Paștele nu are niciun farmec fără ouăle vopsite în roșu sau alte culori vii. Dar ouăle vopsite chimic sunt departe de ceea ce făceau bunicii noștri, atunci când Sărbătorile aveau o cu totul altă semnificație, mai aproape de Natură și de tradiția adevărată.

Într-adevăr, roșul obținut nu va fi niciodată la fel de intens precum cel obținut din vopselurile din comerț, dar până la urmă nici aspectul natural nu este de lepădat, dimpotrivă. Ca să obții, totuși, o culoare cât mai tare, folosește o cantitate mare de sfeclă roșie, tăiată cubulețe. Pune bucățelele de sfeclă într-o cratiță de dimensiuni mici sau medii, adaugă ouăle, apoi mai adaugă un strat de sfeclă și peste ele. Toarnă apa astfel încât ouăle să fie complet acoperite de lichid și adaugă și două linguri cu oțet alb, care ajută la fixarea culorii pe suprafața acestora. Opțional, înainte de a pune ouăle la colorat, poți să le speli cu mare grijă cu puțin detergent, pentru ca vopseaua naturală să se prindă mai bine de coajă.  

După ce ai aranjat ouăle, sfecla roșie și oțetul, dă drumul la foc și, când apa dă în clocot, micșorează flacăra și lasă ouăle la făcut între 15 minute și o oră, în funcție de nuanțe pe care vrei să o obții. De asemenea, pentru un roșu mai intens, poți să lași ouăle în zeama de sfeclă roșie peste noapte, la frigider.

Pentru a obține pigmenții necesari fiecărei culori este nevoie doar de legume pe care le ai chiar în bucătăria ta. Există metode în totalitate naturale, astfel ouăle vor avea nuanțe vii și fără toxine.

1. Galben – Se fierb 5 morcovi împreună cu o lingură de praf de curcuma, o lingură de sare și 2 linguri de oțet.

2. Turcoaz – O jumătate de varză roșie se fierbe în apă împreună cu o lingură de sare și 2 linguri de oțet.

3. Violet – 500 grame de afine proaspete se fierb în apă împreună cu o lingură de sare și 2 linguri de oțet.

4. Roșu arămiu – Două jumătăți de sfeclă roșie se fierb în apă împreună cu o lingură de sare și 2 linguri de oțet.

5. Portocaliu – Foile uscate de la 4-5 cepe se fierb împreună cu o lingură de sare și 2 linguri de oțet.

Toate ingredientele potrivite pentru fiecare culoare se fierb circa 30 minute, după care punem ouăle la vopsit până când pigmenții le vor colora coaja.

Într-o lucrare veche de aproape un secol, intitulată sugestiv Temelia gospodăriei, sunt arătate și alte metode de vopsire naturală pentru ouăle de Paște. „La îndemâna noastră, stau cele mai bune mijloace pentru vopsitul ouălelor de Paști. Culorile acestea sunt scoase din plante. Așa avem:

-din coajă de măr pădureț cu zeamă de varză acră sau cu piatră acră, din frunză de mesteacăn și șovârf se capătă culoarea roșie;

-din frunză de dud sau de viță și piatră acră, din coajă de ceapă, din coajă de salcie, din urzici cu borș și piatră acră, din ștevie cu piatră acră se capătă culoarea galbenă;

-din brândușe se capătă culoarea albastră;

-din frunză de boz și floarea soarelui se capătă culoarea verde;

-din arin negru și din coajă de nucă se capătă culoarea neagră. Toate acestea vor fi fierte în apă.”

Iar în loc de abțibilde pentru un plus de decorațiuni putem folosi frunze de pătrunjel verde, mărar sau alte ierburi, pe care le putem aplica peste ouă în timpul diferitelor etape ale vopsirii acestora.

Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucătărescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro