCLA. Din primele 10 filme in topul de încasări, în 9 din ele distribuția este cel puțin o treime non-albă.

Cu toate astea, ”va trebui să facem mai multe progrese în ceea ce privește regizorii și scenariștii, actorii în general” concluzionează studiul. Ca să nu fie mai prejos, cotidianul Los Angeles Times adaugă încă o veste încurajatoare. Două cascadorițe veterane celebre crează o echipă de elită numai cu femei-cascadori de performanță. Cum din ce în ce mai multe roluri principale feminine sunt în filme de aventuri și polițiste, echipa o să fie extrem de ocupată.

Cu toată diversitate din filme, seriale și reclame, tot e liniște și pace în Hollywood. Pînă la urmă e vorba de bani. Ca întotdeuna.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro