COZONACI MOLDOVENEŞTI

Ingrediente:

1 kilogram făină de grâu

1/2 litru lapte dulce

25 grame drojdie

8 ouă

250 grame zahăr pisat fin cu vanilie

250 grame unt proaspăt

coajă de portocală rasă

1 linguriţă rom şi puţin untdelemn pentru înfrăgezit

100 grame stafide roşii

Mod de preparare:

Se face maiaua din drojdie, 2 linguri de făină şi puţin lapte cald. Se Iasă să se dospească o oră, apoi începem să-I frământăm. Dacă este puţină cantitate se poate bate şi cu lingura, adăugând gălbenuşurile, 1/2 din albuş făcut spumă, zahărul, laptele, coaja de portocale, puţin rom şi untdelemn şi batem o oră până ce se face băşici, apoi punem şi cantitatea de unt ce o avem puţin câte puţin; apoi lăsăm să crească la un loc cald. După 2 ore, îl aşezăm în forme. Când a crescut şi în forme, îl ungem pe  deasupra cu gălbenuş de ouă şi presărăm puţin zahăr pisat mare şi câteva felii de migdale. (Constantin Bacalbașa - Dictatura Gastronomică)

COZONACI MUNTENEŞTI

lei 1 kilogram de făină, 1/2 litru lapte, 250 grame zahăr, 250 grame unt proaspăt, o linguriţă de sare, coajă rasă de la o lămâie, 8 ouă, puţină vanilie, 1 linguriţă rom, drojdie de bere şi stafide. Apoi, iei 8 gălbenuşuri de ouă şi 4 albuşuri bătute bine împreună cu o linguriţă de sare. Iei, apoi, o bucată de drojdie de bere groasă cât un deget şi o pui în laptele fiert numai călduţ. Drojdia va sta în lapte până ce se va dospi şi va începe să se ridice. Făina pusă într-o copăiţă o ţii într-o cameră caldă, peste ea torni laptele cu drojdia înăuntru. Adaugi zahărul pisat şi ouăle bine bătute. Amesteci viguros toate acestea timp de o jumătate de oră.

Amestecul se face cu mâna. Untul îl pui să se topească, apoi torni din el în făină, puţin câte puţin, amestecând mai departe. În fine, începe amestecul cu amândouă mâinile, pe care le moi mereu în untul topit ce-l ai alături într-o cratiţă pusă pe maşină. Amesteci încă o oră. Apoi, adaugi stafidele şi coaja de lămâie care trebuie introdusă în aluat de la începutul frământatului. Romul se pune către sfârşitul amestecului.

Aluatul se Iasă o jumătate oră să se odihnească, într-o cameră caldă, apoi se amestecă puţin. Din masa aluatului se iau cantităţi după dorinţă, se aşază în forme sau tăvi unse cu unt şi se bagă la cuptor nu prea fierbinte. Dacă cuptorul e prea iute, se pune peste aluat o coală de hârtie pe partea unsă cu unt. (Dictatura Gastronomică)

 COZONAC – IEPURAȘ DE PAȘTE

Ingrediente:
 650-700 grame făină                                                               
200 mililitri smântână
7 grame drojdie
160 mililitri lapte cald
3 ouă
50 grame unt
150 grame zahăr
50-70 grame stafide
2 linguri rom
1 pliculeț vanilie
coaja rasă de la 1 lămâie
1/4 linguriță sare
ulei

pepite de ciocolată pentru decorat

Mod de preparare:
Spălăm stafidele și le inmuiem în cognac sau rom. Într-un bol, punem drojdia cu o linguriță de zahăr și turnăm deasupra laptele călduț. Acoperim cu o cârpă și lăsăm la cald pentru 10-15 minute.
Batem cu zahăr 2 ouă intregi plus albușul celui de al treilea (gălbenușul îl vom folosi la uns cozonacul înainte de a-l da la cuptor). Adăugăm smântâna și radem coaja de la lămâie.
Cernem făina cu vanillia și sarea. Turnăm crema de smântână (preparată în prealabil) în bolul cu maia (drojdia înmuiată). Amestecaăm și adăugăm treptat făina cernută. Frământăm bine, acoperim cu o cârpă și dăm la cald. 
Peste 30 de minute, adăugăm la aluat untul topit și frământăm din nou. Lăsăm să dospească încă 1-1,5 ore în cuptorul cald. După aceasta, distribuim stafidele în aluat cât mai uniform posibil.
Ungem formele cu ulei și punem în fiecare din ele câte o bucată de aluat frământat (formele trebuie să fie umpute până la jumătate). Lăsăm să crească 30-45 de minute, după care ungem cu gălbenuș suprafața cozonacilor și decorăm cu pepite de ciocolată.
Dăm cozonacul la cuptorul preîncălzit (200 grade Celsius) pentru 25-30 minute.

COZONAC TRANDAFIR

Ingrediente:

500 grame făină
5 ouă
350 grame zahăr
40 grame drojdie de bere
1 pahar lapte
1 lingură rom
1 vârf de cuțit sare
vanilie
coajă de lămâie
200 grame nuci
1 pachet unt

Mod de preparare:
Drojdia se dizolvă în lapte, o amestecăm cu făină și zahăr și o lăsăm să crească aproximativ o oră.

Când observăm caă aluatul este crescut, adăugăm ouaăle unul câte unul, sarea, vanilia, romul și coaja de lămâie. Amestecăm totul și frământăm aproximativ 15 minute, apoi lăsăm din nou să crească 1-2 ore.

Întindem o foaie subțire din aluat și o ungem cu untul frecat spumă. Peste stratul de unt, se presara nucile pisate marunt. Înfășurăm foaia, ca un sul, și o tăiem în 8-10 bucăți.

Fiecare bucată o strângem la unul din capete și le așezăm una lângă alta, cu partea strânsă în jos, într-o formă rotundă, unsă cu unt sau ulei și tapetată cu făină.

Lăsăm să mai crească aproximativ 1/2 oră, apoi introducem tava în cuptor, la foc potrivit, pentru aproximativ 30-40 minute.

Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucătărescu
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro