MIEL PE PAT DE DOVLECEI
Ingrediente:
4 bucăți dovlecei
400 grame vrăbioară miel
400 grame roșii în suc de roșii
2 legături ceapă verde
1 legătură usturoi verde
3 fire rozmarin verde (sau uscat)
2 bucăți foi de dafin
50 mililitri ulei de măsline
50 grame unt
1 linguriță semințe de coriandru măcinate
1 legătură pătrunjel frunze
sare, piper
Mod de preparare:
Curățați carnea de pielițe și tendoane, spălați-o, scurgeți-o de apă și ștergeți-o cu un șervet de bucătărie. Tocați carnea cu un satâr sau un cuțit mai mare până cånd o mărunțiți bine și presărați-o cu coriandru măcinat. Căliți-o, apoi în unt, 1 minut la foc mare, amestecând-o încontinuu.
Spălați dovleceii, tăiați-le 1 cm din fiecare capăt, apoi tăiați-i în două, pe lungime. Opăriți-i în apă clotită, după care scoateți miezul fiecărei jumătăți de dovlecel și umpleți-i cu carnea de miel călită. Puneți dovleceii astfel umpluți într-o tavă mai adâncă.
Curățați, spălați și tocați mărunt ceapa verde și usturoiul, apoi căliți-le în uleiul de măsline. După 2-3 minute adăugați roșiile din conservă tăiate în cubulețe, sucul acestora, rozmarinul tocat, foile de dafin și potriviți de sare și piper. Fierbeți sosul 4-5 minute, apoi puneți-l în tavă, peste dovleceii umpluți. Puneți tava în cuptorul încins și coaceți-i la foc potrivit 30 de minute. Serviți cåte 2 jumătăți de dovlecel la o porție, stropiți cu sosul din tavă și presărați cu pătrunjel tocat mărunt.
MIEL LA GRĂTAR CU MAIONEZĂ DE USTUROI
Ingrediente:
2 kilograme carne de miel
1 cană vin roșu
sare, piper,
5 linguri ulei
5 căței usturoi
cimbru
200 mililitri smântână cât mai grasă + 1 căpățână usturoi
Mod de preparare:
Se spală carnea, se taie bucăți potrivite și se lasă la marinat o zi într-un baiț făcut din vin, sare, piper, ulei, usturoiul pisat, cimbru.
A doua zi, prăjiți bucățile de carne, stoarse bine, pe grătarul încins.
Se servesc cu „maioneza” făcuta din usturoi pisat și, apoi, amestecat cu smântână.
MIEL CONDIMENTAT LA GRĂTAR
E nevoie cam de 1 kilogram de carne frumoasă de pulpă de miel, tăiată în bucăți mari, de grosimea unei fripturi obișnuite, câteva felioare mici de slănină, tăiată subțire, puțin ulei sau o lingură de untură curată și, evident, de condimentele favorite. După gustul fiecăruia, se pot folosi usturoi, boia dulce, oregano, tarhon, seminţe de muştar, cimbru, rozmarin, piper verde măcinat, ceapă verde, ardei roşu, mentă, foi de dafin, curry.
Carnea se crestează, se împănează cu slăninuță, se freacă gospodărește cu usturoi, se presară cu condimentele alese, se stropește cu puțin ulei sau se unge cu puțină untură și, apoi, se lasă 50-60 minute într-un bol, acoperită, ca să se întrepătrundă miresmele. Între timp, grătarul se încinge și se unge cu o bucată de slănină. Când începe să sfârâie încetișor se pun bucățile de carne de miel condimentate și se frig frumos pe ambele părți. Mielul se servește cu cartofi țărănești la cuptor cu rozmarin și cu o salată de murături asortate. Poftă bună și nu uitați să puneți alături paharul de vin roșu sec!
CĂPĂȚÂNĂ DE MIEL LA TAVĂ
Ingrediente (pentru 6 persoane):
1 căpățână de miel
12 grame sare
2 grame piper
100 gr untură
Mod de preparare:
Căpățâna de miel se spală în apă rece, se descleștează fălcile și se spală gura și dinții de orice rest de iarbă ce s-ar mai găsi. Apoi, se lasă să stea puțin în apă rece spre a ieși tot sângele. Pe urmă, se dau sare și piper și se închide gura la loc. Se lasă să stea cu sare vreo jumătate de oră. Se pune în tavă, se toarnă grăsimea încinsă și se pune la cuptor la un foc bun. În timpul friptului, se unge bine cu grăsime din tavă ca să nu se usuce și se sărează. Se servește cu ceapă verde, ridichi și salată de lăptuci.
Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucătărescu