...E vremea cireșelor, să le folosim în fel și chip!

Prăjitura cu cireșe și iaurt

Ai nevoie de:

1/2 cană unt
2/3 cană zahăr
2 ouă
1 cană făină
esență de vanilie
praf de copt
1 1/2 cană cireșe fără sâmburi
1 cană iaurt
4 linguri zahăr pudră
2 căni frișcă
fulgi de nucă de cocos (opțional)

Ce trebuie să faci: Freacă untul cu zahărul, adaugă ouăle, făina, vanilia și praful de copt, amestecând bine după fiecare ingredient. Pune hârtie de copt pe o tavă, toarnă aluatul și adaugă cireșele. Coace la cuptor pentru 25-30 de minute și lasă să se răcească. Amestecă iaurtul cu frișcă, zahărul și vanilia, întinde peste prăjitură și – dacă îți plac! - presara fulgi de nuca de cocos.

Plăcintă cu brânză și cireșe

Ai nevoie:

    o foaie aluat foietaj
    400 grame branza de vaci
    4 oua
    100 grame zahar tos
    100 grame cirese congelate
    2 linguri nuca de cocos
    1 plic zahar vanilat
    1 galbenus de ou pentru uns

Ce trebuie să faci: Amesteca branza cu zaharul, nuca de cocos si zaharul vanilat. Adauga ouale intregi si amesteca pana se omogenizeaza. Taie foaia de aluat in doua, o parte mai mare o decupezi dupa interiorul formei de chec, iar cealalta, de dimensiunea potrivita sa acopere umplutura de branza.

Asaza  partea mai mare in forma tapetata cu foaie de copt, inteap-o cu furculita din loc in loc si adauga cateva linguri din umplutura cu branza. Apoi, aseaza deasupra ei jumatati de cirese, adauga restul de umplutura, apoi cirese. Deasupra asaza partea mica de aluat. O intepi cu furculita si ungi cu galbenusul de ou. Coace plăcinta timp de 30 de minute, la foc mediu, iar dupa ce se raceste o poți tăia felii.

Clafoutis cu cireșe

Ai nevoie de:

    3-4 oua
    500 gr cirese
    125-130 g faina
    1 plic zahar vanilat
    1 varf de lingurita de sare
    1 fiola esenta de vanilie
    250 ml lapte dulce
    100 gr zahar
    unt pentru uns tava

Ce trebuie să faci: Pune intr-un blender zaharul, laptele, esenta de vanilie, faina, sarea si ouale si amesteca aproximativ un minut, pana se omogenizeaza. Va iesi un aluat asemanator celui pentru clatite.

Preincalzeste cuptorul la treapta mare. Unge o tava mai inalta cu unt, tapeteaz-o cu faina. Acopera fundul tavii cu ciresele carora le-ai scos in prealabil samburii. Toarna aluatul deasupra, presara deasupra niste zahar vanilat (optional). Dati la cupor, la 160 de grade, timp de 35-40 de minute sau pana cand observi ca s-a copt si a capatat o nuanta aurie.

Cireșe trase în ciocolată

Ai nevoie de:

30 cirese proaspete
220 grame ciocolata neagra

Ce trebuie să faci: Spala ciresele si scoate-le samburii. Topeste 2/3 din ciocolata la bain-marie, apoi adauga si restul de ciocolata neagra. Inmoaie bine ciresele pana s-au acoperit cu savuroasa crema, apoi pune-le pe un platou, sa se raceasca. Poti sa le servesti cu inghetata sau frisca.

Dulceață de cireșe albe

Ai nevoie de:

1 kg de cirese fara samburi
1 kg de zahar
o lamaie
vanilie

Ce trebuie să faci: Se pun la fiert zaharul cu zeama lasata de cirese, dupa ce s-au scos samburii, zeama de lamaie si un pahar de apa.
Cand incepe sa se lege compozitia, peste aproximativ 10 minute, se adauga: ciresele, coaja rasa de la lamaie, bucati de vanilie si se mai fierbe inca 30 de minute la foc mediu spre tare, pana cand observi ca se leaga compozitia.
Din cauza zaharului, va aparea o spuma in timpul fierberii. Aceasta se indeparteaza cu grija, pe masura ce se formeaza.
Se ia oala de pe foc si se pune dulceata rezultata in borcane incalzite, se lasa sa se raceasca, iar apoi se sigileaza borcanele.

Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucătărescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro