Fie că vorbim de „rețeta fericirii”, adică de clasicele merdenele cu brânză sărată sau de cele cu carne, aceste plăcintuțe de tradiție orientală (întâlnite în Dobrogea sub forma de plăcintă creață sau a unor apetisante cherdele, gustate împreună cu un pahar de ayran sau de iaurt gros din lapte de oaie), înnebunesc efectiv simțurile.

Merdenelele, popularele foi de plăcintă cu felurite umpluturi, au ajuns la noi pe filiera patiseriei otomane dar au devenit piese de rezistență și pentru cea locală. În timp, prin metonimie, denumirea a fost asumată și de vergeaua sau rola de lemn sau de metal cu care se întindea aluatul în foile de plăcintă folosite.

Cea mai populară rețetă din această familie rămâne cea merdenele cu brânză.

Pentru fabuloasele merdenele ai nevoie de următoarele ingrediente:

-aluatul: 500 gr făină, 250 gr unt, 1 lingură oțet, 1 ceașcă apă călduță, 1 linguriță sare;

-umplutura: 500 gr telemea de oaie, 3-4 linguri unt, 2 ouă, chimen (opțional).

Mod de preparare:

Aluatul se face din toate ingredientele, mai puțin untul. Se bate mult, se întinde și se învelește bucata de unt cu aluatul. Se întinde iar. Operația se face de 4 ori (de 2 ori se strânge aluatul în 3 și de 2 ori în 4). După fiecare întindere, se ține un sfert de oră la rece în frigorifer.

Separat, se tapetează tăvile cu hârtie pentru copt. Fărâmițeaza apoi brânza cu o furculita si adauga ouale, untul și chimenul. Întinde o foaie subțire de aluat și taie în 12 pătrate cu latura de aproximativ 12 cm. În mijlocul fiecarui pătrat pune câte o linguriță de brânză. Împăturește pătratele pentru a obține un plic și strânge marginile cu degetele. Cu dinții furculiței fă un model perforat de-a lungul marginii.

Pune merdenelele în tăvi, unge cu gălbenuș pe margini și lasă la rece cam 20 de minute. Între timp, încinge cuptorul bine, la 220°C. Se coc 15-20 de minute până se rumenesc. Servește-le călduțe sau fierbinți, aburinde!

Trilogia acestor plăcintuțe de sorginte orientală nu poate fi însă concepută în absența merdenelelor cu ciuperci. Foile subțiri de aluat afărâmicios și crocant ascund o umplutură savuroasă, care poate fi gândită în mai multe feluri: ciuperci tocate grosier în amestec cu telemea, șampinioane cu mărar sau cu praz sau toate aceste elemente la un loc. Rezultatul final va fi unul memorabil, temeinic încrustat în memoria afectivă. Aprindeți cuptoarele!

Pentru merdenelele cu carne, umplutura se face din: 500 gr carne de porc tocată, 1 ceapă mare roșie făcută solzișori, 1 ceașcă de bulion, mărar verde, sare, boia dulce, nucșoară. Carnea tocată și solzișorii de ceapă se călesc cu puțin ulei de floarea soarelui, apoi se adaugă bulionul și se lasă să scadă la foc moale până ce se va evapora lichidul. Mixtura rezultată se condimentează cu aromele și mirodeniile favorite, apoi se lasă să se „odihnească” un sfert de oră. Apoi, se umplu pătratele de aluat aidoma celor cu brânză.



Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucătărescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro