Briose de post cu mere, nuci si dovleac

Ingrediente:

• 350 gr faina
• 100 ml ulei
• 250 ml suc de portocale
• 100 gr zahăr
• 1 banana foarte coapta
• 1 plic praf de copt
• 150 gr nuci
• 3 mere
• ¼ lingurita scortisoara
• 150 gr dovleac
• 2 linguri miere
• 1 lingura zeama de lamaie
• scortisoara

Mod de preparare:

1. Curatam merele de coaja si cotor, le taiem cum ne place (eu am preferat lamele subtiri) si le presaram cu putin zahăr. Banana se paseaza cu o furculita sau intr-un blender, impreuna cu sucul de portocale. Punem impreuna piureul de banane, sucul de portocale, mierea si uleiul, apoi le amestecam bine 2-3 minute.

2. Adaugam faina, praful de copt, scortisoara si nucile taiate cu cutitul (vrem sa ramana bucatele mai mari). Amestecam doar cat sa obtinem o compozitie omogena, pe care o punem in forme de briose unse cu putin ulei. Merele se pun deasupra, pe o jumatate din briosa.

3. Bagam la cuptor, la 180-190 de grade, pentru aproximativ 35 de minute (trebuie testate ca sa fim siguri ca sunt coapte). 4. Intre timp m-am ocupat de dovleac: l-am curatat, l-am taiat cubulete, apoi l-am pus intr-o tigaie cu 2 linguri de zahăr, putina zeama de lamaie, scortisoara si jumatate pahar de apa. Am gatit cu capac, pana cand nu mai era deloc apa, iar dovleacul era patruns. Dupa ce apa s-a evaporat mai tinem pe foc mic 2-3 minute, amestecand mereu cu o spatula. Servim briosele cu putin dovleac pe ele.

Chec cu morcovi și mere

Ingrediente:
• 250 gr zahar
• 250 gr ulei
• 1 ceasca morcov ras
• 1 ceasca mar ras
• 1/2 ceasca stafide
• 1/2 ceasca suc de portocale
• 3 cesti faina
• 1 lingurita bicarbonat
• 1 lingurita praf de copt
• 1 lingurita scortisoara
• 1/3 ceasca coniac
• 1 lingurita coaja de portocala rasa

Mod de preparare:

Punem cu o seara inainte stafidele in sucul de portocala. Cernem faina si o amestecam cu praful de copt si bicarbonatul stins in putin otet. Batem bine zaharul cu uleiul si adaugam faina, scortisoara, stafidele, morocul ras marunt, marul, coniacul si coaja de portocala. Amestecam totul energic, cu ajutorul unei linguri de lemn. Ungem tava si asternem o hartie de copt. Turnam aluatul in tava si il punem la cuptor la foc mediu 50 minute sau pana cand trece testul scobitorii. Il lasam 15 minute sa se racoreasca in tava. Dupa 15 minute se scoate din tava si se feliaza

Chec de post cu nucă

Ingrediente:

1 kg făină,
250 g zahăr tos,
1 lingură zahăr pudră,
250 g margarină vegetală,
200 g miez de nucă măcinată,
500 ml suc de fructe,
1 lingură scor¬ţişoară măcinată,
1 lingură coajă de lămâie şi de por¬tocală (amestecate),
1 linguriţă praf de copt,
1 linguriţă bicarbonat.

Preparare: Într-un castron se pune margarina uşor încălzită, se bate spumă cu zahărul, adăugat treptat. La sfârşit se pun, în ploaie, făina, miezul de nucă, sucul de fructe, coaja de lămâie şi de portocală, scorţişoara, praful de copt şi bicarbonatul. Se obţine o compoziţie care trebuie să fie cât mai groasă, care se pune într-o tavă unsă cu margarină sau untdelemn şi se coace, timp de 50 - 60 de minute, la foc potrivit. Când este gata, se pune deasupra zahăr pudră.

Coptură de orez cu sirop de zmeură

Ingrediente & Mod de preparare: „Se fierb 400 de grame de orez într-un litru și jumătate de lapte cu un vârf de sare și un baton – două de vanilie desfăcute în două. Într-o formă de porțelan, de alpaca, de vas cu turla, ce ai mai aproape, unsă cu unt fără calicie, se pune jumătate din orez, se toarnă peste el în mod egal sirop de zmeură (și în primul și-n al doilea strat de orez), se adaugă cealaltă jumătate de orez care se presară cu un strat bogat de ciocolată rasă amestecată cu zahăr. Se pune deasupra spuma a 8 albușuri bătute cu 6 linguri zahăr vanilat și se coace la cuptor 20 de minute” (Kera Calița)

Gutui coapte cu nuci și stafide

Ingrediente:

• 3 gutui mari
• 100 gr stafide
• 100 gr miez nuca
• 2 linguri miere
• 2 linguri margarina

Mod de preparare:

Alegem trei gutui mari, le spalam, le taiem un capac si eliminam samburii si miezul tare. Miezul de nuca il lasam cateva minute la copt, apoi il pisam. Stafidele le lasam cateva minute la inmuiat. Dupa ce stafidele s-au inmuiat, le amestecam impreuna cu nucile, mierea de albine si margarina, pana se omogenizeaza. Umplem gutuile cu acest amestec si le punem peste o hartie de copt intr-o tava. Le acoperim cu o folie de aluminiu si le lasam la copt vreme de 30 de minute.

Învârtită cu nucă

Ingrediente:

1 kg făină
20 gr drojdie
apă
un vîrf de cuţit
sare
100 ml ulei

Mod de preparare: Se face aluatul, apoi se împarte în patru. Fiecare turtă se întinde, se unge cu ulei, se presoară cu zahăr şi nucă dată prin maşină. Se rulează şi se învârte. În acest fel, foaia se subţiază şi mai mult. Se procedează la fel şi cu celelalte turte. Se aşază în tavă şi se coc la foc potrivit 40 minute.

…Multe rețete de post gustoase în volumul Cartea de bucate de Post, din Colecția Bucătărescu, apărută la Editura Integral.



Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucătărescu (răsfoind vechi cărți de bucate)

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro