...„ Leru-i ler!” Timpul trece atât de repede și parcă mâine vine Crăciunul, pe care nu ni-l putem imagina fără colindele lui Ștefan Hrușcă, a cărui muzică răsună în casele noastre în timpul Sărbătorilor de Iarnă. Ascultându-i cântecele, pare că știm pe dinafară povestea lui fiindcă ne identificăm cu fiorii ancestrali ai acestei muzici, însă , în fapt, rămân încă multe de deslușit (inclusiv reproșul pe care i-l făcea, deloc voalat, Benone Sinulescu) în ceea ce îl privește pe artistul stabilit de peste trei decenii departe de țară, dar care continuă să respire românește, așa cum el însuși mărturisea într-un interviu.

„La Ieudul fără Ieșire și noi am fost, și noi am fost cândva...”, scria, într-un poem antologic, Ioan Es. Pop, care a fost, în perioada 1983-1989, profesor în satul natal al cântărețului, cu care, de altfel, este bun prieten. Ștefan Hrușcă - născut pe 8 decembrie 1957, la Ieud, în Maramureș - a debutat ca artist în anul 1981 cu Cenaclul Flacăra, până în 1984 a susținut peste 1000 de spectacole împreună cu cenaclul. Începând cu anul 1991 s-a stabilit - oarecum neașteptat pentru admiratorii săi - la  Toronto, în Canada. Dar a revenit, aproape în fiecare an, în țară, pentru concerte și înregistrări de discuri, la un moment dat fiind declarat „cel mai bine vândut cântăreț român”.

Cariera lui Hrușcă nu a fost lipsită de unele controverse. „Ştefan Hruşcă mi-a bătut la uşă, ca să-l ajut. Nu am stat deloc pe gânduri şi i-am pus în braţe câteva colinde descoperite de mine în călătoriile prin satele româneşti. Unul dintre ele, „Deschide uşa creştine“, declara cândva Benone Sinulescu (1937-2021). „Hruşcă a interpretat piesele ca nimeni altul, dar niciodată, absolut niciodată, nu a spus un cuvânt şi despre faptul că l-am ajutat, în felul meu, să ajungă la acel colind, pe care, recunosc, îl cântă foarte bine. Nu e vorba despre invidie profesională, ci mai degrabă doar de chestie de camaraderie profesională“, a mai spus artistul de muzică populară.

Într-un interviu din 2002 pentru revista Formula As, Hrușcă vorbea cu atâta patos despre România și despre români, încât realizatoarea materialului, jurnalista Ines Hristea l-a întrebat direct dacă nu l-a biruit dorul de țară. El a răspuns: „Când vine vorba de dor, în primul rând mi-e dor de familie, iar momentan familia mea e în Canada. Deocamdată, ne e bine acolo. Asta nu înseamnă că nu mi-e dor de tata, de surori și de mama, săraca. Ea s-a dus. Dorul meu e mare, dar nu e încă timpul de întors acasă. Oricum, în ceea ce privește relația cu publicul și cu presa, chiar dacă aș locui aici, tot nu ne-am întâlni mai des. Eu merg pe principiul: mai rar și mai sănătos...”.

În Canada, Hrușcă a încercat să le inculce copiilor săi identitatea românească, având, uneori, revelații emblematice: „Vreau să-ți spun, cu mare mândrie, că Ștefănel al meu a luat abecedarul lui George Țărnea (care a scos un abecedar de buzunar, acum vreo câțiva ani) și singur a început să citească în românește. Fără să-l îndemn eu. Din proprie inițiativă. Îți închipui că pentru mine a fost o bucurie fantastică, deși în casa noi vorbim numai românește”. La Toronto, Ștefan Hrușcă are o familie frumoasă împreună cu soția sa Gianina, fost manechin, care s-a reprofilat în IT, ca programator, cei doi având doi copii - Andra și Ștefan (Steven). Cunoscutul interpret de colinde a povestit, într-unul dintre turneele lui în România, care este viața lui departe de casă. Ștefan Hrușcă a dezvăluit unde locuiește, cum arată vila pe care pe care chiar el a renovat-o. Locuința este din cărămidă, lângă o pădure, și are o imensă grădină. Se află pe o străduță liniștită și curată din zona Whitby unde, după modelul nord-american, toate casele sunt construite după aceeași schiță. Are patru camere, două băi, piscină și un garaj care poate adăposti două mașini, locuința fiind estimată la peste 500.000 de dolari. Familia mai deține o vilă și în Scarborough, o zonă exclusivistă din Toronto.

...„Florile dalbe”, „Steaua”, “Trei păstori”, „Afară ninge liniştit”, „Linu-i lin” și atâtea alte colinde... „Dacă vrei să petreci cu familia trebuie să-ţi umpli cămara, e adevărat. Dar cred că în ultima vreme se exagerează. ­Mi-aduc aminte că, în copilărie, la Ieud, satul în care am văzut lumina zilei, ne bucuram cu foarte puţin. Era mai simplu pe-atunci, simţeai o bucurie mult mai mare pentru acel puţin pe care îl aveai pe masă. Te hrăneai cu bucurie, cu sinceritate, cu un cuvânt bun. Nu era fuga asta după lucrurile materiale. Da, sunt necesare, dar câteodată pare că vrem să epatăm cu asta. Cred că fiecare român ar trebui să simtă aşa cum o făceau străbunii noştri, pe vremuri: să fie mai curat, mai aplecat spre bine, spre frumos, spre firesc. Pe vremuri, ne mulţumeam cu puţin, acum am uitat să ne comportăm firesc... Nu ştiu dacă e bine ce se întâmplă azi cu omenirea”, spunea artistul într-un alt interviu.

„Faptul că acum locuiesc în Canada nu-mi îngreunează munca, fiindcă eu nu m-am schimbat în interior. Sufletul si gandirea mi-au ramas aceleasi. Eu m-am nascut intr-un loc binecuvantat, intr-un stravechi sat maramuresean, care m-a incarcat atat de tare spiritual, incat rezervele mele nu se pot epuiza cu una cu doua. M-am nascut la Ieud, in imparatia colindelor: pe unele le stiam din casa, de la mama si de la tata, pe altele le-am cules chiar eu, in haladuielile mele peste dealurile acelui taram magic”, afirma Hrușcă. „...La Ieudul fără ieșire și noi am fost, și noi am fost cândva...” - poate că, în firidele sufletului său, Ștefan Hrușcă a rămas cufundat în Maramureșul de poveste și face parte dintre cei dăruiți cu puterea de a nu ieși niciodată din Ieudul simbolic, indiferent în ce colț al lumii s-ar afla.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro