Când Florin Piersic venea, pe vremuri, în turneu cu un spectacol la un teatru de provincie, hotelul în care era cazat era asaltat de admiratoarele falnicului „haiduc”. Pur și simplu, se făcea coadă pe holuri și pe scări, duduițele de orice vârstă sperând, adesea zadarnic, să aibă parte de o cât de scurtă conversație mai mult sau mai puțin intimă cu „Mărgelatu”...

Dar viața acestui mare seducător nu a fost întotdeauna un zbor lin din floare-n floare. Născut pe 26 ianuarie 1936 la Cluj-Napoca, dar din părinți originari din Bucovina (mama originară din Valea Seacă, iar tatăl, medic veterinar, originar din Corlata), Florin Piersic și-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta și Cajvana, apoi în Cernăuți (unde familia s-a refugiat după Diktatul de la Viena, când orașul său natal a fost cedat vremelnic Ungariei) și, ulterior, înapoi la Cluj, unde a urmat Liceul de băieți nr. 3 (azi Colegiul Național „Emil Racoviță”).

În copilărie, a avut parte de o mare dramă. La cea vreme, Florin Piersic avea șapte ani, iar sora lui, care avea să-și piardă viața, era cu opt ani mai mare. La 15 ani, Lucica a murit înecată în timp ce încerca să-și salveze o colega de bancă, Doina Puha, prinsă în apele Prutului. „E prima amintire pe care o am eu cu adevărat, aveam şapte ani, şase ani şi jumătate, e prima amintire pe care o ţin minte, respectiv înmormântarea surorii mele, înmormântare la care cred că au participat, la vremea aceea, toţi oamenii din Cernăuţi. Au venit toţi oamenii de la vremea aia tocmai pentru că a murit fetiţa doctorului Piersic”. Tatăl marelui actor era foarte popular și, peste ani, s-a aflat că a salvat viețile a șase familii de evrei care riscau să ajungă în lagărul de concentrare. „I-a ascuns în abatorul lui de la Cernăuți. Trebuia să fie luați și duși la Auschwitz și tatăl meu i-a luat el. Nu era voie atunci, nici trupele germane, nici poliția, nimeni nu putea să intre în abator fără aprobarea tatălui meu, pentru că era medicul veterinar al județului. I-a ascuns cinci luni de zile. Mama le aducea mâncare pe furiș”, povestea Florin Piersic la televiziune.

Amintirea tragediei l-a urmărit toată viața: „A luat-o un vârtej. La 11 km, în Basarabia, au găsit-o niște pescari plutind. Apoi pe ai mei nu i-am mai văzut o lună de zile. Au plecat la București să facă spiritism. O lună am stat la familia Spânu. Stăteam la geam și așteptam. Într-una dintre zile, au coborât mama și tata dintr-o birjă. Mama mea mi-a spus: -Florinel, Lucica nu mai vine!”. Mai târziu, Piersic a trăit o întâmplare atât de stranie încât a început să creadă cu tărie că sora lui i-a fost alături și de dincolo de moarte. „Când am fost pentru prima dată la Paris, mi-au apărut în față niște pictori. Uitându-mă la un portret, am văzut-o pe Lucica. Scria: 5 franci, pentru un tablou făcut în peniță. Pictorul m-a privit zâmbind. I-am spus: -Peste câteva minute mă întorc și îl cumpăr. M-am întors în 5-10 minute, dar tabloul nu mai era. Mi-a spus că a trecut cineva și l-a cumpărat. I-am povestit mamei și mi-a spus: -A fost Lucica cu tine, pentru că era prima dată când plecai de acasă”, a spus Piersic.

La 10 decembrie 2012, prin decretul președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, actorului i s-a acordat și cetățenia Republicii Moldova. Florin Piersic a adresat o scrisoare președintelui moldovean motivând solicitarea prin faptul că și dincolo de Prut este primit foarte bine de oameni și se simte iubit, iar tatăl lui a activat, în calitate de medic veterinar, atât în Bucovina cât și în Basarabia (la Cernăuți, respectiv Soroca).

A fost descoperit de către actrița și regizoarea Elena Negreanu și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (IATC, astăzi UNATC), în promoția 1957, avându-i colegi pe Leopoldina Bălănuță, Geta Angheluță, Ioana Bulcă, Ica Matache, Lucia Mara, Dumitru Furdui, Cosma Brașoveanu,. La doi ani după absolvire, Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Național din București obținând rolul titular în „Discipolul diavolului”. Au urmat „Tragedia optimistă”, „Oameni și șoareci”, „Orfeu în Infern” sau „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, piese care au scos în evidență talentul și originalitatea actorului, care nu s-a mulțumit niciodată să rămână doar la statutul de bărbat frumos, care dă bine pe scenă, la tv sau pe marele ecran.

Debutul cinematografic s-a produs o dată cu filmul „Ciulinii Bărăganului” din 1957, interpretând rolul lui Tănase. Și-a evidențiat disponibilitatea pentru o gamă largă de roluri, jucând în filme ca „Neamul Șoimăreștilor” din 1965, regizat de Mircea Drăgan, apoi în „De-aș fi Harap Alb (1965)”, regizat de Ion Popescu-Gopo. Printre rolurile sale celebre din filme s-au numărat, însă, și mai mulți haiduci: Anghel Șaptecai, Grigore Pintea sau Mărgelatu.

Puțină lume știe, totuși, că Piersic era să se nască, la propriu, într-un cinematograf, la Cluj: „Mama mea, gravidă cu mine, era acolo cu tatăl meu. Se uitau la un film. Seara. Era „Tarzan“, cu Johnny Weissmuller. Şi, în timpul proiecţiei, pe la zece şi jumătate seara, mama i-a a spus lui taică-meu, „Măi Ştefane, cred că nasc“. Asta în timp ce se uitau la film. Au dus-o la spital, la clinica doctorului Stanca şi la ora cinci dimineaţa, fără zece minute, m-am născut eu. Dintr-un cinematograf am plecat să vin pe lume, ca să zic aşa...” (dintr-un interviu acordat pentru Adevarul.ro).

În ianuarie 2011, chiar de ziua actorului, când acesta împlinea 75 de ani, cinematograful „Republica” din Cluj a fost redenumit, deloc întâmplător, „Florin Piersic”.

În anii '60, Florin Piersic se căsătorea cu actrița Tatiana Iekel, care i-a dăruit și primul copil, pe Florin Piersic Jr., azi, la rându-i, un apreciat actor și regizor. A doua soție a fost tot o actriță, Anna Széles, alături de care a devenit tată pentru a doua oară. În 1985 Anna Széles a cerut și a obținut divorțul și s-a mutat în Ungaria, luându-l cu ea și pe fiul lor, Daniel. În 1993, după o relație de șapte ani, Florin Piersic s-a căsătorit cu Anna Török, de asemenea originară din Cluj.

O mulțime de povești s-au țesut în jurul acestor nume dar și al altora. În anul 1986, Securitatea a ajuns pe urmele lui, după ce o femeie a adus din SUA nişte ziare pe care a spus că trebuie să i le înmâneze lui Piersic. Într-un dosar care purta numele „Păun“, Florin Piersic era acuzat că ar întreţine relaţii suspecte cu cetăţeni străini. Pe parcursul anchetei, cei care îl filau pe Florin Piersic au aflat că actorul o cunoscuse pe fată mai demult, la Timişoara şi, mai mult decât atât, ea i-a depus la Banca de Comerţ Exterior valuta necesară pentru ca el să poată călători în străinătate, notează Historia. Mai mult decât atât, s-a stabilit că femeia care îi adusese ziarele l-a vizitat de mai multe ori şi au fost văzuţi împreună şi la mai multe turnee prin ţară, dar şi pe platourile de filmare de la Buftea. În paginile dosarului au apărut mai multe informaţii despre cum era Florin Piersic în viaţa de zi cu zi, unii prieteni ai acorului afirmând că el joacă poker pe bani, nu este serios, nu vine la repetiţii şi ar fi vrut să fugă în Israel. „Actor talentat, cu nivel profesional ridicat, un om matur ca vârstă, dar rămas la vârsta adolescenţei ca minte. Unul dintre cei mai mincinoşi. Colegilor şi amicilor nu le inspiră niciun fel de încredere. Nimeni nu îl ia în serios. Profesorul este nemulţumit de evoluţia carierei lui, dar el însuşi e vinovat de acesta. Este neserios, lipseşte de la repetiţii, nu învaţă rolurile, face totul pe fugă. Este recalcitrant. A refuzat la ultima stagiune două roluri“, spunea, pentru Securitate, unul dintre colegii marelui actor.

Referitor la presupusa dorinţă a lui Florin Piersic de a fugi în Israel, gurile rele spun că acest lucru trebuia să se întâmple deoarece a avut-o ca amantă, timp de nouă ani, pe actriţa Gabriela Vlad-Werner, care era stabilită acolo. Din câte se pare, aceasta i-a fost amantă chiar în perioada în care Florin Piersic era căsătorit cu Ana Szeles. „Relaţia mea de dragoste cu Florin Piersic a durat din 1974, când eram studentă la IATC, şi până în anul 1983, când l-am cunoscut pe tatăl copiilor mei, omul de afaceri Marcel Werner. Am fost foarte îndrăgostiţi unul de altul, fără să fim într-o relaţie secretă. Din contră, eram împreună foarte pe faţă, dar încercând să nu lovim alte sentimente. Dar viaţa bate filmul şi am pornit pe un alt făgaş“, spunea pentru Wowbiz, în urmă cu mai mulţi ani, Gabriela Werner. Vorbind despre „alte sentimente“, actriţa se referea la Ana Szeles, care a fost căsătorită cu Florin Piersic între anii 1976 şi 1985.

După despărţirea de Tatiana Iekel, Florin Piersic a cunoscut-o pe actriţa Otilia Barbath, însă idila lors-a terminat prost: femeia l-a prins în pat pe nestatornicul actor cu o tânără studentă la Teatru, pe nume Gabriela Vlad, viitoare Werner. Fata era cu 17 ani mai tânără decât actorul...

Dincolo însă de multe alte relații, una dintre marile iubiri ale actorului, încununată chiar cu un mariaj, a fost chiar cea trăită alături de Anna Széles. S-au cunoscut pe platourile de filmare. „De fapt l-am cunoscut la probele pentru filmările de la pelicula La vârsta dragostei.” Am devenit amici, prieteni buni, abia după mai mult timp ne-am apropiat. Iar din momentul în care am fost împreună n-au trecut mai mult de patru luni şi ne-am şi căsătorit”, declara pentru Click! actrița care acum are cetățenie maghiară.

În anii 80, circula o poveste incredibilă despre un incident dintre marele actor și Nicu Ceaușescu, fiul dictatorilor. Cei care au trăit acele vremuri povestesc că ar fi existat un început de relație între Nicușor și Anna Szeles, iar acest lucru a ajuns și la urechile lui Florin Piersic, care era foarte gelos. Mai mult, din acest motiv se vorbea în Epoca de Aur că Florin Piersic și Nicu Ceaușescu s-au luat chiar la bătaie. Incidentul lor a fost de notorietate și s-a vorbit de el chiar la postul de Radio Europa Liberă. Unii spun că Nicu Ceaușescu ar fi încercat să-i facă apoi mari probleme lui Florin Piersic, însă pe acesta l-a salvat faptul că era unul dintre cei mai iubiți actori de la noi, iar mulți oameni din structurile puterii l-au susținut necondiționat.

Superba actriță Cezara Dafinescu povestea și ea că, la un moment dat, Piersic i-ar fi cerut să divorțeze de George Motoi și să se mărite cu el: „Am început să râd și nu l-am luat în serios!”.

Florin Piersic și Angela Similea au fost, fără doar și poate, cel mai carismatic cuplu al anilor 70. Frumoși și talentați, cei doi s-au iubit și în afara ecranului, chiar dacă erau amândoi căsătoriți. „Cu Angela am fost într-un amor nebun. Luni întregi am plecat cu ea în deplasări și era imposibil să nu avem ceva, mai ales că Similea era foarte frumoasă și dorită de toţi. La început ne șicanam, apoi am început să ne apropiem din ce în ce mai mult, ne mai și pipăiam, pâna ne-am cuplat de tot. A fost o lipitură în toata regula, o poveste de dragoste frumoasă, de care, acum, îmi aduc aminte cu plăcere”, a povestit Florin Piersic.

Povestea lor de dragoste a rămas însă la nivel de aventură, pentru că Angela Similea era căsătorită pe atunci cu olandezul Jan Hilgen, iar Florin Piersic, cu actrița Anna Szeles. „Nu am avut un amor deplin cu ea ca să doresc să mă despart de soţia mea de atunci, Anna Szeles. Eu am iubit-o pe Angela şi am avut unele momente în care am simţit că ea ar fi făcut orice ca să rămână cu mine”, a declarat Florin Piersic. Se spune chiar că soţia actorului ar fi sărit, furioasă, la Angela în plină stradă. Scena ar fi avut loc pe strada Brezoianu din Bucureşti și ar fi convins-o pe cântăreață să renunțe la aventura cu Piersic.

Despre relația lor Angela Similea a făcut unele dezvăluiri în cartea biografică „Angela - cântec şi rugă“, scrisă de Smaranda Jelescu. „Florin era cu adevărat superb. Avea o frumuseţe de Făt-Frumos, departe de a fi efeminat. (...) Ceea ce am înţeles eu repede lângă el este că «dacă eşti fluture» te-ai ars. Nu voiam să mă ard... M-am străduit să rămân şi eu o «lampă». Dar am creat un cuplu. Pe la televizor, în turnee. Mi-amintesc că Anna Széles, soţia lui, a suferit mult. Cel puţin în meserie. Ei doi erau frumoşi, erau talentaţi, dar, când am intervenit eu, s-a întâmplat un lucru la urma urmei normal. Adică, eram doi români înalţi, frumoşi şi celebri, eram un cuplu adevărat“, povestea, în carte, Angela Similea.

„După ce a divorţat de Tatiana Iekel, mama lui Florin Piersic Jr., a fost singur opt ani. Bine, a avut iubite. Dar oficial a fost singur”, povestește Ana Szeles. „Cred că n-am fi fost atâta timp împreună dacă n-am fi avut o căsnicie la distanţă. Asta a menţinut pasiunea între noi. Noi n-am locuit împreună ca soţii, ci ca amanţii. Venea din când în când. De altfel, nici nu m-a chemat la Bucureşti. Glumesc! M-a chemat. Şi el, şi părinţii lui. Dar eu n-am vrut să las teatrul de aici. Şi nu uit niciodată că Radu Beligan mi-a spus: „Eşti o fată deşteaptă“. Pentru că aici jucam roluri principale. Iar în Bucureşti, în teatru, trebuie să fiu sinceră, n-aş fi avut aceleaşi roluri ca aici, fiindcă se simte accentul meu maghiar. Dar, la un moment dat, am aflat prea multe. Se obrăznicise! Iar atunci sufeream pentru orice zvon de infidelitate pe care-l aflam.”

Lara Bobescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro