„Fată dragă, nu fi tristă fiindcă e păcat,
Fără lacrimi nu există dor adevărat...”


Mădălina Manole - „Fata cu părul de foc” a muzicii românești - a contrariat pe toată lumea atunci când, pe 14 iulie 2010, în dimineața zilei în care împlinea 43 de ani, a înghițit Furadan, un puternic insecticid agricol. Cariera vedetei, lansată de primul ei soț, compozitorul Șerban Georgescu, intrase într-un con de umbră. Mădălina era depresivă și se pare că nu se afla la prima tentativă. Recăsătorită cu Petru Mircea, ea avea și un băiețel, în vârstă de un an la momentul petrecerii tragediei, însă familia nu s-a dovedit a fi cea mai bună soluție de ancorare în realitate.

Dispariția tragică a Mădălinei lasă în urmă o serie de întrebări deocamdată fără răspuns. De altfel, părinții cântăreței nu s-au împăcat niciodată cu teoria faptei sale. Și nici cu ginerele lor, căruia i-au adus o serie de acuze grave! La un moment dat, un specialist american - „profiler” FBI - a reexaminat cazul și a stabilit că, de fapt, ar fi vorba de o crimă, urmând să facă o cerere de redeschidere a dosarului Mădălinei Manole. De asemenea, și un alt specialist în domeniul criminologiei, din Canada, și-a exprimat dubii în legătură cu administrarea probelor pe parcursul desfășurării anchetei judiciare. În timp, au apărut informații dar și dileme noi despre ultima perioadă a vieții interpretei al cărei hit absolut rămâne insinuantul „Fată dragă, nu fi tristă... fiindcă e păcat!”.

De pildă, de ce omul de televiziune Dan Negru a afirmat tranșant: „După 7 ani am puterea să fac mărturisirea public: eu am ucis-o pe Mădălina”?!? De ce soţul vedetei, Petru Mircea, a spus, într-un interviu că solista nu credea că este adevăratul copil al părinţilor ei - „Cred că m-au schimbat la maternitate"?!? De ce prima soție a fotbalistului Claudiu Niculescu a acuzat-o pe interpretă că a contribuit decisiv la divorțul ei, neretrăgându-și vorbele nici după dispariția Mădălinei?!? De ce Mădălina și-a implorat un fan înfocat să o ajute să-și ia viața: „Trebuie să mă ajuţi să duc treaba până la final, să termin cu totul”?!? De ce, totuși, dacă problemele ei erau cunoscute de cei apropiați, nu a beneficiat artista de tratamentul psihiatric adecvat?!? „To Berta (Mobile): Buna iubirico, vreau sa te rog sa suni la 0768XXXXX, sa intrebi daca au Furadan, spune ca vrei un litru, cat dureaza livrarea la Bucuresti. Vreau sa le cumpar socrilor mei pentru gradina. Sa le fac surpriza. Scrie-mi ce-ai facut. Nu suna, ca ma doare gatul si nu trebuie sa vorbesc zilele astea.” Furadanul este unul dintre insecticidele cu cea mai mare toxicitate pentru om. Un sfert de lingurița (1 ml), poate fi fatal. Furadanul ingerat acționează ca un neuroparalizant, nu contează dacă înghiţi 1 mililitru sau 20 de mililitri, tocmai de aceea produsul nu poate fi comercializat, făcând parte din grupa întâi de toxicitate...

Anca Magdalena Manole, cunoscută ulterior drept „Mădălina” Manole sau, după reclama din anii *90 la un produs de vopsire a părului, „fata cu părul de foc”, s-a născut pe 14 iulie 1967 la Vălenii de Munte, în Prahova. Fiica lui Ion și a Eugeniei Manole provenea dintr-o familie modestă și a avut un frate mai mic cu un an, Marian. Pasiunea pentru cântec o avea de la mama ei, interpretă amatoare de muzică populară. În adolescență, ia lecții de chitară cu folkista ploieșteancă Ana Tetelea Ionescu. La vârsta de 15 ani devine membră a Cenaclului Tineretului Prahovean condus de poetul Lucian Avramescu. Apoi, cântă în paralel în Cenaclul „Flacăra” al lui Adrian Păunescu, împreună cu Ștefania Ghiță, cu care formează duetul „Alfa și Beta”. Ca să ia parte la spectacolele Cenaclului, desfășurate în diferite orașe din țară, cele două fete nu ezită să se urce în tren și să chiulească zile întregi de la școală. Chiar dacă muzica a continuat să rămână pe primul plan, Mădălina și-a continuat studiile, frecventând cursurile Liceului de Chimie din Ploiești.

De asemenea, a terminat Școala de controlori de trafic aerian Băneasa și a lucrat timp de patru ani în acest domeniu(!). La începutul anilor *90,într-o epocă în care publicitatea comercială nu avea amploarea de acum, popularitatea Mădălinei a făcut-o să fie vedeta unor campanii de promovare. Desigur, faimoasă rămâne reclama la un produs de vopsire a părului, care i-a adus solistei și supranumele de „Fata cu părul de foc”. Dar Mădălina a fost implicată și în alte proiecte. De pildă, îndrăgita cântăreață a fost imaginea Parcului de Vacanţă Hermes, ridicat de controversatul afacerist Ilie Alexandru la intrarea în Slobozia. Între 1993 şi 1996, solista venea săptămânal în parcul de vacanţă Hermes. Mădălina îndrăgea parcul Hermes şi, în mod special, celebra replică a Turnului Eiffel şi plimbările cu hidrobicicleta pe lacul artificial din incinta fostului imperiu construit la Slobozia. Aflat în război permanent cu foștii săi socri, părinții Mădălinei, Petru Mircea – al doilea și ultimul soț al artistei – a susținut că vedeta a fost marcată de dramele unei copilării și ale unei adolescențe nefericite, care i-au afectat încrederea de sine și au transformat-o într-o ființă foarte fragilă din punct de vedere emoțional.

Petru Mircea a povestit episoade șocante din copilăria soției lui, Mădălina Manole. Artistul susține că anii de pruncie ai vedetei ar fi fost puternic marcați de bătăi, scandaluri și infidelitățile părinților ei. Conform declarațiilor lui Petru Mircea, „Fata cu părul de foc” ar fi avut o copilărie dificilă, puternic marcată de faptul că părinții îi loveau, atât pe ea, cât și pe fratele ei. „Copilăria ei a fost marcată de bătăi, aplicate ei, fratelui, dar și mamei, din partea tatălui, dar și de infidelități din partea ambilor părinți. Au fost perioade care au marcat-o foarte tare pe soția mea. Într-una din zile, când tatăl ei a venit acasă de la serviciu, în stare avansată de ebrietate, tatăl a pus mâna pe chitara cea mai dragă a Magdei și a rupt-o pe spinarea soției. Magda plângea de fiecare dată când îmi povestea asta”, povestea Petru Mircea, citat de libertatea.ro.

Petru Mircea spune că fostul soţ al Mădălinei, compozitorul Şerban Georgescu, le spunea socrilor „Piranha", adăugând că ştie de la apropiaţi că Mădălina Manole primea bătăi și de la mama ei. Acuzat de socri de o veritabilă „dictatură" în relaţia cu Mădălina Manole, soţul acesteia a replicat dur într-un interviu acordat Pro TV: „Mi-a spus Mădălina că a avut o copilărie grea, financiară în primul rând, dar mai există cazuri, s-au mai născut oameni mari din familii modeste. Au fost lucruri acumulate şi nu poate nega nimeni că Mădălina şi-a ţinut în spate familia, nimic anormal în asta, dar să nu vrei să faci chiar nimic, să aştepţi doar ajutor şi să te bazezi mereu pe ajutorul copilului. (…)Am aflat acum de curând şi am fost şocat de treaba asta, primea bătăi de la mama ei, o persoană foarte apropiată mi-a spus că i-a povestit Mădălina. Tatăl ei o supunea la acelaşi tratament pe mama ei. Nu sunt secrete sau dezvăluiri, sunt lucruri ştiute de toată familia”. (cotidianul.ro)

Tatăl Mădălinei, Ion Manole, are o cu totul altă versiune, idilică, despre copilăria fiicei lui. „Era un moment de la liceu la care fata mea ţinea foarte mult: cum a trecut prima treaptă și a intrat la liceul de chimie, când mergeam cu ea la examen și o așteptam până ieșea din sală!... În ziua când s-au afișat rezultatele, am așteptat opt ore, erau sute de oameni și n-am plecat de acolo până n-am văzut cu ochii noștri că a intrat a 14-a, cu 9 și ceva, dar de la locul 5 până la 14 aveau toți aceeași medie, doar că erau puși în ordine alfabetică. I-am oferit atunci un stilou cu peniță de aur, de 250 de lei. Pentru ea a fost un miracol, o bucurie enormă. Atunci trăiam dintr-un singur salariu, de 1.000 de lei, pentru că soția renunțase la serviciu pentru a crește copiii. Stiloul acela cred că e și acum la ea acasă, pentru că îl păstra ca amintire. Cu toate peripețiile astea, ea avea în cap melodia. Avem multe amintiri frumoase. De pildă, mergeam la mare, la Neptun, unde erau mulţi turişti străini, şi făceam ceva negoţ cu fructe pe acolo, cu autorizaţie. Mădălina era prin clasa a II-a şi venea lângă mine, vindea împreună cu mine zmeură la caserolă şi vorbea cu turiştii în engleză. Toate aceste momente frumoase ea ar fi vrut să le pună într-un cantec pe care să mi-l dedice. N-a mai apucat!”, a spus îndurerat Ion Manole, coform ziarulring.ro.

În 1991, una dintre piesele Mădălinei, compusă de Șerban Georgescu și intitulată „Fată dragă”, câștiga o imensă popularitate la posturile radio. Succesul comercial al discului „Fată dragă” a fost consemnat la vremea respectivă inclusiv de revista Billboard. Materialul discografic din 1993, intitulat „Ei și ce?”, conține opt piese în stilul folk-rock, majoritatea compozițiilor aparținându-i lui Șerban Georgescu. Albumul s-a bucurat de succes în România, iar postul radio Contact o desemna pe Mădălina „Cea mai bună artistă pop”. În anul 1994, are loc oficializarea relației dintre interpretă și partenerul său de viață, renumitul compozitor. La vremea respectivă mariajul celor doi era pus sub semnul întrebării de către presă și fanii cântăreței deopotrivă, Mădălina fiind acuzată că, înainte de toate, avea interese profesionale să se căsătorească cu Georgescu. Sucesele artistice au fost, însă, umbrite de unele neînțelegeri conjugale, care au condus la despărțire. După divorț, Mădălina Manole a declarat că „erau momente din zi în care îl adoram și alte momente în care l-aș fi împușcat”. Ambele familii s-au opus vehement acestei relații. Conform mai multor surse citate de presa vremii, mama lui Șerban Georgescu, de profesie medic, o considera pe Mădălina, fată de muncitori, drept o alegere nepotrivită pentru fiul ei. În plus, examinând o ecografie a Mădălinei, potrivit acelorași surse, ar fi tras o o concluzie pesimistă: „-Fata asta nu va putea face niciodată copii!”.

Și tatăl lui Șerban fusese medic, director al Spitalului Colțea. Nici familia Mădălinei nu era deloc încântată, simțind ostilitatea fățișă a mamei lui Șerban Georgescu și, de asemenea, nu agreau ca frumoasa lor fiică să rămână cu un bărbat mai vârstnic cu 15 ani! Un zvon consemnat de presă și confirmat destul de pieziș de parapsihologul consultat de Mădălina ulterior susținea nici mai mult nici mai puțin un fapt foarte greu de crezut, anume că mama acesteia ar fi apelat la vrăjitoare pentru a-și despărți fiica... Mădălina era extrem de posesivă în relația cu primul ei soț, Șerban Georgescu. Între ea și Carmen Rădulescu, fosta parteneră a acestuia, a fost multă vreme o adevărată rivalitate în muzica ușoara autohtonă. La mijlocul anilor '80, Carmen Rădulescu era pe val cu melodiile compuse de Șerban Georgescu. Cântece precum „Nu știu”, „Muzica te cheamă”, „Fericirea are ochii tăi” sau „Nu-i un vis, e dragostea” erau pe buzele melomanilor. Carmen era blondă, frumoasă, interesantă...

Pe Mădălina, Şerban Georgescu efectiv a făcut-o celebră, chiar dacă nu el a fost cel care a urcat-o pe scenă, ci Lucian Avramescu, poetul numit de artistă tatăl ei spiritual: „Am luat-o de mână, avea 15 ani când mi-a adus-o taică-su la Serbările Tineretului de la Sala Sporturilor din Ploieşti şi au urmat 5 ani fantastici pentru ea", îşi aminteştea poetul. Cel care avea s-o transforme într-o stea, însă, a fost compozitorul Şerban Georgescu, pe care artista l-a întâlnit pe holurile Radioului. Ea avea 21 de ani, el 36, dar aşa a început o relaţie perfectă pe plan artistic. În 1988, compozitorul îi încredințează prima piesă – „Un om sentimental". Dar melodia care avea să-i aducă faima avea să apară trei ani mai târziu şi să dea titlul celui mai cunoscut album al ei, „Fata dragă". În 1994, artista devenea soţia compozitorului - motiv de bârfe interminabile.

După 15 ani de relaţie, în 2002, cei doi decid să divorţeze. Nu au copii împreună - o mare neîmplinire, iar el ar fi înşelat-o, acesta fiind, de altfel, motivul invocat de Mădălina la tribunal. „Nu poate să mă acuze de nimic concret", declara compozitorul după divorţ. „Nu sunt un sfânt, dar niciodată nu am fost vagabond, alcoolic sau violent. Eu n-am ştiut de divorţ decât cu o săptămână înainte. Mi-a pus o hârtie pe masă, apoi şi-a luat bocceluţa şi a plecat. Nu ştiu ce s-a întâmplat. De ce a vrut să-mi dea personal hârtia de divorţ şi nu a trimis-o prin poştă aşa cum se obişnuieşte?", se întreba Şerban Georgescu. În timp, cei doi şi-au refăcut viaţa sentimentală. După o legătură cu solista Florina Vidican, Şerban s-a căsătorit şi-a avut o fetiţă din relaţia cu actrița Eniko-Marilena Bartos. Iritat de unele declarații ale fostei sale soții la adresa noii sale căsnicii, Șerban Georgescu a scăpat câteva vorbe în 2006, după cinci ani de la divorț, la adresa Mădălinei, după ce, în prealabil, a atenționat presa că nu voia să „dezgroape mortii" pentru că se simțea foarte fericit alaturi de noua lui parteneră, Eniko-Marilena, și de fetița lor de un an si trei luni, Alessia Ana Maria. Compozitorul a declarat că vila cu două etaje pe care Mădălina Manole spune că i-a lăsat-o la partaj nu i-a aparținut niciodată cântăreței: „Nici nu s-a pus problema casei la partaj.

Casa este construită pe terenul părinților mei, moștenire de la bunici. Fiecare cărămidă din casa aceea este câte un șlagăr al meu. Ea a primit despăgubiri pentru casă", susținea Șerban Georgescu. La doi ani de la moartea muzicianului, ieșeau la iveală secrete dureroasa din conviețuirea lui Șerban cu Eniko. Cu aproape 25 de ani mai tânară decât acesta, frumoasa actriță a îndurat gelozia exagerată a soțului ei. Apropiații lor au rupt tăcerea și au povestit că muzicianul obișnuia să-și țină nevasta sub papuc și, de fiecare dată când aceasta îi trezea suspiciuni, o încuia câteva ore în casă, în vila lui. Eniko nu a vrut să dea declarații pe această temă, însă nici nu a negat zvonurile. „Domnul Horia Moculescu a fost martor la multe scene de acest gen. Eu nu vreau să mai spun nimic, nu vreau să pătez memoria soțului meu", a spus văduva compozitorului. În 2007, la fel ca tatăl și bunicul lui, Șerban Georgescu a murit de inimă şi, potrivit cunoscuților, „s-a stins iubind-o pe Mădălina Manole". În ciuda problemelor apărute în prima ei căsnicie, Mădălina Manole a ținut în continuare la Șerban Georgescu, dovadă fiind ceea ce s-a petrecut la priveghiul acestuia.

„Cu o seară înainte de înmormântare, fosta soție a compozitorului, Mădălina Manole, însoțită de câțiva prieteni, a mers la capelă, dar a constatat că aceasta era închisă. Se pare că suferința ei s-a transformat repede în enervare, cântăreața comentând că nu este posibil să nu îl privegheze nimeni. La scurt timp, un angajat al capelei a deschis”, a dezvăluit Revista VIP. „Mădălina a stat aproximativ două ore acolo, timp în care l-a ținut de mână, l-a mângâiat și a plâns mocnit când a recunoscut cravata de la gâtul lui. Ea i-o cumpărase din Germania cu câțiva ani în urmă. A doua zi, Mădălina a lipsit de la slujba de înmormântare, având de făcut anumite investigații medicale, știind însă că gestul său va fi taxat de gura lumii”, a mai relatat sursa citată. Despărțirea de Șerban Georgescu, cel care i-a marcat decisiv cariera, a transformat-o pe frumoasa Mădălina drept una dintre cele mai râvnite femei din România. (Nu că n-ar fi fost și înainte!) La 35 de ani, cântăreața, deși nu mai era foarte tânără, era extrem de atrăgătoare. În acea perioadă, încurajată de exemplul Loredanei, care, la 31 de ani, strălucise pe coperta celui mai bine vândut număr al ediției române Playboy, Mădălina nu ar fi zis nu unui pictorial în revista Iepurașului cu Papion. Am avut două sau trei discuții cu ea, însă era indecisă. Invoca vârsta și se temea de eticheta de „Cea mai bătrână vedetă Playboy din România”. De asemenea, apariția ei mai mult dezbrăcată pe coperta discului „Ei și ce?”, cu un deceniu înainte, nu păruse să fie deloc un succes... Discuția a tergiversat câțiva ani și, chiar atunci când Mădălina părea gata să semneze contractul, apariția ulterioară pe copertă a Andreei Antonescu a convins-o să renunțe la proiect: „-Ce să caut eu lângă puștoaica asta?!? Sunt deja o babă!”.

Infarctul fostului soț contribuise la depresia vârstei de mijloc. Mădălina simțea deja presiunea vârstei. Lucian Avramescu rememora un episod oarecum similar: „Odată, mi-a dat un telefon și a zis: <<-Nu vi se pare că eu m-am urâțit? Că sunt urâtă?>>... <<-Măi, Madalina, tu ești nebună? Cum Dumnezeu poți să spui așa ceva, tu ai fost frumoasă și vei muri frumoasă; chiar dacă vei fi de 80 de ani, o să fii o babă frumoasă, cum poți să fii tu urâtă?>>... Povestea asta indica niște căderi sufletești legate de scenă, care i se părea că nu o mai cheamă, că nu mai e în vogă pentru că nu mai e atât de frumoasă", își amintește poetul. În realitate, Mădălina rămăsese o femeie foarte frumoasă, care a început să fie curtată de o mulțime de bărbați, celebri sau la început de carieră, bogați și săraci, români și străini. Mădălinei Manole, ca oricărei femei frumoase din show-biz, i-au fost atribuite o sumedenie de legături sentimentale. Unele vor fi fost reale, altele doar simple speculații bazate pe anumite coincidențe din cariera ei artistică.

Cântărețul Gheorghe Gheorghiu o cunoștea pe Mădălina încă din liceu, de pe vremea când aceasta de abia împlinise 15 ani: „Părinții ei mi-au dat-o în grijă și mi-a fost ca o fiică!", susține cantautorul, care i-a fost aproape interpretei inclusiv după căsătoria ei cu Petru Mircea. Al doilea soț al Mădălinei i-ar fi devenit, se pare, partener de afaceri pe litoral, unde ar fi deschis împreună două baruri, conform surselor citate de presa vremii. Prin 1997, umbla vorba pe la colţuri că Mădălina ar fi avut o idilă cu Viorel Cataramă. Acesta a dezminţit, însă,zvonul. Fiindcă a interpretat un duet cu Mădălina, despre Daniel Iordăchioaie se răspândise la un moment dat zvonul cum că s-ar fi căsătorit în secret cu „Fata cu părul de foc”... În schimb, lucrurile par mult mai complicate în ceea ce-l privește pe fotomodelul Radu Vâlcan. Mai tânăr cu zece ani ca Madălina, el a fost acuzat de propriul tată - renegat între timp - că ar fi constituit cauza divorțului cântăreței: „Radu s-a iubit cu Mădălina Manole când ea era măritată cu Şerban. Era amantul ei. Pe-atunci, el era manechin, iar Mădălina era o rampă de lansare pentru el. I-am spus de multe ori să o lase în pace, mai ales că femeia era măritată, însă nu m-am mai băgat când am văzut că nu am cu cine să vorbesc.

După un an de relaţie, am aflat că Mădălina a divorţat de Şerban Georgescu, iar motivul pentru care au făcut-o a fost chiar Radu", a declarat, pentru presă, Vasile Vâlcan. Se pare că aventura dintre celebra solistă şi pe atunci manechinul Radu Vâlcan se consuma chiar în apartamentul pe care artista şi-l cumpărase pe ascuns, ca să nu afle Şerban Georgescu. „Îşi pregătise terenul. Şi-a cumpărat un apartament în timpul căsătoriei, de care eu habar nu am avut", a recunoscut Şerban Georgescu, înainte să moară. Iar Vasile Vâlcan confirmă: „Radu nu a adus-o pe Mădălina niciodată acasă. Noi am văzut-o doar la televizor. Se iubeau într-un apartament pe care-l avea Mădălina în Bucureşti. După ce a divorţat de Şerban, au mai fost împreună doar câteva luni. Ştiu că el a părăsit-o", a mai afirmat Vasile Vâlcan. Radu şi Mădălina s-au cunoscut în 2000, la filmările clipului „Când sunt cu tine”. Atunci, Vâlcan era departe de a fi un personaj celebru, el având la activ doar un titlu de „Cel mai bun manechin din România”. Scenariul clipului pe care cei doi l-au filmat implica şi un sărut care, susţin martorii, a fost repetat de mai multe ori, chiar la cererea interpretei.

„Mădălina e într-adevăr o femeie frumoasă şi lumea nu poate decât să comenteze. Poate că mi-ar fi plăcut să fie iubita mea dacă nu era măritată. Oricum, chiar dacă aş avea o relaţie cu ea – ascunsă, aşa cum spun bârfitorii -, să fii convins că nu aş recunoaşte. Nu vreau să-i fac probleme în familie”, spunea, la acea vreme, Radu. Azi, căsătorit și având o familie fericită cu Adela Popescu, Radu respinge cu tărie această variantă. „Relaţia a fost una strict profesională. Astfel de speculaţii sunt nefondate”, declară Radu Vâlcan. Mădălina pare să fi fost deschizătoare de drumuri în domeniul relațiilor vedetelor feminine de la noi cu fotbaliștii. Lidia, prima sotie a lui Claudiu Niculescu, fost jucător la Universitatea Craiova și Dinamo, actualul antrenor al echipei FC Voluntari, a acuzat-o, în 2007, pe Mădălina Manole că ar fi contribuit la ruperea familiei ei. Femeia a dezvăluit presei chiar pe treptele Tribunalului Craiova că e convinsă că solista a avut o relație amoroasă cu fotbalistul. Informația a fost negată vehement de Mădălina Manole, însă Lidiei nici nu i-a trecut prin cap să-și retragă afirmațiile: „M-a înșelat cu Mădălina Manole, (...).

Cum să spună Mădălina Manole că nu-l cunoaște când pe factura de telefon a lui Claudiu apare zilnic și de trei, patru ori numărul ei de telefon de atunci? Claudiu chiar mi-a recunoscut, la un moment dat, câteva dintre aventuri”, a declarat Lidia Niculescu în 2007. Controversatul om de afaceri orădean Adrian Tarău, fiul fostului prefect de Bihor, acuzat în România de trafic de combustibil și spălare de bani în anii *90, ulterior reabilitat, s-a stabilit în Statele Unite, la Chicago. În România, el a fost arestat, apoi eliberat după o celebră declarație a premierului de atunci, Adrian Năstase, care a spus că nu crede în „arestările de vineri seara”. Imediat, el a părăsit țara, stabilindu-se în Statele Unite ale Americii. Procurorul Alexandru Lele, cel care îl arestase, susținea că Tarău, căruia i se deschiseseră nu mai puțin de nouă dosare pentru afaceri ilegale cu produse petroliere, a plecat din țară cu 6 milioane de dolari! Asemenea multor artiști ocontemporani, Mădălina a colindat cu spectacole comunitatea românească de peste Ocean și astfel l-a întâlnit, în 2006, pe Tarău, care o admira încă din țară. La Skokie, selecta zonă rezidențială de lângă Chicago, cei doi ar fi întreținut o relație pătimașă, conform unor apropiați între care și Adriana Bahmuțeanu. Corina Chiriac a susținut și ea că afaceristul ar fi cerut-o de nevastă pe Mădălina. Tarău i-ar fi propus inclusiv să-i cumpere o reședință la Monte Carlo, însă artista s-a încăpățânat să creadă că acasă o așteaptă o lungă carieră artistică, așa că, în cele din urmă, s-a reîntors în România.

„Este o relație veche, care aparține trecutului, din urmă cu șase ani. Las familia și soțul să-și plângă necazul", a declarat, destul de rezervat, Adrian Tărău în 2013, după decesul tragic al cântăreței. „Domnul C” a reprezentat o altă enigmă din viața sentimentală a Mădălinei. Misteriosul personaj a fost și el aproape să devină soțul artistei. Între cele două căsnicii, în 2003, chiar înainte să împlinească 36 de ani, Mădălina mărturisea în presa tabloidă că iubește din nou, fiind însă vorba despre un bărbat din străinătate: „Am cunoscut, după divorț, un bărbat, european, despre care pot spune că-l iubesc. Aș vrea să adaug că iubesc și sunt iubită, dar cred că numai prima jumătate e valabilă. Nu știu dacă mi se va răspunde, dar sper în asta. (...)Nu pot să vă spun identitatea sa. L-am numit, pentru presă, Domnul C, de la prenumele său. E la mare distanță de mine, de România, și nu e foarte bogat. Asta mă bucură, că s-ar fi găsit vreun binevoitor să spună că l-am ales special ca să mă ajute în carieră (...) Cred că C nu e pregătit să-și asume o legătura cu o persoană care e cunoscută și apreciată de către semenii săi.

Parcă i-ar fi chiar ușor frică. Și asta i se întâmplă și într-o țară de care e străin!", a povestit atunci Mădălina pentru presă. www.wowbiz.ro a aflat ulterior că ar fi fost vorba despre un anume „Claus”, născut la Oradea și emigrat în Germania. Acesta ar fi avut și obiceiul să-și filmeze partidele erotice cu vedetele românce. Pe lista iubitelor „Domnului C” s-ar fi înscris, se pare, în timp, alte două celebre cântărețe, Alina Sorescu și Andreea Antonescu, versiune care, însă, nu a putut fi confirmată niciodată. Tatăl Mădălinei Manole a povestit că un alt cântăreț celebru s-a purtat întotdeauna curtenitor cu fata sa, care i-a spus că acesta îi făcea ochi dulci, după cum consemna presa cu ani în urmă: „Mădălina spunea că El se purta frumos. Poate se şi lăuda ea puţin, dar a fost o perioadă când era el în scandal cu Mihaela Rădulescu şi îi făcea şi puţin ochi dulci, aşa, nu ştiu cum să mă exprim! Mă rog, nu este treaba mea de părinte. Şi nici nu trebuie crezut tot ce spune un copil, dar, vă repet, Mădălina îmi spunea că existau perioade când acesta îi făcea... ochişori dulci", a spus Ion Manole,.care nu a putut aduce nicio dovadă în sprijinul afirmațiilor sale.

Prin 2006-2007, Gheorghe Gheorghiu, vechiul prieten și protector al Mădălinei, îi face acesteia cunoștință cu Petru Mircea, inginer de sunet, fost clăpar al trupei Talisman. A fost sunetistul Mădălinei Manole la albumele „A fost (va fi) iubire” și „O9 Mădălina Manole” și a compus o piesă pentru ultimul disc al ei. În ultimul an de viață al Mădălinei devenise managerul neoficial al cântăreței, ținând legătura cu colaboratorii acesteia. Aflată la o vârstă critică, 40 de ani, la o adevărată răscruce de drumuri existențiale, cântăreața acceptă curtea făcută de Petru - sau „Puiu”, după cum îl alintau prietenii - și se hotărăște să-și refacă viața alături de acesta, deși nu avea alura profesională sau materială a celorlalți parteneri ai Mădălinei de până atunci. Mădălina amână nunta până în 2009, an în care, în prealabil, dăduse naștere unui băiețel conceput in vitro, prin însămânțare artificială, Petru Jr., alintat „Puiucu”. Interesant, copilul se naște pe 8 iunie 2009, la Maternitatea „Giulești”, din Capitală, însă căsătoria este oficializată abia în luna octombrie, în orașul natal al soțului, Botoșani. Evenimentul se petrece aproape în secret, în absența familiei Mădălinei, care va fi înștiințată abia ulterior. Eniko, cea care îi devenise nevastă lui Șerban Georgescu după divorțul acestuia de Mădălina, a fost foarte ironică atunci când a fost întrebata despre zvonurile care anunțau căsătoria „Fetei cu părul de foc" cu Petru Mircea: „Nu pot decât să fiu beată de fericire. Aș conduce-o chiar eu la altar să fiu sigură că se mărită"...

La aproape 43 de ani, artista putea spune, în sfârșit, că a intrat în etapa fericită a vieții sale. Cu un soț iubitor, un bebeluș pe care și l-a dorit nespus, o casă nouă, un album în promovare, părea că a găsit echilibrul mult dorit: „Am lângă mine umărul pe care pot să las capul atunci când mi-e greu și am adus pe lume un suflet curat, copilul nostru. Familiile noastre sunt aproape de noi și asta e tot ce am sperat și visat de la viață. So, the show must go on!”. Stresată la maximum și - foarte posibil - afectată sever de depresia post-natală, suferind de oboseală cronică de pe urma activității susținute în studio pentru înregistrarea ultimului album, obsedată de o cură de slăbire ce presupunea, se pare, și steroizi anabolizanți (substanțe ce pot provoca depresii acute), Mădălina Manole clachează în primăvara lui 2010 și, la începutul verii, are câteva tentative de sinucidere! Artista mai avusese cel puţin trei asemenea încercări, reiese din ancheta procurorilor în dosarul morţii Mădălinei Manole, citată de o importantă agenție de știri.

Astfel, în afara episodului din 17 iunie 2010, când cântăreaţa a fost spitalizată din cauza faptului că a luat multe pastile de Ibuprofen şi Paracetamol, au mai existat încă două momente negre. În urmă cu o lună şi jumătate, artista îi spusese soţului şi încă unei cunoştinţe că a băut o substanţă toxică pentru că nu mai voia să trăiască. Conform relatărilor soțului, ea și-ar fi turnat diluant într-un pahar de suc, dar nu a înghițit decât foarte puțin din conținutul paharului. Cu trei săptămâni în urmă, artista îi arătase soţului nişte puncţii venoase, spunându-i că a încercat să-şi bage aer în vene cu o seringă, potrivit presei. Alertat de succesiunea de evenimente, soțul susține că ar fi încercat să o ducă pe Mădălina la un consult psihiatric, aceasta refuzând de teamă „să nu afle lumea” și să se compromită în ochii opiniei publice. Nereușind, atunci, Petru ar fi apelat la ajutorul unor preoți dar și la acel al lui Lucian Iordănescu, un bioenergoterapeut, numit ulterior „vraci” de părinții Mădălinei.

Acest terapeut și-a declinat, însă, competența în cazul cântăreței, un altul fiind cel care a încercat, fără succes, să o vindece de straniile ei stări sufletești. Soțul Mădălinei Manole spune că lucrurile s-au agravat în acel fatidic an 2010. Petru Mircea a susținut în permanență că nu poate înțelege ce anume a făcut-o atât de nefericită pe soția sa, în conditiile în care tocmai încheiase un contract pentru un nou album și urma să aiba loc concertul de lansare și un turneu prin toată țara. Pe de altă parte, ca femeie „avea griji, dar nu mi-a dat nimic de bănuit. Că e plinuță, că i se par picioarele nu știu cum, deși erau superbe. Nu mi s-au părut semne alarmante până aproape de ziua fatală când spunea tot timpul că nu se mai suportă fizic", așa cum, de altfel, cântăreața va scrie și în mesajul ei de adio. Întrebat de jurnalistul care îl intervieva dacă a apelat la psihologi, Petru Mircea a dat un răspuns cutremurător: „Am încercat și cu psihologi. Deși se spune că sunt care vin la domiciliu, eu nu am dat peste așa ceva. Mi s-a spus că persoana trebuie să vină de bună voie la medic. Mădălina nu a vrut cu niciun chip! Aveam cu toții teama că se va afla... A fost cumplit. Ea refuza! O știu și părinții ei".

Așa s-a ajuns la bioenergoterapeutul pe care părinții Mădălinei Manole l-au catalogat drept „vraci". Intervievat la rândul său de ProTV, terapeutul care a acceptat să vina pe 17 mai 2010 la domiciliul Mădălinei Manole, pentru a o trata, a povestit următoarele: „Era în sufrageria casei din Otopeni. Era în stare proastă, fizic, mental. Nu comunica cu nimeni. După 20 de minute, am reușit să o readuc cât de cât la un așa-zis normal și să comunic cu dânsa. Și-a mai revenit, îi dispăruse umbra de pe față", a povestit el. Terapeutul a afirmat că a venit de cinci ori la domiciliul artistei și ca la una dintre ședințe au asistat și părinții ei. „I-am auzit cum vorbeau în bucătărie despre psiholog. S-a ridicat brusc și le-a spus gesticulând: <<-Nu, nu vreau!>>", a mai povestit terapeutul. Acesta a dezvăluit că Mădălina îi tot repeta: „-Tot respectul pentru dumneavoastră, dar eu trebuie să plec!", iar când a fost întrebată „-Unde?" a răspuns : „-Nu știu dar trebuie să plec". „-Dar cu copilul, cu Puiu, cu părinții și prietenii? Cu ei cum rămâne?", o întrebam. „-Vreau să îi las liniștiți!", mai povestește terapeutul că explica artista. În opinia sa, cântăreața „avea un blocaj energetic vechi. Deși la suprafață era perfect sănătoasă, în interior era efectiv dărâmată, ea nu mai avea <>, dărâmase pereții până rămăsese un hău, o gaură din care se auzeau numai <<țipete>>. Mi-e peste măsură să spun ce simțeam".

Acesta mai spune că, în unele zile, „părea normală". „Miercurea, în schimb, începea...Se trezea foarte devreme, pe la 3-4 dimineața, și începeau stările, iar joia se agravau, vineri era invers. În zilele acelea, se schimba efectiv la față, nu mai ieșea din casă, nici măcar în curte", a dezvăluit terapeutul. Din spusele sale, reiese ceea ce au relatat maimulți cunoscuți ai artistei, inclusiv poetul Lucian Avramescu (un om în care ea avea multă încredere pentru că o ajutase mult la începutul carierei, ulterior păstrând legătura și sfătuindu-se sporadic cu el), și anume că Mădălina Manole avea o părere foarte proastă despre ea. „Spunea că îmbătrânește, că nu o să o mai iubească lumea(...) M-a uimit că și-a pus atâta patimă în hotărârea de a duce lucrurile la capăt și felul în care a disimulat tot timpul. Își ținea gândurile ascunse în dânsa, le-a strâns, le-a strâns, apoi și-a format o lume proprie interioară, o lume goală. Nu a mai putut face față", a spus terapeutul. Soțul Mădălinei a mai declarat că artista a refuzat în repetate rânduri și ajutorul bisericii, iar la începutul lunii iunie 2010 a avut loc a doua tentativă de suicid, prin ingerarea unui pumn de medicamente aparent inofensive (Paracetamol și Ibuprofen).

Din păcate, Mădălina nu a abandonat nicio clipă gândul încheierii conturilor cu viața și a studiat, se pare, pe internet, mai multe metode de sinucidere. Ancheta a mai evidenţiat faptul că Mădălina Manole s-a interesat despre cea mai sigură cale de a muri şi, într-un final, a descoperit că aceasta este de a înghiţi substanţe extrem de toxice. Roberta Adriana Slav este cea care i-a procurat Mădălinei Manole substanţa care i-a luat viaţa. Potrivit anchetatorilor, la solicitarea artistei, cu care era bună prietenă, Berta Slav a cumpărat Furadanul de pe internet cu 300 de lei, de la un comerciant din Timişoara,. care posta anunțuri în mediul online. Pe atunci, Berta avea 36 de ani şi lucra de peste zece ani ca inspector la Administraţia Financiară din judeţul Ilfov. „Inițial, i-a spus fetei că-i trebuie pentru plantele din curte. Iar răspunsul acesteia a fost prompt: <<-Pentru asta, nu-ți trebuie Furadan. Îți aduc altceva.>> După două zile, Mădălina a revenit cu un telefon și a insistat pentru Furadan.

A spus că a vorbit cu soacra ei și că aceasta are nevoie de el la țară, pentru că ar avea probleme cu gândacii de Colorado, care-i distrug cartofii. Și l-a primit", au explicat apropiați ai familiei artistei. Crezând, până la urmă, că Mădălina avea nevoie de Furadan din motive gospodărești, Berta a împachetat recipientul cu otravă sub formă de cadou și i l-a adus cântăreței într-un pachet care conținea și alte daruri, între care niște hăinuțe pentru bebelușul Petru Jr., un ceas personalizat pentru Mădălina și o sticlă de vin pentru Petru Senior. Inevitabilul avea să se producă în dimineața zilei în care Mădălina Manole urma să împlinească vârsta de 43 de ani... Pe 14 iulie 2010, cunoscuta cântăreaţă a fost găsită fără suflare, în jurul orei 5.30, în holul casei sale din oraşul Otopeni, de către soţul său, Petru Mircea, care a sunat imediat la 112.

În sms-ul de adio pe care l-a lăsat pe propriul telefon, Mădălina a scris că doar ea este de vină şi că nu se mai suportă fizic... Procurorii au constatat că Mădălina Manole băuse aproximativ 300 de mililitri dintr-un pesticid foarte toxic pe care îl obţinuse cu puţin timp în urmă de la o prietenă. În flaconul care a fost găsit lângă victimă era Furadan, o substanţă foarte toxică pe bază de Carbofuran şi care, ingerată, produce blocarea unei enzime vitale şi foarte rapid decesul. După ce a băut din acest pesticid, Mădălina Manole a vomat, apoi a căzut lovindu-se foarte puternic și spărgându-și capul. Surse judiciare au declarat că faţa vedetei era de nerecunoscut, motiv pentru care, înaintea înmormântării, prietena și fosta colegă a interpretei din perioada cursurilor la Școala Populară de Artă, cunoscuta cântăreață Silvia Dumitrescu, a machiat-o îndelung pe defunctă, încercând să-i redea cât de cât frumusețea recunoscută a chipului. Incredibil – sau nu! patologia clinică semnalând multe alte cazuri asemănătoare - este faptul că furtuna interioară a sinucigașei pare să se fi declanșat din nimic, nefiind consecința vreunui conflict.

Ziua dinaintea sinuciderii fusese una absolut normală. Nimic nu a lăsat să se întrevadă tragedia ce avea să urmeze, conform mai multor martori. În jurul orei 19.00, Mădălina Manole a participat la o repetiţie la studio, împreună cu formaţia cu care cânta. Repetiţiile erau pentru lansarea albumului „09 Mădălina Manole". Impresarul artistei, Florin Apostol, a declarat că artista a avut repetiţie cu bandul, până spre miezul nopţii. „Repetiţia era pentru evenimentul de lansare a noului album, la Brăila", a spus Apostol. „Eu nu am fost acolo, dar am vorbit cu Puiu, bărbatul ei. El cânta în trupa cu care repeta Mădălina şi a zis: «-Florine, totul a fost perfect!». Nu eram sigur că se va acomoda cu bandul şi aveam pregătită varianta CD-ului. Toate s-au desfăşurat în condiţii bune. Am şi vorbit cu soţul ei să îi facem a doua zi o surpriză, să îi cumpărăm un tort".

Imediat după încheierea repetiţiei, în jurul orei 22.00, Mădălina Manole a plecat la cumpărături într-un centru comercial împreună cu soţul ei, Petru Mircea. Cei doi făceau aprovizionarea cu felurite bunătăți culinare și băuturi fine, pentru că se pregăteau pentru ziua artistei care, a doua zi, ar fi împlinit 43 de ani, urmând să fie sărbătorită de întreaga familie, inclusiv de părinții Mădălinei, aceasta sunându-și tatăl la orele amiezii, ca să-l invite împreună cu mama și cu fratele, Marian, la petrecere. Acasă, bebelușul rămăsese în grija mamei lui Petru. Mădălina şi soțul ei au ajuns acasă în jurul orei 00.30, s-au mai învârtit un pic prin jurul frigiderului, în bucătărie, iar în jurul orei 1.00, cuplul s-a culcat ca de obicei.

În zori, la ora 5.30, Petru Mircea s-a trezit, iar când a văzut că soţia nu este lângă el, a plecat să o caute. El a găsit-o pe Mădălina Manole, pe un hol, lângă baie. Ea avea o lovitură la cap şi în apropierea sa erau sticla de pesticid şi un pahar. Petru Mircea a sunat imediat la 112, iar în jurul orei 6.15 un medic sosit cu ambulanța a constatat decesul cântăreţei. Surse judiciare au declarat pentru presă că soţul acesteia era acasă în momentul producerii tragediei, alături de copilul lor (în vârstă de un an şi o lună) şi de soacra Mădălinei. În noaptea de marţi spre miercuri, la ora 2.31, Mădălina şi-a trimis pe propriul telefon mobil un mesaj de adio, în care îşi exprima regretul pentru gestul său. „Îmi cer scuze faţă de toţi cei pe care îi rănesc şi care ştiu că mă iubesc foarte mult. Îmi cer scuze de la Puiu... Îmi pare rău, dar nu mă mai suport fizic. Cei din jurul meu nu au nicio vină. ... Îmi cer scuze şi de la copilul meu, Petru, îngeraşul vieţii mele, pe care îl iubesc foarte mult", a scris Mădălina Manole în ultimul ei mesaj.

În momentul aflării știrii tragice, impactul a fost uriaș. Nimeni nu înțelegea rațiunea gestului tragic al îndrăgitei artistei, greu de înțeles și astăzi, de altfel. Una dintre versiunile legate de cauza morții cântăreței, care a circulat intens în presă la acea vreme, a fost aceea că Mădălina Manole suferea de depresie post-partum. Specialiștii care și-au dat cu părerea legat de acest caz au susținut varianta că totul a pornit de la nașterea copilului pe care îl adusese pe lume cu doar un an înainte să moară. De asemenea, aceștia au mai spus atunci că depresia s-a agravat foarte mult și din cauza altor probleme cu care s-ar fi confruntat artista, dar și pentru că aceasta nu a cerut ajutorul medicilor. Un alt zvon care a circulat după moartea Mădălinei Manole și care i-a făcut pe mulți să își explice gestul cântăreței a fost acela că artista ar fi suferit de cancer.

Conform unor informatii care circulau pe atunci, Mădălina Manole ajunsese la spital înainte cu o lună de moarte, după ce luase o supradoză de paracetamol. Analizele facute atunci ar fi relevat faptul că avea pancreasul bolnav, suspectând apariția unui neoplasm. Și, cu niște ani în urmă, Mădălina declarase că începuse să evite statul la plajă întrucât îi apăruseră niște noduli la un sân… O alta supoziție considerată de unii ca fiind credibilă a fost aceea potrivit căreia soțul artistei, Petru Mircea, ar fi avut o amantă, iar acest lucru ar fi împins-o pe Mădălina spre moarte. Tatăl sinucigașei a susținut chiar că există un martor care l-a văzut pe Petru Mircea când și-a vizitat amanta blondă la locul de muncă, chiar în noaptea în care solista a decis să-și pună capăt zilelor. „Chiar dacă acel angajat a fost dat afară de la locul de muncă, întrucât l-a vazut pe Petru Mircea în barul unde blonda era de serviciu în acea noapte în care a murit Mădălina, persoana aceea tot va vorbi...", a declarat Ion Manole, după moartea fiicei sale. Prietenii și colegii de breaslă ai artistei nu prea credeau nici ei în ipoteza sinuciderii!

Părinții Mădălinei Manole au cerut până acum de patru ori redeschiderea dosarului privind moartea fiicei lor și au solicitat de fiecare dată ca ginerele lor, Petru Mircea, să fie tras la răspundere pentru decesul cântăreței. La jumătate de an de la moartea solistei, procurorii Parchetului Tribunalului București au decis că vedeta s-a sinucis și au dispus neînceperea urmăririi penale pentru infracțiunea de omor în cazul decesului Mădălinei Manole (Anca Magdalena Mircea, conform numelui din buletinul de identitate emis după căsătoria din octombrie 2009). De atunci, fiecare cerere pe care au făcut-o Ion și Eugenia Manole (între timp, decedată și ea pe 4 martie 2017, în urma unui cancer galopant, la doar două luni după descoperirea bolii), pentru a redeschide procesul a fost respinsă, pe motiv că nu existau probe noi în acest caz. (În septembrie 2020, Ion Manole, 77 ani, a murit infectat cu coronavirus.)

Deciziile părinților cântăreței veneau după ce o serie de vedete și colegi de breaslă ai fiicei lor au făcut declarații publice dubitative cu privire la moartea Mădălinei Manole. Într-un interviu acordat site-ului adevarul.ro

Mirabela Dauer sugera că Madalina Manole nu s-ar fi sinucis, iar acest lucru pare să îi fi făcut pe părinții „fetei cu părul de foc" să găsească în celebra cântăreață un aliat puternic și de încredere în încercările lor de a afla adevărul despre ce s-a întâmplat cu fiica lor. „Mădălina n-ar fi făcut niciodată așa ceva!!! Și sunt foarte sigură pe mine când spun lucrul acesta... Vreau să-mi ajute Dumnezeu să trăiesc și să văd momentul când cei vinovați vor fi pedepsiți. Aștept momentul acela. Voi avea o mare satisfacție", a spus cu o teribilă încrâncenare Mirabela Dauer. „Mădălina n-a făcut așa ceva! Credeți-mă când vă spun lucrul acesta... Nu se știe niciodată când vom afla ceea ce s-a întâmplat cu adevărat... Ea era împlinită sufletește... avea ce și-a dorit: copilul.

Mădălina n-a făcut lucrul acesta. Ea nu a dus Furadanul la gură", a adăugat artista. Maria Dragomiroiu este o altă vedetă pe care soții Manole se bazau în procesul pe care încercau zadarnic să-l redeschidă. Afirmațiile pe care cântăreața le-a făcut în urmă cu ceva timp au fost zguduitoare, iar acuzele pe care aceasta i le-a adus lui Petru Mircea ar putea schimba deznodământul întregului caz. „Mădălina nu avea nicio șansă, el, Petru, știa că Mădălina va face acest lucru... nu-l condamn eu, dar el știa că Mădălina se îndreaptă către această prăpastie și nu a făcut nimic (...)Dacă ar fi iubit-o pe Mădălina, Petru trebuia să ceară ajutor tuturor prietenilor, nu să o îndepărteze de toți. Aici îl acuz eu, nu că ar fi omorât-o el. Indirect însă, s-a ajuns la moartea ei. Nu știu dacă din partea lui voit sau nu, că Dumnezeu e sus. În noaptea aceea, el trebuie să demonstreze minut cu minut ce s-a întâmplat, pentru că e moarte suspectă, nu să spuna lucruri care se bat cap în cap... De ce a mințit Petru?", s-a întrebat cântăreața de muzică populară Maria Dragomiroiu. Însă, după ce primele emoții s-au mai domolit, au continuat să înflorească diferitele teorii ale conspirației, hrănite copios de presă, care a început să scormonească în biografia vedetei dispărute.

La toată această atmosferă tenebroasă a contribuit și acutizarea conflictului latent dintre părinții Mădălinei și ginerele lor, acuzat de însușirea averii artistei (vila din Otopeni, automobilul Toyota, banii din diferitele conturi, câteva terenuri, drepturile de autor rezultate din difuzarea și comercializarea melodiilor cântăreței). În plus, plângându-se de „linșajul mediatic” la care era supus de socrii săi, în ciuda hotărârii judecătorești care le permitea acestora să-și viziteze nepoțelul, Petru le-a refuzat bunicilor exercitarea acestui drept. Spirala conflictuală a fost definitiv escaladată. S-au ținut parastase separate dar asta nu a împiedicat preopinenții, deveniți dușmani de moarte, să ajungă la îmbrânceli și injurii violente, cerându-se de mai multe ori intervenția Poliției, atât la cimitir, cât și la vila din Otopeni...

Mai multe alte povești tulburătoare în volumul Mădălina Manole, o sinucidere sub semnul întrebării, din colecția Destine controversate, apărut la Editura Integral.



Dan-Silviu Boerescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro