Olga Bucătaru (27 martie 1942, Suceava – 10 aprilie 2020, București) a fost o bună actriță de film, radio, televiziune, scenă și voce, care, în 1965,  a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, la clasa lui George Dem Loghin. A debutat în 1966 la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț unde a lucrat până în 1973. Aici a jucat roluri ca Alta în „Act venețian” sau Vidra în „Răzvan și Vidra”. În 1969-1970, este actriță la Teatrul de Stat din Satu Mare. Din 1974 devine,însă, membră a Teatrului Odeon din București, unde joacă diverse roluri cum ar fi Hortensia în „A cincea lebădă”, Tofana în „Patima roșie” sau Nina Damian în „...escu”. În 1977, interpretează rolul Doamna Stanca în filmul istoric românesc „Buzduganul cu trei peceți” (cu Victor Rebengiuc în rolul principal). Din 2001, Olga Bucătaru a fost lector universitar la Academia de Arte „Luceafărul”. 

Pe scena Odeonului a avut colaborări cu regizori importanți, printre care Dinu Cernescu („…escu” de Tudor Mușatescu - 1972), Sanda Manu („Să nu-ți faci prăvălie cu scară” de Eugen Barbu - 1985), Alexa Visarion („Astă seară se joacă fără piesă” de Luigi Pirandello - 1988) sau Cătălina Buzoianu („Întâlnire în pădure” de Ofelia Strahl - 1992, unde a jucat alături de doamna Olga Tudorache). A interpretat rolul principal în Patima roșie de Mihail Sorbul, regia Cristian Hadgi-Culea, iar ultimul său rol pe scena Odeonului, a fost Mari în spectacolul „Veronika se pregătește să moară” de Paulo Coelho, regia Gelu Colceag (2003).

Olga Bucătaru a devenit cunoscută publicului larg pentru rolurile de pe scena teatrului românesc (... era și născută de Ziua Mondială a Teatrului!), dar și impresionând publicul în filme, în special în regia lui Sergiu Nicolaescu și Radu Mihăileanu. În 1972 a debutat în filmul „Bariera”, scenariu Teodor Mazilu, regia Mircea Mureșan și până în 1998, când ultimul rol interpretat în film a fost în „Trenul vieții”, regia Radu Mihăileanu, a jucat în filme regizate de Sergiu Nicolaescu („Oglinda”), Mircea Daneliuc („Cursa”), Radu Mihăileanu („Trahir”), Constantin Vaeni („Buzduganul cu trei peceți”).

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro