La începutul anilor 80, duetul Stereo, format din Crina Mardare și Elena Perianu, făcea furori în România - două cântărețe frumoase și talentate, care ieșeau mult din linia muzicii „ușoare” de la noi. Crina Mardare a continuat, apoi, să cânte, împreună cu Zoia Alecu, în cadrul Sfinx Experience, al lui Mihai Cernea, după care a devenit o renumită profesoară de canto. Ce s-a întâmplat, însă, cu cealaltă artistă din duet - Elena Perianu? Aceasta fusese cândva iubita lui Michael Crețu, cel care avea s-o lanseze pe Sandra...

Elena Perianu s-a născut pe 7 decembrie 1957, la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Muzică, Compoziţie muzicală şi Muzicologie a Conservatorului „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti, în1980. A făcut parte din mai multe grupuri muzicale, precum Stereo, 5T sau Roata, cu care a susţinut concerte în Germania, Luxemburg, Austria, Danemarca, Norvegia, Groenlanda, Italia, Franţa, Belgia. A avut numeroase apariţii la radio şi la televiziune. În discografia ei intră LP-ul de compozitor al lui Adrian Enescu (1984, cu Stereo) și „Va fi , Lazăre, va fi“ (1993, cu Roata). Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Secţia artă religioasă şi restaurare. Din 2000 este profesoară de pian și a are propria metodă de studiu pentru copii, experiența fiind reprodusă în manualul „Micul pianist”.

Crina și Elena s-au cunoscut în anul întâi de liceu, când Elena Perianu s-a mutat dintr-o mică școală de muzică la George Enescu, într-un liceu de copii îndrăzneți, care porniseră la drum convinși că vor ajunge, cu toții, mari muzicieni. „Mama mea a avut ambiția să fac pian ca specialitate principală și m-a mutat în liceul de muzică. Eu veneam dintr-un mediu extrem de cuminte, unde făceam multă teorie, și i-am găsit pe ei extrem de emancipați și de… apropiați de practică. Stăteau pe mese, cântau Beatles, de fapt, cântau orice piesă internațională, chiar dacă nu aveau partituri… Erau grozavi!” povestea Elena Perianu, într-un interviu din 2011 pentru revista Tango - Marea Dragoste.  Crina Mardare a venit cu o precizare interesantă: „Doamna a fost prima iubire a lui Michael Crețu! Cum a venit ea la noi în clasă, Luchi – cum îi spuneam noi lui Michael Crețu – s-a îndrăgostit de ea, enervându-ne pe toți. Cum să se îndrăgostească de cea venită dinafară? A venit o intrusă și ni l-a luat?!”…

Între Elena Perianu și Michael Crețu, viitorul star și creator de staruri internaționale (Sandra, Enigma, Boney M și Milli Vanilli) a fost o iubire mare și tristă, cu final previzibil. Pentru că părinții lui plecaseră deja din țară, iar el știa că trebuie să-i urmeze cât de curând. „Mama lui era ziaristă la Scânteia și a plecat cu o treabă oficială și nu s-a mai întors. Apoi și-a chemat soțul și, firește, urmau să ia și copilul. Erau o familie  cu ramuri întinse în întreaga Europă și le-a fost ușor, bunica lui era nemțoaică și i-a așteptat în Germania cu brațele deschise. Și din povestea asta putem înțelege și de ce alții reușesc în viață și noi nu. Mama lui Luchi i-a planificat viața pas cu pas. I-a zis: vrei să faci muzică? Perfect! Cine e cel mai tare de la noi? Noi pe vremea aia nici nu știam cine e Adrian Enescu, dar Luchi a început să facă meditații cu Adrian Enescu. Adrian era un puști extrem de talentat, un fel de Moga al anilor 70, și a venit acasă la Luchi și l-a învățat tot, orchestrație, armonie, pian. Michael Crețu a ajuns cine a ajuns, însă mama lui i-a planificat tot ce a avut de făcut în viață.”

O întreb pe Elena Perianu cât de greu a fost să se despartă de iubitul dintâi, în anii romantici ai adolescenței. „A fost îngrozitor”, recunoaște ea. „Mergeam ținându-ne de mână pe Știrbei Vodă și eu mă uitam cu jind la Conservator și spuneam: De-abia aștept să intru la Conservator, iar el îmi răspundea: Eu sper din tot sufletul să nu intru la Conservator! Fiindcă el trebuia să meargă la facultate în altă țară, însă el și-ar fi dorit să rămână… A fost îngrozitor, dar acum, după atâția ani, putem vorbi detașat”.

Elena Perianu a intrat prima la Conservator. Crina Mardare a fost a treia. Iar în anii aceia au început să cânte tot mai mult împreună, în diverse formule. Se înființase deja un alt grup de fete, destul de cunoscut pe atunci, 5T, iar, din când în când, Crina repeta cu ele, prinzând gustul aparițiilor în grup. Dar cea mai bună formulă de debut a fost una care s-a născut firesc, în funcție de prieteniile de atunci. Elena Perianu, Ligia Oancea și Crina Mardare au debutat sub numele Trison, într-un grup de fete frumoase, talentate, fermecătoare. Ligia însă a primit un contract în Emiratele Arabe și a plecat să cânte acolo, iar Crina și Elena s-au reașezat, pentru câțiva ani, în grupul Stereo. Și au cântat destul, cât să ajungă foarte cunoscute și foarte iubite.

„Am făcut câteva turnee prin toată țara și am lansat două discuri. Un Single și un LP, având compozițiile lui Adrian Enescu. Erau niște prelucrări populare, reorchestrate, care, fără să fie neapărat comerciale, aveau succes, aveau un concept special…”, povestește Elena Perianu. Iar Crina Mardare o completează: „Am fost niște deschizători de drum. Conceptul muzical al discului era foarte tare. Nu eram aliniați la muzica vremurilor…”

Fetele au primit, însă, propunerea să plece în străinătate, cu grupul Sfinx, într-o formulă extinsă, special creată pentru concertele din afara țării. „Am avut contracte în Danemarca, Suedia și Norvegia, dar formula s-a scindat, la un moment dat, așa cum se întâmplă mereu. Adrian Romcescu voia să rămână mai mult, eu am mai stat vreo șase luni în Groenlanda, ei au mers mai departe…” spune Elena Perianu. În locul Elenei, în Sfinx, a venit Zoia Alecu, și drumurile lor au mers în direcții diferite.

Crina era nonconformista, iar Elena Perianu era răspunzătoare de partea de design. „Eu o tundeam pe Crina!”, spune Elena… Și tot ea i-a făcut Crinei rochia de cununie- pentru că, în anii aceia, Crina Mardare s-a măritat cu un cântăreț de jazz care acum trăiește în altă țară. Iar atunci, pentru că fetele erau în turneu, iar Crina se măritase, în luna de miere au plecat într-o formulă de trei de care râd, amândouă, și acum, cu gura până la urechi… Pentru că Elena, Crina și cu Dragoș Nedelcu au stat toți trei, în aceeași cameră…

Elena Perianu a mai cântat câțiva ani cu Roata, iar apoi s-a refugiat în profesia sa de bază și este profesoară de pian. O profesoară iubită, respectată, căutată. Este și autoarea unei metode de pian pentru copii: „Piese din folclorul copiilor, piese foarte dragi lor, pe care le știu cânta cu vocea, sau piese celebre precum Over the Rainbow, Sunetul muzicii, White Christmas și altele pe care le-am armonizat simplu, pentru elevii mei începători, care sunt câteodată de vârste foarte mici. Noutatea este repertoriul, dar și felul în care evoluează gradat piesele. Am lucrat cu mare plăcere și cred că este nevoie de această metodă, de aceea îmi doresc să apară cât mai curând”.

Profesoara de pian Elena Perianu este, însă, nu doar un artist al sunetelor, ci și al formelor și culorilor. E artist plastic „cu acte în regulă”, fiind membră a Uniunii Artiștilor Plastici, secția Artă Religioasă și Restaurare, din anul 2004. Cum a ajuns aici?, o iscodesc, iar Elena îmi povestește: „Mi-a plăcut dintotdeauna să desenez. În copilărie, îl puneam pe bunicul să-mi pozeze ore întregi. Iar acum, după Revoluție, după ce am văzut colecția minunată adunată de Horia Bernea în Muzeul Țăranului Român, am început să fac eu însămi icoane pe sticlă. Probabil că dacă as fi avut de unde să le cumpăr, nu m-aș fi apucat niciodată să le fac. Iar mai târzu, prieteni de-ai mei, artiști plastici, m-au încurajat să depun dosarul la Uniune și… iată-mă membru. Acum, însă, sunt în altă perioadă a căutării mele, și am trecut la acuarelă, a cărei transparență, spontaneitate și expresivitate mi se par extraordinare. Când reușesc, în weekend mai ales, să mă ocup de asta, am o bucurie foarte mare. Și, apropo, grafica compozitorilor din manualul de pian este făcută de mine.”

Crina Mardare, la fel, a continuat să cânte o vreme cu Sfinx Experience, iar acum se ocupă exclusiv de predat. Predă la Conservator, la secția de jazz și are o școală particulară de muzică - Blue Sound. „Eu mi-am făcut un business din muzică.”, povestește Crina. La început m-am jucat cu asta, apoi am luat taurul de coarne, am luat credit de la bancă și mi-am deschis o școală de muzică modernă. Nu-i ușor, pentru că profesorii mei sunt toți absolvenți de Conservator, sunt oameni tineri și, aici e problema, că dacă vreau ca business-ul ăsta să meargă, trebuie să dau salarii de secol XXI…”

Elena Perianu este singură. Nu a fost căsătorită niciodată și nu are copii. Nici Crina Mardare nu s-a mai căsătorit cu acte vreodată, după cele două mariaje – destrămate rapid - din anii tinereții. Are, însă, de-o viață, o relație cu muzicianul Mihai Cernea și au împreună un copil (născut în timpul unui turneu în Olanda), pe celebrul Mihai Andrei – zis Bubu, un talentat baterist, care a beneficiat de o bursă de studii la celebra universitate cu profil muzical Berklee. Crina și Mișu Cernea nu s-au „luat” însă cu acte: „Eu nu cred în instituția asta, dar poate suna urât dacă spun așa… Și cu Bubu am discuțiile astea și îi spun: Mamă, cum ți-o fi norocul. Dar eu nu cred că o femeie trebuie să trăiască toată viața căsătorită, nu ai cum să stai toată viața cu cineva. Eu cred că bărbatul și femeia nu sunt făcuți să stea cu cineva așa, a la longue, trebuie să te reinventezi mereu, iar la un moment dat apare blazarea”, spune Crina Mardare. „Nu l-am făcut pe Bubu ca să rămânem împreună. Eu am avut o criză de vârstă atunci… Aveam 36 de ani și tot timpul eram plecată în turneu, mereu aveam o cântare, mereu apărea altceva… Și am zis: Dar eu ce fac?! Mă uitam în jurul meu, toată lumea avea copii. Și m-am speriat. Înseamnă că eu nu o să fac niciodată copil, mi-am spus… Și nenorocirea a fost că am avut și niște probleme, chiar nu rămâneam însărcinată, și nici nu am făcut ceva ca să rămân, așa a vrut Dumnezeu. Iar apoi am avut și o sarcină extraordinară, am cântat până în ultimul moment.”

Deși relația lor este una stabilă, Crina nu locuiește împreună cu Mișu Cernea: „Relația noastră fiind specială – noi nu locuim în aceeași casă, eu locuiesc doar cu Bubu – atunci orice întîlnire e foarte frumoasă și benefică pentru amândoi. Și Bubu n-a avut niciodată nici o problemă pentru că eu i-am explicat de la început cum stau lucrurile și n-a avut nici o suferință. Chiar dacă eu m-am temut să nu fie atacat de copii, el a reușit să le facă față, pentru că eu i-am explicat că nicăieri nu e scris ca mama și tata să stea împreună. A fost o hotărîre a noastră. Dacă vom hotărî vreodată să ne mutăm împreună, e OK. Practic, suntem împreună, numai că nu stăm împreună din varii motive...”.

Mihai Crețu, cunoscut ca Michael Cretu (născut pe 18 mai 1957, la București), este un muzician și producător muzical român, activ muzical în Germania și Europa de Vest, domiciliat în insula spaniolă Ibiza, cunoscut mai ales ca fiind creatorul proiectului muzical Enigma. În perioada 1988 - 2007, a fost căsătorit cu cântăreața germană Sandra (faimoasă pentru melodia compusă de Michael - „Maria Magdalena”). A studiat muzica clasică la Liceul numărul 2 din București și la Paris, începând din 1968. În perioada 1975-1978, a urmat cursurile Academiei de muzică din Frankfurt, obținând licența în muzică. De formație pianist, Crețu a lucrat ca producător și interpret la instrumente cu clape pentru Frank Farian, germanul care s-a aflat în perioada anilor 1970 - 1980, în spatele marilor succese comerciale numite Boney M și Milli Vanilli.

Mihai Crețu, cunoscut sub pseudonimul artistic de Curly M.C., a lucrat înaintea proiectului său muzical Enigma cu numeroși producători, muzicieni și artiști, printre care se numără Sandra Crețu, Frank Farian, Boney M, Goombay Dance Band, Peter Cornelius, Manfred "Tissy" Thiers și Mike Oldfield. În timpul rulării proiectului Enigma a colaborat cu alți muzicieni precum sunt Jens Gad, Frank Peterson, David Fairstein, ATB, Jam & Spoon, Peter Ries, Ruth-Ann Boyle și Andru Donalds. Axat pe producere și aranjament muzical, Crețu lucrează în propriul său studio muzical, numit Studioul A.R.T., situat chiar la reședința personală a cuplului Michael și Sandra Cretu, din insulele Baleare, la Ibiza. Conform propriului său web site, până la finele anului 2001, Mihai Crețu a vândut peste 100 de milioane de albume.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro