Ciupi Rădulescu, pe numele său real, Gheorghe Ciupercă (3 septembrie 1930, Bacău - 17 decembrie 2010, București) a fost actor de film, radio, teatru, televiziune, voce și al teatrului de revistă din România, poet, tenor, libretist și cântăreț român. A studiat la Liceul „Principele Ferdinand I“ din Bacă, la Institutul de Arte din Iași. apoi la Institutul de Arta Teatrală și Cinematografică București. Debutează în teatru la numai 16 ani, jucînd în rolul Voievodului Nenoroc din piesa „Cocoșul negru“ de Victor Eftimiu.

Ca actor, a jucat alături de mari nume ale scenei românești: Stela Popescu, Dem Rădulescu, Octavian Cotescu, Petre Gheorghiu, Alexandru Arșinel, Horia Căciulescu, Mișu Fotino, Gică Petrescu, Horia Șerbănescu, Nicu Constantin, Jean Constantin etc. În calitate de regizor de scenă, a fost autor a 38 de spectacole muzicale și 3 spectacole radiofonice. Prima spectacol de revistă în care a apărut a fost, după propriile mărturisiri, „Pas cu primăvara”, în 1950, spectacol căruia i-a semnat și regia.

Anul 1955 avea să-i aducă intrarea în trupa Teatrului „Constantin Tănase”. „Este foarte importantă conjunctura. Ce nevoie era în acest teatru de mine, când avea pe puțin 40 de vedete? M-am obișnuit destul de repede cu genul revuistic și am căutat să mă acomodez cât mai bine. O foarte frumoasă amintire rămâne cuplul pe care l-am făcut mai întâi cu Radu Zaharescu și apoi cu Horia Șerbănescu. Odată, pentru a susține niște concerte, am jucat și am cântat în locul fiecăruia dintre ei. Tot așa s-a întâmplat când s-a îmbolnăvit Luigi Ionescu. Jucam alături de marile actrițe Zizi Șerban și Elena Burmaz. Asta nu însemna că de câte ori treceau pe lângă mine pe coridoare nu mă lipeam de zid de parcă eram hipnotizat”, spunea Ciupi, într-un interviu.

„În film, a avut norocul să joace sub bagheta regizorului Jean Georgescu. Este vorba despre Pantoful Cenușăresei. Afișul era cu el, iar probele le-a câștigat cu 18 feluri de a tuși. Acest lucru a fost pus să facă și în film”.

Este autorul versurilor celebrelor cântece "Soția prietenului meu" (adaptare după Enrico Macias, marele succes al lui Alexandru Jula), "Noapte de catifea", "Cum să nu devii poet?", "Ce mai faci, Maria?", "Amintește-ți mereu", "Te invit la un Tango", "Cele mai frumoase flori" și "Minunea dragostei".

A fost colaborator cu cronici sportive, proză și versuri la majoritatea ziarelor din București. De asemenea, în calitate de tenor, a colaborat cu Opera Națională Română din Timișoara.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro