Prinţesa Irene Ghica, născută în 1932 la Bucureşti, în familia Prinţului Ionel N. Ghica şi a Prinţesei Ibi Golfineanu-Ghica-Donescu, a făcut furori în lumea mondenă pariziană a anilor '50, după ce s-a logodit cu starul hollywoodian Errol Flynn. Actorul, un veritabil playboy ajuns la vârsta de 40 de ani, a fost efectiv prins în mrejele adolescentei de 17 ani, „cu cei mai frumoşi ochi albaștri”.

Amorul nebun dintre cei doi avea însă să se încheie prost pentru tânăra prinţesă, deoarece actorul, în timp ce era cu Irene, ceruse mână alteia femei, cu care s-a şi căsătorit de altfel. „Irene” Ghica, născută „Irina-Pacifica” în 1932, chiar anul în care tatăl său, aviatorul de viţă boierească Ionel N. Ghica, murea, l-a cunoscut pe când era încă adolescentă pe Errol Flynn, dandy-ul american care a făcut furori în filme precum Captain Blood sau Aventurile lui Don Juan (ecranizarea din 1948), dar mai ales în afara ecranului.

La vârsta de numai două luni, micuța Irina îşi pierduse tatăl, pilot cunoscut al Bucureştilor interbelici, într-un accident aviatic. În 1944, când soarta războiului era evident că ne va aduce Uniunea Sovietică pe cap pentru o vreme îndelungată, familia ei pleacă din România şi Irina se stabileşte împreună cu mama ei mai întâi la Geneva şi apoi la Paris.

Irina era urmaşa directă a scriitorului, economistului, diplomatului şi omului politic Ion Ghica (1816-1897), bey de Samos, prim-ministru al României în trei rânduri, ministru al Afacerilor Străine şi preşedinte al Academiei Române, autor al celebrelor Scrisori către Vasile Alecsandri. Familia Ghica este o veche familie de boieri din Țările Române, originară din Albania, care a dat mulți domnitori în Țara Românească și în Moldova, mari politicieni, oameni de știință și de cultură români. Între aceștia se numără nouă domnitori ai Țării Românești și șase ai Moldovei, doi prim-miniștri ai Eomâniei, dar și scriitoarea Elena Ghica (1828–1888), cunoscută sub pseudonimul Dora d'Istria, scriitorul Pantazi Ghica (1831–1882), scriitor, exploratorul Dimitrie Ghica-Comănești (1840–1923), prelatul catolic Vladimir Ghika (1873–1954), mort în închisorile comuniste și beatificat de Vatican, sau esteticianul Matila Ghyka (1881–1965), cel care a elanorat teoria „numărului de aur” și l-a instruit pe Salvador Dali.

Iubirea Irinei cu Errol Flynn a ţinut prima pagină a ziarelor mondene din lumea. „Errol Flynn s-a logodit cu o prinţesă adolescentă!", titra publicaţia The Milwaukee Sentinel, la un moment dat. Conform martorilor vremii, cei doi s-au cunoscut la Paris, în 1949, la un cocktail party, şi au petrecut împreună vacanţe luxoase pe Coasta de Azur, înconjuraţi de prieteni bogaţi şi excentrici. Într-un interviu, Errol Flynn a declarat: „N-ai cum să nu te îndrăgosteşti de această tânără româncă, bogată şi independentă, cu cei mai frumoşi ochi albaştri din lume". Între timp, Irene spunea: „Îmi place că Errol ştie să îşi ţină gura când vreau linişte".

Errol Flynn, un actor australian stabilit la Londra, apoi la Los Angeles, a devenit peste noapte o senzație prin primul său rol principal, Captain Blood (1935). A fost repede introdus în filmele de capă și spadă, cum ar fi The Adventures of Robin Hood (Aventurile lui Robin Hood, 1938), The Dawn Patrol (1938), Dodge City (1939), The Sea Hawk (Corsarul, 1940) și Adventures of Don Juan (Aventurile lui Don Juan, 1948).

Flynn a jucat alături de actrița Olivia de Havilland în opt filme, inclusiv Captain BloodThe Charge of the Light Brigade (1936), The Adventures of Robin HoodDodge CitySanta Fe Trail (1940) și They Died With Their Boots On (1941). În timp ce Flynn a recunoscut atracția sa pentru ea, afirmațiile lui Rudy Behlmer conform cărora cei doi au avut o relație în timpul filmărilor pentru The Adventures of Robin Hood au fost respinse de Olivia de Havilland. Într-un interviu, ea a spus că relația lor a fost una pur platonică, mai ales datorită faptului că Flynn era deja căsătorit cu Lily Damita.

Faimosul actor de la Hollywood, un mare cuceritor, fusese însurat de două ori înainte să o cunoască pe Irene. Cu toate acestea, ea l-a crezut pe cuvânt când a anunţat că o va lua de soţie. Tânăra Irene era manechin la Paris când l-a cunoscut pe Errol Flynn. Fericirea nu a durat însă prea mult, după o vacanţă spectaculoasă în Jamaica, gingașa Irene află că Flynn era logodit şi cu Patrice Wymoore, o viitoare starletă de la Holywood. Distrusă de acest fapt, Irene s-a întors rănită în Paris, iar Patrice a ajuns doamna Flynn, cea de-a treia soţie a actorului. Cronica mondenă a mai amintit-o încă o data la finalul anilor '50, când superba prinţesă s-a căsătorit cu fostul soţ al lui Michelle Morgan (…și viitorul consort al lui Ginger Rogers!), William Marshall, pe care l-a părăsit aproape doi ani mai târziu, în 1961. Apoi, Irene Ghica a trăit discret la Paris. 

Alte surse susțin, însă, că, de fapt, Errol Flynn a jucat la două capete de la bun început. Ar fi vrut-o, totuși, pe Irene, însă și-a pierdut răbdarea după ce aceasta - pe care o alinta „The Geek” - l-a amânat vreme de șase luni până să-i accepte cererea în căsătorie…

În 2005, Irene Ghica și-a jucat propriul rol în documentarul Aventurile lui Errol Flynn.

…Mai multe povești fascinante în volumul Vedetele de la Hollywood cu origini în România, de la Lauren Bacall la Winona Ryder și Dustin Hoffman, din colecția „Români și românce care au schimbat lumea”, apărută la Editura Integral.

Dan-Silviu Boerescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro