Ar fi putut să fie doar o trecătoare pană de inspirație. Sau poate o dovadă de inerție la sfârșitul sezonului de festivități de premiere. Numai că apatia fost reală și n-am scris nimica imediat după spectacolul decernării premiilor Oscar. Pentru că n-am avut despre ce. Dichisita afacere cu vedete și statui aurite a fost plictisitoare, previzibilă, lipsită de farmec și de strălucire.

Am fost invitat la câteva emisiuni de radio și televiziune românești și la fiecare, cu toții, moderatori, critici, invitați am simțit aceiași stinghereală că nu prea avem ce comenta, cu entuziasm, despre mai nimic. Senzație pe care am resimțit-o și în unele opinii din presă. Se întreabă un critic în USA Today ”cum cea mai importantă seară în Hollywood, după un an redus la zero cu două greve simultane, sub presiune din cauza noilor tehnologii și pentru că dificultăți economice forțează întreaga industrie de divertisment să ia în considerare un viitor incert, cum am ajuns cu o astfel sărbătoare a filmului să fie atât de fadă”?

Pe scurt, cam așa a fost. Până și coloratele fotografii ale toaletelor exotice au dispărut în eter de-a doua zi. Ca să nu mai spun că obișnuitele cancanuri de la petrecerile de după nici n-au ajuns în presă. Despre ce să scriu? Noroc că m-am întâlnit cu prietenul și actorul Eric Lozano, un mucalit simpatic.

Pentru Eric tot ce se întâmplă în Hollywood e politică (și delicatese cum ar spune românul). Rutina lui de comedie este o satiră politică antrenantă. Eric a opinat că academia de film (Academy of Motion Pictures Arts and Sciences) a fost de-o cumințenie aparte ca să nu facă valuri.

De parcă s-ar fi înțeles academicienii între ei cum să voteze (că se cam măsluiesc alegeri pe aici) și cum să organizeze premierea ca să nu supere pe nimeni. De exemplu:

* ”Oppenheimer”, care împletește o poveste despre exceptionalismul american cu meditații despre moralitatea umană a responsabilității, a câștigat mai tot, fără controversă.

* S-a optat pentru seriozitate (și pentru teme universale totuși) în defavoarea marelul spectacol cinematic tipic american, cu muzică cu tot, ”Barbie”.

* Tot ca un model de seriozitate, a câștigat pentru rol feminin Emma Stone (”Poor Things”) pentru că este senzațională și nu Lily Gladstone (”Killers of the Flower Moon”) pentru că e prima amerindiană nominalizată (și foarte bună în film).

* Cu multă dragoste frățească, după o carieră ”ca-n filme”, marele actor Robert Downey Jr a fost încununat cu o statuetă pe care trebuia s-o primească de mult; colegii și-au făcut datoria, criticii s-a supărat că nu a câștigat Ryan Gosling (”Barbie”), care oricum a produs momentul serii interpretând ”I Am Ken” (meritând Oscar pentru cel mai bun moment muzical din ultimii ani).

* Pentru diversitate și pentru că a creat un personaj minunat, actrița afro-americana DaVine Joy Randolph (”The Holdovers”) a primit premiul pentru rol secundar feminin.

* Prezentatorul Jimmy Kimmel s-a abținut de la șopârle politice păstrând glumele nesărate doar pentru ”prietenii” din sală; dar nu s-a putut abține să nu devieze de la scenariu pentru a improviza și a-i face (indirect și inoportun) publicitate marelui său dușman Donald Trump Și așa mai departe... Păcat că agitatul actor Eric nu vorbește românește, comentariile lui ar fost mult mai suculente live și cu intonație. Până la urmă ne-am înțeles că amândoi avem dreptate. Că, în anul de grație 2024, Oscar atomicul nu a detonat...

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro