Criminalii în serie exercită o fascinație greu de explicat, care ne poartă în abisurile tenebroase ale minții umane. De la Jack Spintecătorul la Râmaru, s-au născut o sumedenie de teorii ale conspirației, unele dintre ele căpătând notorietate atunci când s-a încercat dezambiguizarea lor în cărți și în filme.

Poate că cea mai celebră peliculă din domeniu este „Zodiac”, din 2007, a regizorului american David Fincher, cu o distribuție fabuloasă: Jake Gylenhaal, Mark Ruffalo, Robert Downey, Jr. și Chloe Sevigny. În film, care pornea de la cartea extrem de bine documentată a lui Robert Graysmith, se spune povestea ucigașului în serie din zona San Francisco, care, în anii *70, nu doar că a presărat Bay Area cu multe victime dar și-a bătut efectiv joc de poliție și de presă, trimițându-le mai multe mesaje cifrate, aparent imposibil de descifrat. În fapt, nici cartea nici filmul nu oferă o soluție cazului, ci lansează unele ipoteze greu de demonstrat. Singura certitudine era doar că acel criminal era un geniu malefic imposibil de deconspirat.

Și, totuși, după ce Jack the Ripper a căpătat, pe baza unor sofisticate analize genetice, identitatea unui emigrant evreu polonez, se pare că îi vine rândul și lui Zodiac. Recent, FBI a luat act că finalmente cifrul folosit de criminal în mesajele sale a fost descifrat de trei cercetători amatori, criptologii David Oranchak, Sam Blake și Jarl Van Eycke.

Descoperirea lor e uluitoare: în mesaj, Zodiac afirmă explicit „Sper că vă distrați mult încercând să mă prindeți”, după care adaugă „Nu mi-e frică de camera de gazare deoarece mă va trimite în Paradis mai repede deoarece acum am destui sclavi care să muncească pentru mine” (!!!). Criminalul în serie anticipase corect fascinația exercitată de faptele sale abominabile!

David Oranchak este de meserie designer web. Mintea lui Zodiac funcționa, evident, asemenea unui algoritm cibernetic avansat. Ceea ce ne face să ne gândim dacă ține doar de domeniul sf ca, în curând, niște supercomputere să fie programate să ucidă... Dar, stai, asta nu se întâmplă deja?!?Galerie foto:

 
Dan-Silviu Boerescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro