Niculae Lăzărescu, cunoscut ca Nae Lăzărescu (8 septembrie 1941, București – 19 decembrie 2013, București), supranumit „Fernandel al României”, a fost un popular actor  de comedie, care a format un cuplu comic alături de Vasile Muraru. El s-a născut într-un cartier modest al Bucureștilor de altădată. A trăit și s-a format în condiții greu de imaginat, învățând într-o clasă cu 64 de copii, conform spuselor marelui actor. Primele veleități artistice le-a căpătat încă de foarte mic, de pe băncile școlii primare, după ce i-a întâlnit pe Bimbo Mărculescu și Vasile Tomazian, un actor de monologuri foarte bun, iar la pauzele dintre filmele proiectate la cinematografe a dat mâna cu regretații Puiu Călinescu, Alexandru Giugaru, Nae Roman sau Gogu Trestian. 

A copilărit pe lângă Şoseaua Giurgiului din Bucureşti, în Ferentari, într-un cartier de oameni amărâţi, muncitori. „ Am prins toate nenorocirile posibile. Ţin minte perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Am prins seceta din 1946, zăpezile din 1953, două cutremure majore... Nu suport mămăliga. La şcoală, mămăliga era pe cartelă“, povestea actorul.

În perioada în care era student la ASE, Nae Lăzărescu juca într-un grup de teatru satiric cu care participa la festivaluri de amatori, apoi a lucrat timp de trei ani la Rapsodia Română, la secția de estradă. L-a cunoscut pe Aurelian Andreescu, de care actorul își amintește cu nostalgie: „Din glumă în glumă sunt ceea ce vedeți. Am făcut și multe găinării la viața mea. Am fost unul dintre olimpicii tăriilor din România. După ce a murit prietenul meu Aurelian Andreescu, m-am lăsat. Au trecut mai bine de 30 de ani. Mai am un pic și mă las și de restul...". Debutul său este consemnat în 1963, moment din care a lucrat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”. Cea mai semnificativă parte a carierei a fost în tandem cu Vasile Muraru, cupletele interpretate de ei fiind memorabile. Nae a stat pe scenă vreme de aproape 50 de ani.

Într-un interviu acordat pentru site-ul Teatrului de Revistă, Nae Lăzărescu spunea că a avut mai multe modele în carieră: „Am avut mai multe modele. Atunci Franța deținea crema comicilor. Bourvil, Fernandel, mai târziu au apărut Jean Le Trevle și mulți alții. Marcel Sardou, celebru critic de film, spune că cel mai bun film trebuie să îl facă englezii, să îl finanțeze americanii și să îl vadă francezii".

De asemenea, vorbind despre rolurile pe care le-a interpretat, Nae Lăzărescu spunea: „Toate rolurile îmi sunt dragi, bineînțeles că am avut și „copii nereușiți", că nu se poate altfel. Teatrul de revistă este ca un ziar, un ziar vorbit. Textul de revistă durează cel mai puțin, se schimbă împrejurările. Genul teatrului de revistă poate părea la prima vedere ușor, dar, dacă este luat în serios, este destul de dificil", mai spunea Nae Lăzărescu în același interviu.

Despre experiența sa cu televiziunea, Nae Lăzărescu spunea că a început să facă spectacole cu ocazia diverselor sărbători. „Știu că televiziunea era la început pe strada Moliere. Acum, la ce să mă duc? La mese rotunde cu capete pătrate?! Toți știu tot. Noi, studenții, aveam emisiune lunară. Aveam multe formații, una mai bună ca alta. La cuplete, pe noi ne acompania la pian Eugen Ciceu. Aveam cântăreți buni. Erau Dan Spătaru, Pompilia Stoian, Anca Agemolu...".

Nae Lăzărescu a jucat și în filme, printre care "Grăbește-te încet", "Șantaj", "Baloane de curcubeu", "Căsătorie cu repetiție" și "Viraj periculos". De asemenea, în animația "Mașini", i-a dat voce personajului Clang.

Actorul trage cortina, la orele dimineții, pe data de 19 decembrie 2013. La rugămintea bunului său prieten, actorul Vasile Muraru, sculptorul târgoviștean Olimpiu Eli Petre a realizat un bust dăltuit în piatră al lui Nae Lăzărescu care a fost dezvelit în Cimitirul Nordic din Focșani, orașul natal al ultimei sale soții, actrița Marcela Avram („moldoveanca mea, cu 27 de ani mai tânără”), acolo unde actorul își petrece somnul de veci.

Într-un interviu cu Călin Vacaru, pentru site-ul teatrului „Constantin Tănase”, artistul rememora: „Sunt pregătit psihic pentru orice. Am trecut şi eu prin multe, am avut cinci neveste. Am ţinut la toate şi sunt ale dracului de multe! Eu fiind un om sărac, cu lefuri de mizerie. (...)Înainte existau subterfugii. Radioul făcea piesă după piesă, în care chema tineret foarte mult. Televiziunea făcea cel puţin o piesă pe lună. Plus că se făceau filme româneşti unul după altul. Aveai de unde să te mai cârpeşti. În Bucureşti, existau 5-6 baruri de noapte, în barul Atlantic luam în fiecare noapte leafa mea pe o lună. (...) Asta este epoca Caragiale în care ne tot învârtim ca un căţel în jurul cozii. Caragiale, dacă ar fi fost chimist, ar fi inventat o cerneală care să facă explozie în contact cu prostia. Personajele lui trăiesc, parcă i-a blestemat şi i-a trimis din nou în viaţă. (...) Eu acasă sunt tăcut. Se supără şi moldoveanca pe mine... Am avut roluri grele. Un actor poate slăbi între trei şi cinci kilograme într-un spectacol. Un tenor de operă slăbeşte la fel. Genul teatrului de revistă poate părea la prima vedere uşor dar, dacă este luat în serios, este destul de dificil.”

Nae Lăzărescu a avut un copil „secret”. Simona a povestit că are regrete mari în legătură cu faptul că relaţia dintre ea şi tatăl ei nu a fost aşa cum şi-ar fi dorit şi că acesta din urmă a încercat să ţină secret faptul că este tatăl ei. „Regret că nu am putut să fiu alături de el mai mult. Chiar dacă am vorbit cu el la telefon, nu e ca şi cum aş fi fost lângă el. Ultima dată m-a întrebat despre copii, mai mult nu, că nu-i permitea starea de sănătate. Nu a recunoscut că se simte rău, a spus că e mult mai bine dar ştiam că nu este aşa», a spus Simona. «Aş fi dorit ca tata să fie mai mult lângă mine. Nu a spus că sunt fata lui şi am avut mereu greutăţi. Părinţii doamnei Marcela /ultima soție a actorului/ nu ştiau că el are un copil. Şi atunci el a preferat să tacă”, a adăugat Simona.

Vasile Muraru a fost prietenul și partenerul lui de scenă: „L-am văzut pentru prima oară pe Vasile Muraru la terasa teatrului Constantin Tănase. M-a frapat „trompa” lui. El îl aştepta pe Dem Rădulescu, care era în spectacol. Vasile era făcut pe el. Aveam şi eu nişte texte în spectacol, iar Muraru îl aştepta pe profesorul lui. L-am pus să se ridice ca să ne comparăm dimensiunea nasului. El este timid şi acum... S-a ridicat şi a spus: „Cred că da, domnule Lăzărescu”. În perioada aceea, eu de abia mă lăsasem de băutură. Trebuia să mă plimb prin parc şi Vasile Muraru mi-a spus că vine şi el. Am mers în Herăstrău. Am băut... Pepsi cu gheaţă. El mi-a povestit despre viaţa lui... Noi înainte ne-am împrietenit, după aceea ne-a dat prin cap să colaborăm pe scenă. (...)Era încă de atunci destul de bine crescut din toate punctele de vedere. Făcea în fiecare dimineaţă 12 kilometri prin zăpadă până la liceu la Piatra Neamţ. Aşa i-a fost lui scris să fie. Are şi doi copii foarte reuşiţi. Băiatul lui a creat un modul pentru transportul lunar şi a luat premiul I la NASA. L-au chemat acolo. Fata lui a luat, de trei ori la rând, medalia de aur în lume la chimie. La el, aşchia nu a sărit departe de trunchi. Vasile Muraru citeşte foarte mult!”

„Am trecut prin patru divorturi. Toti nervii pe care i-am avut mi i-am varsat atunci. Si toate au fost divorturi americane, adica imi luam un schimb de haine si plecam din casa. Cind eram cu a doua nevasta, am coborit pina la colt sa iau pâine si m-am intors peste o luna si jumatate… (ride). A indurat si ea, saraca, zece ani, cit sa mai indure... Ce sa faci, asta e viata, n-a zis nimeni ca sintem calugari! Credeti ca ele de bine au plecat?! Si le-am iubit pe toate, dar na... am mai si cazut in freza dupa citeva! Mi-am luat-o si eu de citeva ori. Am intrat in viata complexat din pricina... trompei, si cind am vazut cum stau lucrurile, mi-am revenit. Omul trebuie sa se simta bine asa cum e el si cu ce i-a dat Dumnezeu...”

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro