Costin Petrescu s-a născut la data de 26.11.1947, în București. Descendent din intelectuali interbelici, la vârsta de 4 ani urmează primele studii de pian. După școala primară Mântuleasa, celebră după marele Mircea Eliade, intră la liceu. La numai 12 ani, cu alți elevi fondează grupul pop-rock The Pioneers, devenit Olympic’64.

În anul 1968 intră la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” București. Este printre fondatorii Club A. Devine membru plin al trupei Phoenix din anul 1971, anul renașterii. Participă la albumele ,,Cei ce ne-au dat nume" și ,,Mugur de fluier", ..Meșterul Manole", emisiuni TV-Radio, concerte și turnee memorabile în țară și străinătate.

Participă și la Cantafabule, dar se retrage pentru terminarea studiilor în arhitectură. Devine diplomat în anul 1974. În perioada următoare intră ca arhitect la un institut din București. În paralel cântă cu jazzmeni renumiți, Mircea Tiberian, Marius Popp, Johnny Răducanu etc.

Apare și în alte proiecte cu Cătălin Tircolea, M. Florian, N. Alifantis etc. Are loc o schimbare în destinul său în 1977, cu grupul de muzică contemporană Hyperion. La turneul din Portugalia, rămâne la Paris, unde se dedică arhitecturii. Apare rar în România după ‘92, la aniversări Phoenix și colaborări cu vechii prieteni.

Creează societatea „Magic Sign”, destinată importului de tehnologie în construcții și arhitectură. Face muzică asistată pe computer, grafică artistică, scrie…Este un personaj atașat ideilor renascentiste.


Comentator.ro: Ce v-a provocat să scrieți un roman?

Costin Petrescu: Trebuia s-o fac până la urmă! Îmi place să povestesc dar și să imaginez. Am și memorie destul de bună. Scrisul seamană cu arhitectura, muzica, este o artă...


Comentator.ro: Ce loc ocupă activitatea literară între preocupările dumneavoastră?

Costin Petrescu: Destul de flotant...Încearcă să-i facă concurență muzicii și desenului. Destul de puternice. Nu e ușor...


Comentator.ro: De ce vă considerați un renascentist?

Costin Petrescu: Ar trebui să știți cum sunt eu. Și pe urmă, iubesc de mult această perioadă importantă care a durat cel puțin două secole și care a adus una din cele mai strălucitoare lumini omului. Renașterea lui... Aș fi vrut să trăiesc atunci. De multe ori încerc să mă imaginez amic cu Lorenzo Magnificul...


Comentator.ro: Cartea dumneavoastră include elemente autobiografice?

Costin Petrescu: Da, relativ.


Comentator.ro: Sunt referiri la persoane/ personalități din muzică? Justin, Onyx?

Costin Petrescu: Da. Printre rânduri veți descoperi anumite apartenențe chiar evidente. Dar AXMA este o poveste. Nu e povestită ca să fie neapărat adevărată... Dar poate fi...


Comentator.ro: Credeți că veți ajunge pe AXMA?

Costin Petrescu: Cum ea există după cum am descris-o...răspunsul este DA.


Comentator.roMai aveți vreo carte în lucru?

Costin Petrescu: Am ceva idei. Aș putea să le fac cunoscute, să vedem...


Comentator.ro: Dar în domeniul muzical ce proiecte aveți?

Costin Petrescu: Lucrez la un proiect care conține muzică "impresionistă" și de avant-gardă. În system MAO (muzica asistată pe computer). Se dă prioritate instrumentelor de percuție, o iubire de-a mea din adolescență. Sper să reușesc, este o zonă fabuloasă, după cum știți poate, și din volumul "Intre Phoenix și...Le Corbusier".


Comentator.ro: Arhitectul CP ce planuri are?

Costin Petrescu: Ca toată lumea și eu îmi fac planuri... Hahaaa, glumesc...și nu... Planuri de arhitectură însă propriu-zise, nu prea am mai făcut de mult! Mă atrage câteodată, în anumite situații, firesc, chiar schițez diverse idei, dar mă consolez rapid cu multele realizări efectuate în perioada când profesam efectiv și abundent!


Comentator.ro: Cum vi se pare până acum receptarea critică a cărții? A primit recomandări de la personalități importante, cum ar fi domnul Dulcan, domnul Horasangian.

Costin Petrescu: Excelentă. Nu pot decât să fiu onorat și să le aduc recunoștința mea acestor oameni deosebiți, care s-au aplecat asupra umilelor mele rânduri...


Comentator.ro: Intenționați să faceți o lansare în România?

Costin Petrescu: Evident. Poate mai multe... În spatele meu doar există o editură solidă și renumită, INTEGRAL, căreia nu ezit să-i mulțumesc și aici, pentru susținere și deschidere. Vă ținem la curent!


Comentator.ro: O versiune franceză a cărții?

Costin Petrescu: E posibil. Am pus-o și pe asta pe listă! Limba noastră insa, este minunată și unică...


Comentator.ro: Vă invităm să transmiteți un mesaj pentru cititorii din România.

Costin Petrescu: Crăciun fericit de aceste Sărbători, în Lumina mereu eternă și infinită a Domnului nostru Iisus Hristos ! Să ne reînnoim. La mulți ani! 2024 cu succes. Transmit și mulțumiri tuturor cititorilor pentru lectura diversă pe care o practică, de preferință regulat, scrieri vechi, actuale și viitoare, diversă, după preferințele și plăcerile fiecăruia... Succes!



Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro