Nicolae Covaci (n. 19 aprilie 1947, Timișoara) este un pictor și grafician român cunoscut ca fondator și lider al formației Phoenix. Artistul a părăsit România în 26 octombrie 1976, stabilindu-se mai întâi în Olanda, apoi în Germania și în final în Spania.

Pe 23 noiembrie 2019 a fost lansată la Editura Integral cartea „Nicolae Covaci – Pictorul”. Aceasta prezintă în premieră peste 100 de fotografii cu lucrări de pictură și sculptură realizate de-a lungul timpului de liderul Phoenix. Albumul este structurat în zece secțiuni și are 116 pagini. Pe lângă comentariile scrise de Covaci, cartea include și 12 coduri QR care conectează paginile volumului tipărit cu mediul online, fiind astfel prima carte hibridă (smart-book) din domeniul artelor plastice publicată în România și probabil în lume.

Cartea oferă o incursiune inedită în istoria de pornire a autorului, menționând detalii personale despre ajutorul oferit chiar de mama acestuia: ,,... am avut noroc că mama mi-a oferit toate posibilitățile de dezvoltare a personalității. Dacă am vrut să fac sport, mi-a oferit tot ce era posibil. Încălțăminte, haine, libertatea de a pleca și de a veni. Am vrut pian, am primit imediat profesoară de pian... ”.

pictorul editura integral

Spre surprinderea mea albumul include o cromatică aparte. Fiind o mare amatoare a desenului, sculpturilor, am fost încântată să constat că ni se prezintă creații din Spania, peisaje în amurg, plajele îmbietoare, întinderea de ape. Orașul Osnabruck este redat în plină ascensiune istorică. Covaci a abordat și alte teme incitante, precum luptele sau religia. Cum numai un pictor o poate exprima, feminitatea este de asemenea o muză aparte, prin forme definite boem, prin goliciunea suavă, prin zâmbet și privire. Femei cu chip de înger și cu erotism plin de vigoare. Totul dantelat într-o metamorfoză de culori.

Pictorul reuşeşte să-şi alimenteze întreaga creaţie din încărcătura prin contactul cu neantul. Între pictură și sculptură, viață și armonie muzicală, acesta se evidențiază prin minunea de a crea, de a contopi culoarea cu pânza. Pe lângă dorințele și viziunele pictorului exprimate în comentarii la unele tablouri anume, descoperim momente intime din viața lui Nicu Covaci. De exemplu, despre cum a ajuns încă din liceu să fie fascinat de sculptură. L-a obsedat ideea de a cunoaște această artă. Am admirat cu sinceritate modestia pictorului din relatările sale, dar și inventivitatea, ascensiunea și dorința în a tinde spre perfecțiune.

covaci pictorul1

Cartea, ea însăși o opera de artă, pe lângă poze cu lucrările marelui artist include și 12 QR-uri, care conectează paginile volumului tipărit cu mediul online. Interviurile video, care deschid fiecare dintre cele 10 secțiuni ale cărții se accesează de pe smartphone, cu o aplicație gratuită de scanare a codurilor QR. Din această perspectivă, albumul lui Nicolae Covaci intitulat sugestiv ,,Pictorul'' este primul smart-book / carte hibridă din domeniul artelor plastice publicat în România. ,,Pictorul" este un avânt în lumea frumosului, a sensibilului și al redescoperirii prin culoare.

covaci pictorul3

Ne permite să aflăm cum arta i-a dăruit aripi marelui artist, iar eu am fost încântată să-l descopăr printre aceste pagini pline de valoare culturală. Mi-a amintit de un citat din Michelangelo: “Adevărata operă de artă este umbra perfecțiunii divine.” Albumul este disponibil pentru comenzi online pe site-ul Editurii Integral eIntegral.ro

covaci pictorul 2

 iunie, 2020

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro