Vă mai amintiți: „Aseară te-am așteptat/ Și n-ai venit/ Poate te-ai supărat/ Poate-ai adormit.// Deseară să nu m-aștepți/ Deseară n-am să vin/ Pentru două vorbe/ La o cană cu vin.// Deseară să nu m-aștepți/ O, nu, n-am să vin/ Pentru "Bună seara!"/ Atât, și-o cană cu vin”? Cu patru decenii în urmă, grupul folk Ecoul, un duet format din Magda Puskas și Sorina Bloj, lansa un cântec de mare succes și începea o carieră spectaculoasă, dar cu multe întorsături imprevizibile... 

Magda Puskas (născută pe14 ianuarie 1961, la Reghin) este o sensibilă muziciană, născută într-o familie modestă dar frumoasă. Este al doilea copil al Ecaterinei și a lui Eugen Puskas, ambii muncitori. Sora ei s-a numit Viorica. A fost căsătorită cu Istvan Finna și împreună au un fiu Tibor Istvan. Este absolventă a Universității Spiru Haret București - Facultatea de Psihologie.

Magda și-a început activitatea muzicală foarte devreme. la vârsta de 6 ani, ajungând ca la 7-8 ani să participe la turnee de muzică ușoară în județul Mureș. În timpul adolescenței, a făcut parte din grupul Arthemis – grupul de folk al liceului, cu care a obținut Premiul I la Festivalul național „Cântarea României”, ediția 1979. Dar, o dată cu terminarea liceului, grupul Arthemis s-a destrămat, însă din el s-a născut, în 1981, un nou grup - Ecoul, format din Magda Puskas și fosta sa colegă, Sorina Feier-Bloj. În luna noiembrie a anului 1981, grupul a participat la Festivalul „Baladele Dunării”, în formula Ecoul. În juriu s-au aflat membri ai Cenaclului Flacăra, președintele juriului fiind chiar Adrian Păunescu. Luând premiul cel mare, cele două tinere artiste au fost invitate să devină membre active ale Cenaclului. Această colaborare s-a fructificat cu câteva piese de un mare succes, cântate în turneele susținute alături de Cenaclul Flacăra: „La o cană cu vin”, „Din copilărie” sau „Taina” (inițial compusă de Magda în limba engleză).  „Grupul Ecoul era unul mai deosebit, deoarece făceam un vibrato voce, neexistând microfon cu reverbe pe atunci, le cream prin voce”. Astfel, cele două tinere s-au remarcat la multiple festivaluri de muzică, fiind invitate şi de Horia Moculescu să cânte compoziţiile acestuia.

După încheierea colaborării cu Sorina Bloj (care s-a îmbolnăvit în 1983), Magda Puskas și-a continuat activitatea muzicală în Cenaclul Flacăra alături de o altă mare folkistă, Tatiana Stepa, un nou duo, sub numele de Partaj, cântând împreună „Desculț prin zăpadă”, „Creion”, „Partaj”, precum și vechile hituri ale Ecoului. „Eu în zodiacul chinezesc sunt şobolan, iar şobolanii simt când se scufundă corabia. Fiinţarea în Cenaclul Flacăra devenise grea – noi, artiştii, nu eram menajaţi deloc. Iar la un moment dat, am simţit oboseala prea mare – turneele erau prea lungi, munceam foarte mult, compuneam, mă extenua. În aprilie 1984 am avut un concert la Călan. Tatiana avea o problemă cu măseaua iar eu eram răcită, afară ploua şi nu ne puteam urca pe scenă. Ne-am retras în autocar să îl aşteptăm pe Adrian Păunescu, dar el a venit pe alt drum şi astfel nu ne-am întâlnit, dar a constatat că nu eram la concert – a vrut să ne penalizeze, dar am decis să ne retragem. Şi culmea, după o lună de zile, a avut loc spectacolul de la Ploieşti, pe stadion. Adrian Păunescu , anunţase în timpul concertului că acesta va lua sfârşit şi că lumea poate merge acasă, iar cine mai rămâne o face pe propria răspundere. Au plecat artiştii de pe scenă, a plecat şi poetul, timp în care vântul s-a înteţit iar scena s-a prăbuşit. Stadionul nu avea iluminare nocturnă, decât luminile scenei, care s-au stins în urma prăbuşirii. Iar publicul a intrat în panică… având încă proaspăt în minte cutremurul din ’77, regăsindu-se în bezna absolută s-au îmbulzit. Astfel, cei ce erau în tribunele de sus nu au aşteptat să coboare cei de jos, şi oamenii au fost călcaţi în picioare… au pierit 9 copii în noaptea aceea…”, povestea Magda într-un interviu din 2012.

După 1989, Magda Puskas și-a continuat activitatea în Cenaclul „Totuși iubirea”. Artista se numără printre cei care au contribuit la resuscitarea folk-ului românesc, după anul 2000. A urmat o colaborare îndelungată, până în 2010, cu Valentin Moldovan, alături de care a susținut numeroase concerte în toată țara. Apoi, spectacolele Magdei Puskas au fost marcate de o schimbare, folkista colaborând cu Ioan Onișor mai bine de un an. În 2011, Magda Puskas a aniversat 30 de ani de la debutul în Cenaclul Flacăra, moment celebrat prin aducerea unui suflu nou pieselor sale, printr-o colaborare de succes cu muzicieni de excepție: Tcha Limberger, Florin Ștefan, Aladár Pusztai, Cătălin Pop și Oana Pop. Turneul național ce a marcat cei 30 de ani de folk ai Magdei a marcat un număr impresionant de orașe și spectatori pe masură.

În paralel, și-a dezvoltat și alte interese: „Am avut o mare pasiune pentru medicină, şi astfel m-am documentat foarte mult, pentru mine… Sunt o autodidactă, în special pe homeopatie, pentru mine, pentru armonia şi sănătatea mea. Iar studiile mele s-au îndreptat şi spre preospunctură şi yoga”.

„Fiind copilul care rămâne în sufletul adolescentului, al omului matur şi al bătrânilor, peste durere, dezamăgire şi suferinţă, poezia este însăşi sufletul vieţii. Este modul cel mai frumos şi impresionant de a spune lucrurile simple. Poate fi considerată chiar un act de credinţă, pentru că se adresează celei mai bune şi mai miraculoase părţi din noi, sufletului” – spune Magda Puşkaş....

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro