Titus Munteanu (Titus-Adrian Muntean, 3 octombrie 1941, București – 18 decembrie 2013, București) a fost un regizor și realizator TV, care, practic, s-a identificat cu Televiziunea Română, de dinainte și de după 1989, fiind creatorul a zeci de programe și formate tv, în special de divertisment,  inclusiv „Școala vedetelor!”, „Șlagăre în devenire” și „O dată-n viață”. Cu toate acestea, a ajuns, de fapt, la TVR dintr-o întâmplare, la insistențele unui prieten... Iar fiul său a devenit un cunoscut regizor!

A absolvit, în 1966, Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, secţia flaut. Până în 1971 a fost profesor de flaut la Liceul "George Enescu", asistent la clasa de flaut, în cadrul Conservatorului "Ciprian Porumbescu", dar şi colaborator permanent al TVR. O vreme a cântat jazz alături de Richard Oschanitzky, un pianist de excepţie. Apoi, s-a dedicat exclusiv televiziunii.

„La noi nu erau aceste formate de import. Ele au apărut după 1990. Făceai o emisiune, apoi o luai de la zero şi făceai alta. Tot timpul eram nevoiţi să creăm. Nu luam formate internaţionale, formatele le făceam noi. Asta am învăţat de la Tudor Vornicu. «Proiecte, vreau proiecte noi», ne zicea mereu. Asta m-a ajutat şi când am creat «Şcoala vedetelor»”, povestea el cândva. O idee inspirată a sa a fost și crearea în anii 70 a  grupului muzical „Un trio formidabil”, format din Marius Țeicu, Olimpia Panciu și Mihai Constantinescu (Țeicu fiind profesorul celorlalți doi tineri artiști la Școala Populară de Artă).

Realizatorul de televiziune Dan Negru a vorbit despre mentorul său și despre o morală pe care acesta i-a predat-o cu multă vreme în urmă: „I-am propus domnului Titus să copiem un show tv din altă parte și mi-a răspuns …cu penele altuia te poti împodobi, Dane, dar nu poti zbura!”.

Gura lumii slobodă i-a atribuit tot felul de aventuri sentimentale, inclusiv cu Angela Similea - teorie lansată de Sorin Movileanu, unul dintre soții cântăreței (culmea, cei doi avându-l pe Titus Munteanu ca naș de cununie!). Dar, într-un interviu din 2013 pentru revista Tango - Marea Dragoste, realizat chiar de fondatoarea publicației, cunoscuta ziaristă Alice Năstase Buciuta, omul de televiziune își evoca afectuos viața de familie: „Ne-am cunoscut pe cand eu eram la Conservator in anul I, iar ea studenta la Drept, tot in anul I. Se faceau niste tabere pentru studenti la Paraul Rece si acolo era o atmosfera placuta, seara se dansa si s-a legat ca o vraja intre noi… {i am ramas prieteni pentru cativa ani. Mai tarziu, cand eram deja profesor la Conservator, Conservatorul era foarte aproape de Sala Palatului unde locuia actuala mea sotie si, in drum spre casa, ma opream de multe ori sa mai stam de vorba… Asa s-a intamplat sa fim parteneri si ne-am hotarat sa ne luam. (...) Este important sa stie fiecare sa lase de la el cate putin. Meseria noastra este destul de complicata, aici e munca nenormata, de dimineata pana noaptea, iar acest lucru nu il accepta oricine si important este ca partenera sa inteleaga acest lucru, sa nu fie geloasa, sa stie ca iti vezi de treaba. Eu am inteles dorintele ei, ii place opera, ii plac spectacolele, are prietene cu care se mai duce la spectacole cand eu nu am posibilitatea sa merg, iar eu zic ca e foarte bine asa. Am fost toata viata foarte norocos, trebuie sa recunosc. (...) Am stiut dintotdeauna ca familia este cea mai importanta, de la parintii mei; eu am parinti ardeleni, oameni pentru care acest lucru este esential. Parintii mei au fost economisti. Mama a venit din Cluj, tata din Sebes, Alba, s-au cunoscut si apoi s-au mutat la Timisoara. Eu acolo m-am nascut”.

În același interviu, povestea cum a ajuns la TVR, la insistențele unui bun prieten: „Din momentul in care m-am imprietenit cu Richard Oschanitzky /compozitor, aranjor, pianist si dirijor roman, nascut in Timisoara/, dintr-o intamplare, viata mi s-a schimbat complet. In momentul acela s-a pus macazul intr-o alta directie. Eu studiam flautul, am si predat flaut, mai dadeam si concerte, dar impreuna cu Oschanitzky am inceput sa cantam jazz, sa facem muzica, si atunci lucrurile s-au schimbat radical. Pe vremea aceea, cand terminai facultatea trebuia sa te duci unde primeai repartiti, dar el a vrut sa raman neaparat in Bucuresti si a rezolvat el sa fiu angajat si sa prezint eu la Televiziune. „Domnule, ce sa fac eu acolo, nu stiu nimic, habar n-am cu ce se mananca!”, am zis. Dar el a insistat: „Vii cu mine, si te prezint eu”. Și m-a prezental lui Paul Urmuzescu, care m-a primit, a fost dragut, si a spus: „Hai, la treaba!”. Pe urma l-am cunoscut pe Tudor Vornicu si a fost suficient sa imi captiveze in totalitate atentia…”.

Titus Munteanu a fost căsătorit cu Rodica și împreună cei doi au avut un copil, care a devenit un apreciat regizor și scenarist de film. Radu Muntean (născut pe 8 iunie 1971, la București) a absolvit în 1994 Academia de Teatru și Film, secția Regie Film. Din 1996 până în prezent, a regizat peste 400 de spoturi publicitare și a câștigat peste 40 de premii naționale și internaționale la festivaluri de publicitate. În 1999 a fost lector universitar la Universitatea Media, Facultatea de Regie Film. Lung-metrajul său de debut, „Furia”, a primit Premiul pentru debut din partea UCIN. Cel de-al doilea lung-metraj, „Hârtia va fi albastră”, a deschis Competiția internațională a Festivalului de la Locarno. Cel de-al treilea film, „Boogie”, a fost selectat pentru Quinzaine de Realisateurs, la Cannes, în 2008, și la festivalirile de la Karlovy Vary și Mar del Plata.
A mai regizat filmele de lung-metraj: „Marți, după Crăciun” (2010), „Un etaj mai jos” (2015), „Alice T.” (2018) și „Întregalde” (2021), dar și mai multe scurt-metraje și filme documentare. În 2011, a regizat, împreună cu Alex Baciu, documentarul „Vorbitor”, despre iubirile deținuților din nouă penitenciare din România. „«Vorbitor» încearcă să pună o întrebare: cum e posibil ca doi oameni, care nu s-au văzut vreodată, să-şi poată scrie într-o scrisoare: «Te iubesc foarte mult. Eşti viaţa mea!»."

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro