Pentrut un cofetar sau patiser priceput, acest desert poate nu prezinta cine stie ce interes, un fruct banal imbracat in coca si tavalit prin pesmet, insa pentru mine este veriga ce ma leaga de anii copilariei, este primul lucru care imi vine in minte...

Pentru mine, prunele au insemnat magiunul, galustele, tuica, perjele afumate si uscate, sa nu uit de frumoasa si gustoasa prajitura sau compotul cu care ne racoream pe timp de vara. Reteta este simpla... dar sigura chiar si pentru incepatori.

Etapele asa cum le execut eu:

Pesmetul:

50 gr. unt
1/2 cana de pesmet
4 linguri de zahar
½ lingurita de scortisoara

Intr-o tigaie se topeste untul, se adauga pesmetul si se prajeste pana devine maroniu. Se trage tigaia de pe foc si se adauga zaharul si scortisoara. Se lasa deoparte.

Pentru coca:

250 gr. purée de cartofi (fierti fara coaja, pasati)
50 gr. faina
50 gr. gris
1 lingura de zahar
1 ou
Vanilie,
coaja rasa de citrice (optional)

Cartofii se amesteca cu faina, gris, zahar, ou si arome. Se face o coca moale, aproape lipicioasa dar usor de manevrat. Daca totusi aluatul este prea moale se mai adauga putina faina.

10-12 prune
12 lingurite de zahar tos amestecat cu scortisoara dupa gust... circa 1 lingurita
10-12 jumatati de nuca

Se spala bine, se despica fructul atat cat sa poate fi scos samburele.

In cavitatea acestuia se pune 1 lingurita de zahar cu sortisoara si sambure de nuca.

Asamblarea si fierberea galustelor: Cu mainile ude se ia din aluat cit o nuca, se intinde un disc de circa 6 cm diametru pe care se pune pruna la mijloc.

Aducem marginile impreuna pana ce pruna este complect acoperita de aluat. Se mai adauga aluat daca este nevoie. Repetati pana ce toate prunele sint astfel pregatite.

Intr-o oala mai adanca, se pune apa la fiert cu un praf de sare.

Cand apa a inceput sa fiarba se pun galustele la fiert... câte 5-6 odata depinde si de marimea oalei, sa nu fie inghesuite.

Cand sint fierte aceste se vor ridica la suprafata apei, se scot cu o supiera, se scurg de apa si se asaza direct in tigaia cu pesmet. Se tavalesc bine pana ce sint in totalitate acoperite.

Repetati operatia pana ce toate galustele au fost fierte. Se servesc cu mult pesmet alaturi. Aceste galuste se mai pot face si cu zarzare (nu corcoduse, ci acel fruct care seamana cu o caisa, dar la scara mai mica)!

Reteta, într-o varianta apropiata, este primita de la o prietenă din America - VI WOOD a,k.a. Cuisinette!


Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucătărescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro