După ce în seara zilei de miercuri, 4 august, toate declarațiile oficiale se prezentau la costum, a doua zi, printr-un comunicat cu multe găuri negre, ne-a fost anunțată rezilierea mariajului celui mai bun fotbalist al planetei de marele club CF Barcelona. Dacă reînnoirea contractului lui Messi cu clubul respectiv ar fi căzut cînd el avea 25 de ani, există convingerea că n-ar fi fost lepădat atît de ușor (ce știm noi cît de mult s-au luptat executivii clubului ca să-l mențină?) Președintele Laporta (pe care Messi l-a susținut înfocat în campania electorală a clubului și care afirma că va face totul, vorba unuia împușcat, ca să-l lege pe argentin pentru totdeauna de frîiele organizației!) va rămînea în istorie drept funcționarul care a decapitat una dintre cele mai fabuloase echipe de fotbal din lume pentru că, în inepția sa, n-a fost capabil să asigure condițiile noului contract (cu provizii cunoscute de cel puțin un an).

Impresia generală este de azvîrlire, de nesimțire corporatistă, de grup financiar care nu pune preț nici pe cel mai bun produs al său cînd perspectiva profitului se diminuează. Drum bun, bîi, Messi, mulțumim frumos și succes dacă mai apuci! După care l-au șters, ca un criminal amprentele de pe paharul băut împreună cu victima înaintea faptei, din organigrama echipei! După un tipic gruzin…

Omul care schimba antrenori la fiecare strănut, după cum se exprimau reporterii care le știu pe toate, și realiza transferuri după cum îi suna lui pofta s-a văzut dintr-o dată abandonat ca un fotbalist provincial cu promisiuni neîmplinite în Capitală. A fost în probe și n-a confirmat. Î schimb, au fost păstrați alți cel puțin 25 de fotbaliști. Este Messi mai puțin valoros decît toți aceștia? Răspunsul este nu, deoarece motivul la tarabă a fost indicat drept salariul imens al argentinianului. Numai că remunerația acestuia n-a fost rezultatul unei ieșiri spontane dintr-un birou de contabil precum Arhimede din baie, ci un dat cunoscut de mult timp. Toate au fost bune și împlinite pînă n-au mai fost, nu se știe cu exactitate de ce (drum speculațiilor!).

Dar altceva decît vulgara lăcomie și ineptitudine a unor civili în pre-zeghe ține autorul a menționa în aceste rînduri: Messi a îmbătrînit, aceasta este cruda împărtășanie. Mai poate juca la un nivel înalt, mai poate procura miracole, dar nu se știe cît de mult. Practic era vorba de prestigiu și tocmai de aceea gestul catalanilor pare sinucigaș. Paralel cu șutul în fund primit de la fostul său club, marele fotbalist a fost părăsit, la fel de mizerabil, de fostul său antrenor, Pep Guardiola, care a declarat că n- are nevoie de Messi, deoarece și-a achiziționat recent o murătură scumpă și chiar are de gînd să mai poftească la una. Ulise întors acasă din vacanța din Ibiza și ținut în fața unor porți ferecate de cei mai buni aliați și prieteni. Cînd, în urmă cu un an, își dorise plecarea, a fost blocat cu amenințări juridice. Nu sună ca un complot al răzbunării? Sună, pentru că multe explicații par puse cu o mînă tremurîndă. Ca un făcut, asta vine după ce fotbalistul cîștigase primul titlu cu echipa naționala, ceea ce nimeni nu mai prevedea a se mai întîmpla vreodată!

Să presupunem că adevărata pricină este constituită din rațiuni financiare și că Messi avea un salariu porcos de umflat (a generat în ultimii ani profituri de două ori mai mult decît cheltuieli). Numai că nimeni nu-și poate plasa un salariu fără acordul instituției care-l plătește. De ce au acceptat executivii barcelonezi o asemenea povară? Simplu: ca să nu-l piardă pe Messi! De aceea l-au și amenințat cu procurorii în urmă cu un an, cînd a vrut să se desprindă de ei. Dar un salariu astronomic pentru fotbaliști (căci nu era singurul plătit regește) permitea o salarizare pompoasă și pentru conducătorii clubului, vehiculări de bani fără fes, obstrucțiuni fiscale, ciupeli în procesul unor transferuri nerealiste, acțiuni pe sub tejghea (pentru amatorii de conspirații catalano- arabice: Messi liber de contract înseamnă economisirea multor zeci de milioane de euro, care ar putea să se întoarcă parțial pe cărări tăinuite în buzunarele celor care au facilitat tranzacția, dl Laporta la loc de… vitrină!).

Citesc în presa dîmbovițeană un articol sufocat în care un guguț oarecare de pe mal sugerează că Messi, dacă era om adevărat, ar fi trebuit să joace, un an, chiar doi, gratis. Nu se spune nimic despre faptul că fotbalistul argentinian era dispus să renunțe la jumătate din venit. În afară de-a demonstra că este om adevărat, la ce fascinația? Ca să-și umfle responsabilii buzunarele? Cînd i s-a propus o reducere de salariu pentru a face posibilă rămînerea lui Messi la club, colegul Griezmann nici n-a vrut să clipească.

Este dureros să vezi la mîna cui stă destinul altora, dar asta e viața! Nici nu întreb dacă amărîtul cu penița ar accepta să mîzgălească la gazetă un an, doi fără să primească un ban (chit că nici n-ar merita!).

Orice comparație este maladiv hiperbolică, sunt primul să recunosc, dar întîi l-au scos pe Dumnezeu din școli, iar acum vor să-l elimine pe Messi din fotbal! Măcar în cazul primului ochiul diavolului n-a jucat nici un rol! Să-și țină banii lor puturoși, să aibă parte de prosperitatea nebunului și să le fie de folos la pagubă! Nu le vor ajunge nici pentru achiziționarea batistelor pe care le vor folosi plîngîndu-l pe cel care le-a adus o atît de mizerabil răsplătită glorie! Nu atît că s-au debarasat de cel mai mare cînd au crezut că nu mai au nevoie de el (încurajați, probabil, și de un antrenor la fel de inept, care a declarant că așteaptă apariția unor jucători care să-l înlocuiască pe Messi, de parcă pe Maradona, pe Pele, pe Cruyff i-au înlocuit cineva de vreo 50 de ani încoace!), ci modul ciocoiesc în care au făcut-o (gazetașul român lăuda scrisoarea președintelui catalan drept o capodoperă literară - ai impresia dezolantă că individul a scris sub influență!). Dar nu la fel de mizerabil s-au descotorosit și de Luis Suarez, în urmă cu un an (care a fost instrumental în mutarea titlului în curtea lui Atletico Madrid!)?

Bună seara și, hai sictir, la revedere! Tot așa cum și Real Madrid s-a debarasat de Ronaldo și Ramos, alți titani la apus… dar încă mișcînd.

Trăim în lumea copitelor: toate au o rațiune murdară la bază! Ori măcar o leșinată prostie.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro