Coșmarul pe care l-am încălzit în alveolele dintre hipotalamus și cortex a reușit să creeze o combinație între cele ce-au fost și cele ce-ar putea fi a doua zi. Cum hoinăream fără nici o preocupare printr-o mahala pe care n-o mai parcursesem de ani buni, doi bărbați m-au acostat în dreptul unei cafenele mărunte de cartier. Erau îmbrăcați la patru ace, tunși cu îngrijită alură și, mai mult decît orice, păreau foarte amabili în aspect. S-a dovedit repede a fi ofițeri de Securitate, cu legitimațiile întinse ca două boturi de cîini bine crescuți, care te puteau mușca în orice clipă.

După atîția ani? – am întrebat.
Nu ne permitem să uităm, mai ales acum, cînd nu ne mai apără nimeni.
Vă apără americanii!
Tocmai asta ne deranjează! Țara a ajuns într-o rîpă necontrolată imposibil de redresat și logica situației ne impune să analizăm, să pedepsim și să evităm o situație similară celor care ne-au adus aici. Faptul că am pus mîna pe tine denotă că ne aflăm pe drumul cel bun.
Sunt arestat?
Poți denumi această stare în fel și chip, căci am înțeles că ești scriitor căruia-i plac sinonimele și metaforizarea. Nu ne vom împiedica în amănunte lingvistice. Ai fost una dintre pricinile care au dus unde știm, ești pe listă. Nu ne-am face datoria față de țară dacă am închide ochii sau am expune slăbiciune la vitrină.
Sunt de acord, dar vă dați seama ce scandal sunteți pe cale să declanșați?
Nu mai e ce crezi c-a fost. Lovineasca a murit, Vocea Americii s-a dus, mai toate bastioanele libertății au virat-o spre stînga, inclusiv America ostilă, cine să mai provoace zarvă? Nu mai ai nici o linie defensivă în activitate.
S-ar putea să aveți dreptate, dar într-unul din buzunarele interioare am pașaportul unei mari puteri mondiale. Sunteți conștienți de implicații?
Suntem, nu putem obiecta, dar țin să subliniez aspectul că nu ne pasă. După legile valabile în acei ani de glorioasă românime, ești vinovat de instigare la tulburarea ordinii publice și răturnarea celei de stat, înaltă trădare națională și cetățenească, uneltire în vederea uzurpării conducerii politice, încălcarea principiilor de muncă obligatorie, dublată de actualitatea parazitismului social, colportarea de informații cu rată medie de exagerare, cuvinte nepotrivite, gînduri dușmănoase. Cu un avocat bun, scapi cu mai puțin de șapte ani, căci nu mai e ce-a fost, iar mulți judecători s-au cîinit. Pe vremuri ți-ai fi atras antipatia plutonului de execuție, dacă Tovarășul nu intervenea pentru comutare!
Unde mă duceți?
La mall.
Vreți să faceți niște cumpărături?
Acolo este sediul nostru.
Secret?
Toată suflarea orașului o știe. Nu ne mai ascundem, căci n-ar rost. După aproape jumătate de secol de paranoia fără contur, ne-am dat seama că n-ajută. Luminăția sa tot a căzut. Lucrăm pe față.
Dacă încerc să fug?
Încearcă, dar ai să regreți, dacă vrei un sfat prietenos!
Ce prietenie pot aștepta de la voi?
E adevărat, relațiile dintre noi trebuie să fie purificate de procesele afective, impresiile de moment, aprecierile de grup. Oricum, vremurile s-au schimbat și-n ceea ce ne privește. Te ducem la sediu, te prezentăm șefului, dai o declarație, două, bei o cafea la mașină și te eliberăm spre casă, unde-ți vei aștepta sentința. Ți se va înmîna și o listă cu avocații disponibili.
Nu toți avocații sunt disponibili?
Nu cei care au cîștigat procese în care-am fost implicați!
Sunt cutremurat de înălțimea democrației la care-ați ajuns! Vezi, asta e deosebirea dintre noi și variațiile occidentale: nu punem accent pe perfidie. Acolo ți s-ar fi ascuns acest soi de informații. Uită-te numai la ce presă au! Serviciile secrete? De trei ori mai paranoice decît ale noastre, de cinci ori mai perfide și de zece ori statistic mai mincinoase.
Și dacă refuz, cu tot respectul, toată procedura asta a voastră, destul de dementă?
Depinde de împrejurare. S-ar putea să fim obligați la trecerea administrării de scatoalce, potrivit protocoalelor interne în vigoare!
Nici astea nu sunt secrete?
Credeai că glumim? Dar nu încălcați drepturile omului?
Ținînd cont de relațiile de odinioară dintre tine și instituția noastră, toți vor înțelege. Unii chiar vor aprecia ca un abuz de agresivitate manifestarea ta huliganică împotriva regimului.
În fond, interveni celălalt, nu ne facem decît datoria. Mai mult: trăim din asta. Nu suntem fanatici.
Se opriră în dreptul unui cetățean care privea o vitrină cu ceasuri occidentale.
Uite, ăsta e domnu’ Comandant! Vă prezint inculpatu’, să trăiț! A, bună ziua, domnu’ Mlădiniu! De cînd aștept clipa asta! Sunt tare curios să văd cum o să vă descurcați! V-am înscris deja la judecătorul Oreste Paraschiv, mîine la ora 8 dimineață. Unul dintre cei mai obiectivi judecători de pe vremea dictatorului Ceaușescu. Veți avea parte de un proces corect.
Cum dacă...
S-a stabilit!
Vă avertizez c-o să se audă la Europa liberă!
După ce-a murit răposatul, cui crezi că-i mai pasă de boșorogimea aia vîndută și fără dinți? S-a dus cu sperietoarea capitalistă, bade, că avem și noi!
Știți cine a fost fratele meu?
Crezi că are vreo importanță? N-are, dar știm cine-a fost: un profesoraș pricăjit la Universitate. Am văzut mai rău de-atît!
A ajuns general de Securitate, deși i se spunea Coloneul.
În România?
La Iași!
Cum îi spune?
Miron Păvăloaie. A murit.
Deci mata ești fratele Temutului!
Da!
Umflați-l!

                                                                                               *****

Partea proastă cu anumite vise este că în situația în care se arată a fi evident rele, se adeveresc a doua zi. Am fost sculat de zgomotul făcut la ușă de bătăi și vociferări guturale, tonuri amenințătoare.
Cine e?
De la băieți!
Trebuie să vii cu noi! O clipă, să mă-mbrac! Am deschis chepengul dinspre aleea Militarilor Sovietici și am luat-o la goană spre pădure. A cîta oară Pădurea Ciric mă salva dintr-un necaz! Complet îndatorat…

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro