...„Uită nostalgia,/ Nu mai lăcrima!” - refrenul faimoasei melodii se poate constitui ca un leit-motiv al vieții frânte prematur a unui mare compozitor român din vremurile recente, autorul a peste 700 de melodii nemuritoare. Ion Cristinoiu (26 ianuarie 1942 – 21 noiembrie 2001) a fost nu doar un compozitor, ci și un reputat orchestrator (3.000 de partituri), dirijor și instrumentist (percuționist). Din nefericire, pe cât de prolifică i-a fost creația, pe atât de prematur i-a fost frântă existența mundană. Dar, chiar și la opt ani de la plecarea sa, câștiga, postum, marele trofeu al unui cunoscut festival, „răzbunând” astfel un destin trist.

Ion Cristinoiu a urmat cursurile Școlii de muzică și, apoi, ale Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București, între anii 1959-1964. A făcut parte din orchestra Radioteleviziunii Române, dirijată de Sile Dinicu, între anii 1963-1969 și din formația Perpetuum Mobile, al cărei fondator și lider era și cu care a efectuat turnee în străinătate și a cântat pe vase de croazieră, unul dintre colegii de trupă fiind un alt mare compozitor contemporan, Marius Țeicu. A fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România din anul 1969. Debutul în televiziune a avut loc în 1964 cu melodia „Vreau să știu”. A scris muzică pop și muzică de film. A participat în calitate de dirijor la Festivalul internațional de la Atena în 1969 și la „Festivalul cântecului”, unde și-a prezentat piesa proprie - „Mediterana”.

Este autorul a numeroase șlagăre, încă de la debut, primul său hit fiind melodia „Te-așteaptă un om”, interpretată cu multă sensibilitate de Dan Spǎtaru. A colaborat cu alți mari interpreți, cărora le-a dăruit cântece de excepție, între care „N-am noroc” - Anda Cǎlugǎreanu (reluată peste timp de trupa Vank), „Nicio lacrimă” - același Dan Spǎtaru, „Casa mea” și „Davcă n-ai fi existat” - Angela Similea sau, bineînțeles, „Uită nostalgia”, pe versurile fidelului său colaborator Mihai Dumbravă, care a fost transformată într-un mare succes de către Corina Chiriac. Cele mai multe colaborări le-a avut cu Corina Chiriac (21 de piese) și Angela Similea (18 piese). Șlagărul care l-a consacrat— „Nicio lacrimă” pe versurile lui Mihai Dumbravă - a fost interpretat de 17 concurenți străini, în primele trei ediții ale Festivalului Internațional ”Cerbul de Aur”, în perioada 1968-1971.

Era dedicat total muncii de creație. Horia Moculescu povestea despre el: „Am avut un coleg, pentru a cărui creaţie am fost per­manent invidios: Ion Cris­­tinoiu. Un compo­zi­tor excepţional! Ceea ce ne unea erau rigoarea şi atenţia la scri­erea notelor. Sile Dinicu chiar spunea deseori: "Există doi oa­meni ale căror par­tituri sunt o plăcere: Cristinoiu şi Mocu­lescu." În schimb, din punctul de ve­dere al momentului creaţiei, ne deose­beam radical: Cris­ti­noiu se trezea la 6:00 dimineaţa şi, îi venea, nu-i venea inspiraţia, el se aşe­za la pian şi lucra, căuta... Eu însă nu m-am aşe­zat niciodată la pian decât atunci când am simţit că am ceva de scris....”.

Ion Cristinoiu a scris și muzica pentru cinci spectacole de revistă, inclusiv pentru musicalul „Nu sunt Turnul Eiffel”, realizat după piesa de teatru omonimă de la Teatrul Mic a Ecaterinei Oproiu. A realizat și coloana sonoră pentru șapte filme de lung-metraj, trei dintre acestea făcând parte din populara serie „B.D.”, regizată de Mircea Drăgan. Are cinci premii de compoziție ale Uniunii Compozitorilor și nu mai puțin de 16 oarticipări la Festivalul de la Mamaia, unde a obținut cinci mari trofee. A triumfat și la Festivalul „Crizantema de Aur”, ediția 1986. Puțină lume știe că era și poet, fiind autorul volumului „Versuri pare și impare”, apărut în anul 2000. La opt ani după plecarea lui, a triumfat din nou, postum, la Crizantema de Aur, cu melodia „Să ne-amintim de ziua asta”, interpretată de Corina Chiriac.

A fost urmat în carieră de fiul său, Bogdan Cristinoiu (născut pe 15 aprilie 1969), compozitor și reputat inginer de sunet, care a scris și orchestrat faimoasa melodie a Laurei Stoica „Un actor grăbit”, pe versurile Andreei Andrei. Bogdan a fost căsătorit o vreme cu Bianca Toma, fosta noră a Angelei Similea.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro