Se apropie Ziua Mucenicilor și nu pot să nu-mi amintesc că, toată copilăria, lipăiam oale întregi cu „opturile" magice, incredibil de gustoase!!!

MUCENICI MUNTENEȘTI

Ai nevoie de:
500 grame faina
200 ml apa
1/2 lingurita sare
300 grame nuca macinata
esenta de rom
coaja rasa a unei lamai
esenta de vanilie
1 plic zahar vanilat
scortisoara

Ce trebuie sa faci:

Pentru aluat, se amesteca faina, apa si sarea si se framanta pentru a obtine un aluat potrivit de tare. Se intinde aluatul intr-o foaie nu mai groasa de 1/2 cm si se taie mucenicii cu aparatul special. Se pun mucenicii taiati pe hartie sau intr-o tava, rasfirati si se lasa sa se usuce timp de o ora. Se asaza la foc o oala cu 2-3 litri de apa, cu sare si zahar, dupa gust. Cand apa incepe sa fiarba, se micsoreaza focul si se pun mucenicii cu grija. Se adauga razatura de citrice, esentele si zaharul vanilat si se lasa la fiert in jur de 20-25 de minute. Mucenicii se servesc reci sau calzi, cu nuca si scortisoara alaturi.

MUCENICI MOLDOVENEȘTI (sau Sfințișori)

Sfințișorii sau mucenicii din aluat cu maia - rețeta așa cum se face în Moldova...

Ai nevoie de:
1 kg faina
400 grame zahar
4 oua
100 grame unt
40 grame drojdie
400 ml lapte
200 grame miere
200 grame nuca macinata
50 ml ulei

Ce trebuie sa faci:
Din drojdie, 2 lingurite de zahar, putin lapte si putina faina, luate din ingredientele de mai sus, se face o maia care se lasa la crescut. Se cerne faina intr-un vas, i se face o gaura la mijloc in care se pun maiaua crescuta, 3 oua batute cu un praf de sare, 200 g zahar, laptele, untul moale si aromele. Se framanta aluatul cu mainile inmuiate in ulei si se lasa la dospit. Din aluatul crescut se rupe cate o bucata de marimea unui mar din care se fac 2 suluri lungi si subtiri care se impletesc in forma cifrei 8. Se lasa sfintisorii putin la crescut, se ung cu un ou batut, se asaza intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptorul preincalzit pana se rumenesc. Intre timp, se fierbe un sirop dintr-un pahar de apa si restul de zahar. Pentru a ramane moi, sfintisorii se trec rapid (1-2 secunde) prin siropul caldut, imediat ce au fost scosi din cuptor, apoi se ung cu miere si se presara cu nucă măcinată.



Dan-Silviu Boerescu a.k.s. Bucătărescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro