Concurenta elegantei Grace Kelly, „muza lui Hitchcock” și fiica unei croitorese din Bacău, Sylvia Sydney (1910 - 1999), al cărei nume real era Sophia Kosow, a fost actriţă de film şi teatru, devenită celebră la Hollywood în anii '30. A jucat alături de celebrii Humphrey Bogart, Cary Grant, Gary Cooper, James Cagney, Henry Fonda și Spencer Tracy. În 1952, a interpretat rolul Fantine în Les Misérables, pentru care a fost apreciată de critici şi care i-a deschis multe uşi în lumea cinematografiei. În 1973, a primit o nominalizare la Oscar pentru rolul secundar din Summer Wishes, Winter Dreams, iar în 1982 a primit premiul „George Eastman", pentru întreaga carieră. A fost căsătorită de trei ori şi murit din cauza cancerului la gât, în New York.

Fiică a unei croitorese din Bacău, ea a ajuns în urmă cu un secol imaginea femeii perfecte de la Hollywood. Sylvia Sydney, pe numele său adevărat Sophia Kosow, de o frumuseţe răpitoare, a înfierbântat minţile bărbaţilor americani. Se spune chiar că, în acele vreme, era o concurentă de temut pentru fabuloasa Grace Kelly, devenită ulterior Prinţesă de Monaco. Sophia, pe numele său de scenă Sylvia, s-a născut pe 8 august 1910, la New York, în cartierul Bronx. Mama sa fusese o femeie modestă din România care, prin căsătoria cu un rus, a ajuns în America. Nici nu avea să bănuiască suprizele pe care i le-a rezervat viaţa. La scurt timp după naşterea fetei, cei doi se despart, iar femeia se recăsătoreşte cu Sigmund Sydney, cel care a adoptat-o pe fiica sa. Caracterizată ca o adolescentă timidă şi retrasă, Sylvia a fost încurajată de părinţi să iasă din casă si să socializeze. La vârsta de 15 ani, fata a hotărât să devină actriţă, lucru care i-a bucurat pe părinţii săi şi care au încurajat-o şi au susţinut-o în această carieră. Ea a fost înscrisă la şcoală de teatru Guild, mărturisind mai târziu că viaţa artistică a fascinat-o dintotdeauna şi că a încercat mereu să fie cea mai bună pentru a deveni un nume în lumea cinematografiei şi a teatrului. Conform biografiei actriţei, primele roluri pe care le-a avut în spectacolele de la şcoală au propulsat-o în lume bună a filmului. Unul dintre spectacole a avut loc pe Brodway, iar prezenţa în public a unui critic a însemnat debutul Sylviei la Holywwod. Lăudată şi admirată, ea a fost rapid remarcată de cei mai buni regizori, ajungând în scurt timp muza celebrului Alfred Hitchcock. Astfel, la numai 20 de ani, Sylvia Sydney devine celebră la Hollywood, în anii '30.

Chipul Sylviei Sidney a fost ales, la acea vreme, datorită formei ovale şi a simetriei perfecte, ca ilustrare a frumuseţii desăvârşite. „Alegerea noastră a fost una uşoară”, spunea, în urmă cu aproape 80 de ani, Wally Westmore, make-up-artist la compania Paramount. Printre trăsăturile care au făcut-o pe Sylvia Sidney „femeia perfectă” se numără mărimea nasului în raport cu mărimea feţei (exact o treime), distanţa dintre ochi, dar şi grosimea egală a buzelor. 

...Multe alte povești tulburătoare în cartea „Vedete de la Holywood cu origini în România” din colecția „Români și românce care au schimbat lumea”, editată de Integral.

 

Dan-Silviu Boerescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro