Alina Marina Duță are 38 de ani, este mămica a doi băieți, soție și psihoterapeut. Iată ce spune despre sine: Mă implic și lucrez la acea parte invizibilă a oamenilor – PSIHICUL. Da, nu este palpabil, nu-l vezi, îl ignori, îl neglijezi și ajungi ,,să te sufoci”, ajungi să nu înțelegi de ce ai anumite comportamente, de ce funcționezi pe anumite tipare, de ce faci aceleași alegeri greșite, de ce te înfurii atât de ușor, de ce? Ei bine, eu sunt una din acele persoane abilitate, la care vii atunci când simți aceste blocaje, acele nemulțumiri, acele stări de disconfort interior nemărginit. Am lucrat mult la persoana mea, înainte de a avea această ocupație. M-am luptat cu monstruleții mei, am dat cu balsam și am vindecat, tocmai pentru a ajuta mai departe și a ghida alte persoane în terapia lor. Sper ca exemplul meu să inspire, pentru că în final vă pot spune că: orice criză este o oportunitate maximă de schimbare, la fel cum a fost și la mine. Depinde de tine cum o privești și ce valențe îi dai!

Am invitat-o pe Alina să ne explice cum ar trebui să procedăm pentru a menține o stare psihică și un comportament echilibrate, în această perioadă diferită.

Interviu realizat de Roxana Andreea Rusu.

Roxana Andreea Rusu: Traversăm o perioadă dificilă, cu multe schimbări. Crezi că s-au adaptat mai ușor adulții sau copiii?

Alina Marina Duță: Copiii integrează mult mai ușor schimbarea, chiar dacă le place rutina, au niște mecanisme de adaptare mult mai fluide decât adulții. Aceste mecanisme devin funcționale atunci când adulții de lângă ei gestionează cu calm și transmit sentimentul de siguranță copilului lor. Dacă adultul (mama, tata sau orice altă persoană care se îngrijește de copil pe termen lung) se simte nesigur, anxios, irascibil, sunt șanse foarte mari să apară comportamente în oglindă la cei mici.

RAR: Care este atitudinea corectă față de copii?

AMD: Cred ca este important să cunoască realitatea obiectivă. Nu distorsionăm, nu transmitem mesaje catastrofice către ei.

De exemplu: ,,Dacă nu te speli pe mâini, vei lua Coronavirusul “ – ci mai degrabă: ,,Dacă te speli pe mâini, îți protejezi sănătatea”.

Alt exemplu: ,,Nu putem ieși afară din casă, pentru că este grav, ne îmbolnăvim” – ci mai degrabă: ,,Ieșim și ne jucăm, dar vom ține cont de recomandări .”

Sunt deja pe internet povești, cărți, filmulețe despre acest virus care transmit printr-o maniera ludică mesaje pe înțelesul copiilor despre subiect: ce înseamnă acest virus, cum se multiplică, cum să ne păstrăm igiena, etc.

Când dorim să abordăm acest subiect sensibil, este necesar mai întâi să ne conectăm cu copilul, să vedem și să simțim care este starea lui, apoi în funcție de acest aspect putem aborda și tema respectivă. Cred că este esențial să vorbim mai întâi despre ceea ce am simțit noi legat de virus, cum gestionăm noi situația și să le permitem și lor să transmită emoția de teamă, frică etc. Cu copiii mai mari pot fi discuții cu întrebări deschise.

De exemplu: ,,Care este părerea ta despre acest virus? Care crezi că este rezolvarea? Cum te simți? Ce știi/nu știi despre virus? Cine te-ar putea ajuta să afli mai multe?"

Celor mai mici putem să le oferim un spațiu de exprimare – fie că este desen, plastilină, pictură, joc de rol, piese de construit, etc. De exemplu: ,, Hai să vedem cum crezi tu că arată virusul, cum te simți când auzi că se vorbește despre..." Evitați cât de mult expunerea copiilor la știrile mass-media!

RAR: Teama poate avea și o latură constructivă în pandemie? Cum reușim să păstrăm limita între aceasta și teama care ne afectează negativ din punct de vedere emoțional?

AMD: Orice emoție dusă la extrem poate avea o latură distructivă dacă rămânem cu ea mult prea mult timp. Dar teama în porții reduse, este sănătoasă, are rol să ne securizeze, să ne ajute să gestionăm o situație care poate fi periculoasă pentru noi sau familie. Când teama ne controlează și pune stăpânire pe noi până în pragul episoadelor depresive, atunci cred că este cazul să apelăm la suport de specialitate. Păstrarea unei anumite limite ține de structura noastră internă.

Poate că cititorul ar fi bine să-și facă o scurtă autoevaluare. Cât de ușor conștientizezi că te influențează un comportament, o știre? Cât de repede o limitezi sau cât de mult de afunzi în a hiperanaliza un subiect ce are conotații negative din punct de vedere emoțional? Ce faci ca să te protejezi?

RAR: Relaxarea în exces, nerespectarea regulilor și negarea pericolului au cumva o rădăcină psihologică ascunsă, surprinzătoare?

AMD: Cuvântul în sine „relaxare” te duce la nivel subliminal cu gândul la destindere, libertate – iar oamenii preiau la nivel inconștient mesajul, uneori uitând de reguli și riscuri.

RAR: Informarea despre pandemie duce la depresie sau ne ajută?

AMD: Opinia mea este că nu are cum să ducă la depresie atâta timp cât ne păstrăm rațiunea, analizăm la nivel obiectiv informarea și nu catastrofizăm. Ne păstrăm mintea deschisă și gândirea critică, aplicăm regula informării din 3 surse sigure și trecem mai departe la preocupările zilnice și viața noastră. Evităm să rămânem ancorați într-o panică generală.

RAR: Ne poți da exemple de soluții care pot contribui la menținerea unui echilibru psihologic în timpul pandemiei?

AMD: Sigur!

* Respectăm recomandările făcute de persoanele abilitate;
* Apelăm la limitarea expunerii media și gândim obiectiv;
* Mâncăm sănătos și facem exerciții de relaxare pentru momentele tensionate. Atât odihna cât și exercițiile fizice sunt esențiale.
* Comunicăm calm si ne conectam cu cei dragi, trăim prezentul, ne plimbăm în aer liber;
* Solicităm cu încredere ajutorul unui specialist, atunci când simțim că situația scapă de sub control;

Pentru mai multe informații care pot ajuta la menținerea unui echilibru emoțional,
puteți urmări pagina de Facebook psihoterapeut Alina Marina Duță.

Iulie, 2020

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro