Când vara și, implicit, plaja sau piscina, excursiile la mare etc. sunt atât de aproape, marea problemă pe care și-o pun femeile - dar și tot mai mulți bărbați, nu neapărat metrosexuali - este cum vor arăta fără „armura” vestimentară, care ascunde cu succes imperfecțiunile, de pildă un pic de burtică, un abdomen flasc...

Desigur, exercițiile fizice, mersul la sală și mișcarea în general ajută foarte mult, dar nu sunt întotdeauna de ajuns. Mai ales când vrei să slăbești drastic, nu chiar peste noapte dar, în orice caz, într-un interval scurt.

Este vorba, bineînțeles, de găsirea unei diete adecvate! Și, de obicei, te gândești la o dietă rapidă, cu rezultate vizibile într-un interval mai mult decât rezonabil. Așa am ajuns să aflu despre dieta cu nuci. Se zice că poți slăbi până la un kilogram pe zi sau 7-8 kg într-un interval de 10 zile. Wow! E posibil așa ceva? Dar o fi și sănătos?

M-am documentat și iată ce am aflat. Se pare că dieta cu nuci este inspirată de cea mediteraneeană. În ciuda unor vechi prejudecăți, nucile nu îngrașă, dimpotrivă sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente. Bineînțeles, dacă stai tot weekendul la televizor, cu un castron mare cu alune în față și cu o sticlă de doi litri de cola la îndemână, efectul va fi unul devastator pentru liniile corpului tău. Însă, apelând la adevărata dietă cu nuci, organismul primește necesarul de antioxidanți, acizi grași omega 3, proteine și fibre, proteina de origine animală fiind eliminată complet și înlocuită cu proteină vegetală din nuci, alune (...da, chiar și alune!), migdale și caju. Nucile sunt bogate în cslorii și contribuie la instalarea senzației de sațietate. Însă acest tip de dietă nu trebuie ținut mai mult de 10 zile, altminteri riscă să producă grave dezechilibre nutriționale.

Mai trebuie luate și alte precauții, așa cum trebuie avute în vedere și alte considerente. Porțiile de mâncare trebuie limitate la maximum 250 de grame la o masă, iar alimentele se cam repetă, regimul alimentar fiind destul de monoton și dezamăgitor pentru pofticioase și pofticioși. Astfel, la micul dejun poți mânca o salată de roșii, împreună cu o ceașcă de nuci și o lingură de ulei de măsline, o felie de pâine din cereale integrale și o ceașcă de ceai sau o cafea. Dacă preferi brânza, combin-o cu nuci sau alune, plus o felie de pâine graham . În altă zi, poți mânca iaurt cu migdale sau cu nuci, câteva felii de legume (ardei,roșii,castraveți) și o chiflă din cereale integrale. De asemenea, ceai sau cafea, dar neîndulcite aproape deloc.

La prânz,  poți încerca o supă de legume, o salată de crudități cu brânză și ulei de măsline, un iaurt cu cereale și, întotdeauna,o ceașcă din nucile favorite. La desert, poți mânca și un măr, un strugure mic sau câteva curmale. De băut, doar apă plată.

La cină, un adevărat răsfăț: poți gusta o ciorbă de cartofi (dar o porție mică), cu o salată de crudități și un pahar de suc de legume sau fructe. Bineînțeles, și ceașca de nuci, alune, migdale sau caju. În locul ciorbei, merge și o supă cremă de broccoli (dar fără smântână, înlocuiește-o cu iaurt!), o salată de ciuperci cu ulei de măsline sau o supă de roșii cu busuioc și o salată orientală de post. 

În timpul dietei nu ai voie să consumi deloc carne, trebuie să bei minimum 1,5 l de apă plată pe zi, iar sarea, condimentele iuți, dulciurile și alcoolul trebuie eliminate complet din „meniu”. Pe lângă faptul că te ajută să scapi de kilogramele în plus și de „șunculițele” de pe abdomen, nucile ajută la scăderea colesterolului și a riscului apariției bolilor cardiovasculare. De asemenea, incidența atacurilor de cord este mult diminuată la persoanele care mănâncă în mod regulat nuci, în timp ce acest tip dealimentație înlătură stresul și tratează insomnia. Dar, extrem de important, înainte de a te apuca de o astfel de dietă, trebuie să consulți, totuși, un nutriționist sau un dietetician specializat. Ține mine că, dacă te înfometezi și crezi că vei compensa doar cu un pumn de nuci pe stomacul gol, nu vei rezolva nimic! Din contră, te poate paște un ulcer sau cine știe ce altă afecțiune. Trebuie să mănânci echilibrat și, pentru o perioadă bine determinată cu un specialist, să înlocuiești proteina de origine animală (carnea, în fapt) cu o selecție de nuci! Nuci crude și nesărate!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro