MIEL PE PAT DE DOVLECEI

Ingrediente:

4 bucăți dovlecei

400 grame vrăbioară miel

400 grame roșii în suc de roșii

2 legături ceapă verde

1 legătură usturoi verde

3 fire rozmarin verde (sau uscat)

2 bucăți foi de dafin

50 mililitri ulei de măsline

50 grame unt

1 linguriță semințe de coriandru măcinate

1 legătură pătrunjel frunze

sare, piper

Mod de preparare:

Curățați carnea de pielițe și tendoane, spălați-o, scurgeți-o de apă și ștergeți-o cu un șervet de bucătărie. Tocați carnea cu un satâr sau un cuțit mai mare până cånd o mărunțiți bine și presărați-o cu coriandru măcinat. Căliți-o, apoi în unt, 1 minut la foc mare, amestecând-o încontinuu.
Spălați dovleceii, tăiați-le 1 cm din fiecare capăt, apoi tăiați-i în două, pe lungime. Opăriți-i în apă clotită, după care scoateți miezul fiecărei jumătăți de dovlecel și umpleți-i cu carnea de miel călită. Puneți dovleceii astfel umpluți într-o tavă mai adâncă.
Curățați, spălați și tocați mărunt ceapa verde și usturoiul, apoi căliți-le în uleiul de măsline. După 2-3 minute adăugați roșiile din conservă tăiate în cubulețe, sucul acestora, rozmarinul tocat, foile de dafin și potriviți de sare și piper. Fierbeți sosul 4-5 minute, apoi puneți-l în tavă, peste dovleceii umpluți. Puneți tava în cuptorul încins și coaceți-i la foc potrivit 30 de minute. Serviți cåte 2 jumătăți de dovlecel la o porție, stropiți cu sosul din tavă și presărați cu pătrunjel tocat mărunt.

MIEL LA GRĂTAR CU MAIONEZĂ DE USTUROI 

Ingrediente:
2 kilograme carne de miel
1 cană vin roșu
sare, piper,
5 linguri ulei
5 căței usturoi
cimbru
200 mililitri smântână cât mai grasă + 1 căpățână usturoi

Mod de preparare:

Se spală carnea, se taie bucăți potrivite și se lasă la marinat o zi într-un baiț făcut din vin, sare, piper, ulei, usturoiul pisat, cimbru.
A doua zi, prăjiți bucățile de carne, stoarse bine, pe grătarul încins.
Se servesc cu „maioneza” făcuta din usturoi pisat și, apoi, amestecat cu smântână.

MIEL CONDIMENTAT LA GRĂTAR

E nevoie cam de 1 kilogram de carne frumoasă de pulpă de miel, tăiată în bucăți mari, de grosimea unei fripturi obișnuite, câteva felioare mici de slănină, tăiată subțire, puțin ulei sau o lingură de untură curată și, evident, de condimentele favorite. După gustul fiecăruia, se pot folosi usturoi, boia dulce, oregano, tarhon, seminţe de muştar, cimbru, rozmarin, piper verde măcinat, ceapă verde, ardei roşu, mentă, foi de dafin, curry.

Carnea se crestează, se împănează cu slăninuță, se freacă gospodărește cu usturoi, se presară cu condimentele alese, se stropește cu puțin ulei sau se unge cu puțină untură și, apoi, se lasă 50-60 minute într-un bol,  acoperită, ca să se întrepătrundă miresmele. Între timp, grătarul se încinge și se unge cu o bucată de slănină. Când începe să sfârâie încetișor se pun bucățile de carne de miel condimentate și se frig frumos pe ambele părți. Mielul se servește cu cartofi țărănești la cuptor cu rozmarin și cu o salată de murături asortate. Poftă bună și nu uitați să puneți alături paharul de vin roșu sec!

CĂPĂȚÂNĂ DE MIEL LA TAVĂ

Ingrediente (pentru 6 persoane):

1 căpățână de miel

12 grame sare

2 grame piper

100 gr untură

Mod de preparare:

Căpățâna de miel se spală în apă rece, se descleștează fălcile și se spală gura și dinții de orice rest de iarbă ce s-ar mai găsi. Apoi, se lasă să stea puțin în apă rece spre a ieși tot sângele. Pe urmă, se dau sare și piper și se închide gura la loc. Se lasă să stea cu sare vreo jumătate de oră. Se pune în tavă, se toarnă grăsimea încinsă și se pune la cuptor la un foc bun. În timpul friptului, se unge bine cu grăsime din tavă ca să nu se usuce și se sărează. Se servește cu ceapă verde, ridichi și salată de lăptuci.

Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucătărescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro