...Uneori, tema unui film se poate regăsi, tulburător, și în viață. Chiar în viața actorilor din film, trasă, parcă, la indigo! În „Adela” (filmul din 1984 al lui Mircea Veroiu după proza lui Ibrăileanu), drama o constituie imposibilitatea unei iubiri; doctorul Emil Codrescu, o reîntâlnește pe Adela cu 20 de ani mai tânără, după ce o cunoscuse pe când era copilă. Între cei doi se înfiripă o idilă, dar, după multe ezitări, lucrurile se opresc în acest stadiu. În rolurile principale, jucau George Motoi (49 ani) și tânăra Marina Procopie (25 ani), o actriță de o frumusețe și o gingășie remarcabile.

Peste ani, la dispariția tragică a actriței, în 2018, cunoscutul profesor si regizor Laurențiu Damian a scris cateva randuri emotionante despre Marina Procopie: „Pentru mine Ea a fost... Adela! Trecea elegant prin cadru, visatoare, parca fara sa-i pese de privirile din jur...isi traia tineretea sub privirile lui Motoi, cel sfasiat de o pasiune pe care nu dorea nici macar sa si-o recunoasca! Adela trecea, aparandu-se de soare cu o umbrela... era din Cuibul de nobili... era din Turgheniev...ar fi putut fi chiar si Nina din Cehov, pe malul lacului, privind un pescarus... sau, de ce nu, Sonia, blanda si rabdatoarea Sonia...". Imposibila iubire din film se repeta, sfâșietor, și în viață.

Marina Procopie (8 iunie 1959 – 6 iulie 2018) a absolvit în 1984 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, Facultatea de Teatru, secția actorie, la clasa prof. Olga Tudorache. Între anii 1984 și 1990 a fost actriță a Teatrului de Nord din Satu Mare, iar din 1990 a Teatrului „Ion Creangă” din București. A jucat în mai multe filme: Cucerirea Angliei (1982), Prea cald pentru luna mai (1983), Adela (1985), Colierul de turcoaze (1986), François Villon – Poetul vagabond (1987), Există joi? (1988), Orient Express (2004), Carol I - Un destin pentru România (2009). În „Adela”, pe lângă George Motoi  i-a avut parteneri pe actorii Florina Luican, Adrian Pintea, Jana Gorea, Valeria Seciu şi Ştefan Sileanu.

În perioada 1984-1990, a creat roluri memorabile și în teatru: Linda în ''Cum se cuceresc femeile'' de Woody Allen (regia Cristian Ioan), Daniela în ''Simple coincidenţe'' de Paul Everac (regia Paul Everac), Lăcrămioara în ''Trandafirii roşii'' de Zaharia Bârsan (regia Zoe Anghel), Valentina în "Vara trecută la Ciulimsk" de Al. Vampilov, pentru care a obţinut premiul Asociaţiei Oamenilor de Teatru şi Muzică (A.T.M) pentru debut, Maria în "Piticul din grădina de vară" de D.R. Popescu, pentru care a obţinut Premiul pentru interpretare feminină la Gala spectacolelor pentru tineret.

„În momentul în care ajungi la Teatrul 'Ion Creangă', trebuie să laşi orgoliile la o parte, pentru că tu nu mai eşti Marina Procopie, ei habar n-au cum te cheamă. Eşti Albă ca Zăpada, eşti Pinocchio, eşti Lupul, eşti Shere Khan. Şi aici trebuie să te înveţi cu lucrul ăsta - că tu nu mai eşti. Aici eşti personajul, clar!", declara actriţa, conform site-ului teatrului „Ion Creangă”.

„Bineînţeles că filmul meu de suflet rămâne Adela, iar regizorul meu de suflet, Mircea Veroiu, asta e clar. Colaborarea pentru 'Orient Express' cu Sergiu Nicolaescu a însemnat în primul rând o recolaborare, pentru că eu am făcut cu dânsul, în 1980 (eram în anul I de facultate), 'Wilhelm Cuceritorul', şi am avut unul dintre rolurile principale feminine. A însemnat o bucurie fără doar şi poate, pentru că, după atâţia ani în care nu am mai făcut film, a fost de bun augur că m-am reîntâlnit cu aparatul de filmat. Mi-era foarte dor. De teatru şi de film mi-e dor mereu'', declara actriţa pentru Agerpres în 2014.

După alţi cinci ani, s-a reîntâlnit cu Sergiu Nicolaescu pe platourile de filmare, pentru filmul '„Carol I'' (2009), în care actriţa a dat viaţă rolului Regina Elisabeta. „'Dincolo de a fi fost un foarte bun regizor, Sergiu Nicolaescu era foarte bun în selectarea distribuţiei. Eu nu am dat probe pentru rolurile din 'Orient Express' sau 'Carol I', m-a sunat maestrul Nicolaescu şi m-a chemat. Ţinea cont mereu de asemănarea actorilor cu personajele reale pe care le jucau. Şi privind unele fotografii ale Reginei Elisabeta i s-a părut că semăn bine cu ea'', spunea Marina Procopie în 2014.

Ultima apariție pe marele ecran a fost în filmul "Loverboy" (2011), regizat de Cătălin Mitulescu. Iar ultimul său rol la Teatrul „Ion Creangă” a fost cel al Ednei, cea de-a treisprezecea ursitoare, în spectacolul "Frumoasa din pădurea adormită sau Povestea unei treziri", după Fraţii Grimm, montat în 2015 de Philippe Besson. După o suferință care a durat un deceniu, sensibila actriță s-a stins la doar 59 de ani...

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro