Angela Similea a fost considerată multă vreme drept cea mai frumoasă (...și cea mai elegantă!) cântăreață din România. Cariera ei nu a fost, însă, deloc una lesnicioasă. Născută pe 9 iulie 1946 în comuna 1 Decembrie din județul Ilfov, Angela Similea a fost cel mai mare din cei trei copii ai familiei Petre și Gherghina Similea, având doi frați mai mici.

„M-am născut lângă București, în comuna 1 Decembrie, de unde era tatăl meu. El era angajat în administrația Palatului Regal, iar mama mea era o țărancă simplă, dintr-un sat de lângă Mangalia. Acolo mi-am petrecut eu copilăria și toate vacanțele, până la adolescență. De acolo am cele mai frumoase amintiri, fascinația pe care mi-o produceau imaginile specifice unui sat dobrogean - turmele de oi, extraordinarele herghelii de cai alergând liberi pe câmpuri, bostănăriile cu pepeni uriași și dulci ca zahărul, mesele luate pe câmp, la umbra căruței, atunci când mergeam cu verii mei mai mari la cosit, gustul iaurtului din lapte de oaie, pe care-l mâncam cu mămăliguță rece, sau gustul pepenilor pe care-i spărgeam dimineata, în zori, plini de roua, sau acela al dudelor albe, parfumate”, povestea emoționată artista într-un interviu pentru revista Formula AS.

„Vocea o moștenesc de la bunica Anghelușa, bunica mea dinspre mamă, cu care eu cred că am foarte multe asemănări, s-ar părea chiar și de destin. Era o femeie cu un caracter foarte puternic (a crescut singură 12 copii și a condus o gospodărie destul de mare și înstărită), dar era și sensibilă, în egală măsură, lucru pe care nu-l arăta niciodată, pentru că nu dorea să pară vulnerabilă. Am o amintire foarte emoționantă legată de ea. Într-o zi, în alergările mele prin curte, am intrat în tindă să o caut pe bunica, dar m-am oprit la ușă, pentru că am auzit-o cântând. Cânta un altfel de cântec decât o auzisem eu cântând până atunci. Bunica doinea, dar eu nu știam că aceea e doina, și doinea plângând, crezând că e singură în casă, altfel nu ne-ar fi arătat niciodată momentul ei de slăbiciune. Și nu m-am mai apropiat, m-a oprit durerea din glasul ei și cântecul acela trist, am simțit că trebuie să-i respect intimitatea și tristețea. Tenacitatea ei în a învinge toate greutățile am moștenit-o și eu, chiar dacă sunt din Zodia Racului și uneori dau impresia că nu merg înainte, ci înapoi”, explica Angela Similea.

Atracția irepresibilă față de muzică și-a manifestat-o încă din copilărie, când, deși foarte timidă, obișnuia să cânte atunci când călătorea cu tramvaiul, spre neplăcerea mamei sale, care încerca mereu să o facă să se oprească, ca „să nu o facă de râs și lumea să creadă că, de fapt, cerșește bani”. Ca adolescentă, severitatea mamei, precum și faptul că nu o lăsa să iasă la micile petreceri alături de prietenele ei i-au provocat un mare complex de inferioritate.

O mare influență în alegerea carierei de cântăreață a fost când a asistat pentru prima dată la un concert al Mariei Tănase. Totuși, din cauza refuzului categoric al mamei de a o lăsa să urmeze o carieră care nu-i oferea siguranță materială, spunându-i că trebuie sa aibă o „meserie decentă”, a vrut să urmeze o facultate de medicină pentru a deveni medic pediatru. În timpul liceului, însă, profesorul de muzică Marin Teofil i-a descoperit talentul, îndrumând-o către compozitorul George Grigoriu, care conducea atunci ansamblul UTC. Acesta a stabilit ca Angela Similea să ia lecții de canto cu profesoara Florica Orăscu, care a lucrat cu mulți alți interpreți din aceeași generație precum Aura Urziceanu, Dida Drăgan, Mihai Constantinescu sau Olimpia Panciu.

Deoarece Florica Orăscu a considerat că viitoarea artistă avea o voce „prea cristalină” i-a recomandat să se apuce de fumat pentru a căpăta gravitate. După o perioadă relativ scurtă, vocea Angelei Similea s-a maturizat, coborând și devenind mai profundă. Începe să cânte în 1965 în mișcarea de amatori, obținând apoi premiul I la concursul Primăvara bucureșteană.

Primul succes îl obține o dată cu Premiul II de la Festivalul Internațional „Cerbul de Aur”, din 1970, când a obținut Cerbul de Argint pentru interpretarea cântecelor „După noapte, vine zi" și „Amurgul" (de George Grigoriu). La televiziune debutează în cadrul emisiunii-concurs Emoții în premieră. În 1972, la Festivalul Orfeul de aur din Bulgaria, obține locul II cu melodia „Tu ești primăvara mea" de Florin Bogardo, participarea ei fiind menționată și de revista Billboard. În 1977, lansează cântecul „Un albastru infinit", compus de Marcel Dragomir, cu care avea să obțină premiul I la Festivalul de la Mamaia.

Au urmat multe succese muzicale dar și o mulțime de povești sentimentale cu felurite întorsături. Artista a fost căsătorită de nu mai puțin de patru ori, dar marea ei iubire a fost pentru un bărbat însurat, care i-a fost și partener de scenă – seducătorul actor Florin Piersic.

Prima căsătorie a fost cu Andi Constantin, rugbist și electrician de meserie (angajat la CFR), de care s-a despărțit rapid pentru a se căsători cu chitaristul Sorin Movileanu. În timpul prima oară acestui mariaj, Angela Similea a devenit mamă, născându-l pe Sorin.

Nu a funcționat nici cea de-a doua căsătorie, iar Angela Similea a ajuns, din nou, la altar alături de Jan Hilgen, un om de afaceri din Olanda pe care l-a cunoscut prin intermediul unor prieteni, în România. Acesta i-a înfiat fiul și împreună au trăit o poveste complicată, timp de 17 ani, acesta fiind și cel mai lung mariaj al Angelei Similea. Soțul ei căzuse în patima alcoolului și o umilea constant. Bărbatul ar fi umilit-o în repetate rânduri și s-a folosit de numele și popularitatea ei pentru a-și pune bazele unor relații în țară.

Angela a vorbit despre problemele pe care le-a avut cu acesta în timpul mariajului lor. „Eu eram pentru el o cifră de afaceri înaltă prin tot ceea ce reprezentam (…) Soțul meu nu deschidea nici o ușă fără să spună «sunt soțul Angelei Similea, pentru că altfel, fiind cetățean străin, i-ar fi fost mult mai greu, în orice minister sau întreprindere de comerț exterior. (…) Ei bine, soțul meu, deci, venea târziu, marcat de această boală – eu consider că e o boală de care n-a putut scăpa -, băutura, și mă apostrofa: „Ce ești tu? Cine ești tu? Tu ești un nimeni, un rahat…”. Eu nu mai cântam, nu mă mai chema nimeni, stăteam încremenită, perplexă de ceea ce vedeam la televizor, cu genunchii adunați sub mine pe o canapea… Iar el mă apostrofa cu dispreț. A și plecat până la urmă”., a mărturisit Angela Similea, potrivit Spynews.ro. În 1991, cei doi și-au spus adio.

Apoi, a fost căsătorită cu omul politic Victor Surdu (fostul ministru al agriculturii, care o iubea în secret din tinerețe, dar a așteptat-o aproape 30 de ani), începând din data de 9 februarie 1999. Acesta din urmă, suferind de o boală incurabilă, a decedat la 7 aprilie 2011, lăsând-o și cu o situație materială foarte încurcată.

Angela Similea a trecut prin clipe de coșmar începând din anul 2009. În acel an, Victor Surdu, soțul artistei și mama sa, Gherghina, s-au îmbolnăvit. La puțin timp, vedeta i-a pierdut de amândoi, dar și pe nașul de cununie și pe unul dintre frați. Totodată, au apărut marile probleme financiare ale familiei. Astfel, Angela și Victor Surdu nu au mai putut plăti ratele la bancă pentru un credit de 700.000 de euro, din 2007. Cuplul a adunat, astfel,datorii imense. Cântăreața a rămas văduvă în 2011, când a început o perioadă și mai grea. Pentru că a pierdut mai multe proprietăți, Angela Similea a fost nevoită să renunțe la casa în care locuia cu soțul său. Astfel, vila din comuna Belciugatele se află la vânzare din 2014. Inițial, Angela Similea a cerut 750.000 de euro pentru proprietate, însă a mai redus prețul în speranța că o va vinde. Totuși, de mulți ani de zile nu a reușit dea conacul cu 16 camere din satul Mataraua.

Dragostea pe care i-a purtat-o artista lui Victor Surdu dăinuie încă. Cântăreața a mărturisit că, atunci când va fi să fie, își dorește să fie înmormântată alături de Victor Surdu, în cimitirul Mânăstirii Samurcăşeşti din Ciorogârla. Acum, artista locuiește în zona Plevnei, în casa unor prieteni care trăiesc peste hotare și care au decis să o ajute, potrivit click.ro. Totodată, Angela merge în fiecare an la fiul său, Sorin Hilgen pentru a-și vizita nepoții stabiliți în SUA.

„Cu numai trei săptămâni înainte de a pleca, pe un viscol, ultimul viscol din zona noastră, Victor a scos peste 100 de copaci din livadă, pentru că erau mai bătrâni, şi a plantat alţi 100 de pomi… A pregătit totul pentru ce se va întampla după el şi, în Crăciunul anului 2010, el a tăiat un brad argintiu din curte, l-a tăiat ca să-l împodobim în casă. Atunci eu am realizat că el ştie că va pleca… deşi nici o secundă nu s-a lăsat bătut“ declara Angela Similea, la scurt timp după moartea soţului său. La un deceniu de la dispariția fratelui său, Gabriel Surdu are aceeaşi tristeţe de atunci. „Angela e o femeie deosebită, se duce în fiecare săptămână la mormântul lui Victor. Ei nu au avut copii. Fratele meu are două fete, una în Mauritius şi alta în Italia. Una e doctoriţă, şefă de ATI în Italia, şi cealaltă economistă, căsătorită cu un sud-african, iar Angela are un băiat care e în America, director la Microsoft”, arată fratele fostului politician, Gabriel Surdu, ce a mai rămas dintr-o mare dragoste.

...Florin Piersic și Angela Similea au fost, fără doar și poate, cel mai carismatic cuplu al anilor 70. Frumoși și talentați, cei doi s-au iubit și în afara ecranului, chiar dacă erau amândoi căsătoriți. „Cu Angela am fost într-un amor nebun. Luni întregi am plecat cu ea în deplasări și era imposibil să nu avem ceva, mai ales că Similea era foarte frumoasă și dorită de toţi. La început ne șicanam, apoi am început să ne apropiem din ce în ce mai mult, ne mai și pipăiam, pâna ne-am cuplat de tot. A fost o lipitură în toata regula, o poveste de dragoste frumoasă, de care, acum, îmi aduc aminte cu plăcere”, a povestit Florin Piersic.

Povestea lor de dragoste a rămas însă la nivel de aventură, pentru că Angela Similea era căsătorită pe atunci cu olandezul Jan Hilgen, iar Florin Piersic, cu actrița Anna Szeles. „Nu am avut un amor deplin cu ea ca să doresc să mă despart de soţia mea de atunci, Anna Szeles. Eu am iubit-o pe Angela şi am avut unele momente în care am simţit că ea ar fi făcut orice ca să rămână cu mine”, a declarat Florin Piersic. Se spune chiar că soţia actorului ar fi sărit, furioasă, la Angela în plină stradă. Scena ar fi avut loc pe strada Brezoianu din Bucureşti și ar fi convins-o pe artistă să renunțe la aventura cu Piersic...

Lara Bobescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro