A mânca-mâncare. A bea-...bere! Nimic mai firesc, nu? Se impune, așadar, o subtilă sinergie la nivelul papilelor gustative și, chiar, mult dincolo de ele. Mâncarea făcută la cazan și berea fermentată în alambic - această alianță naturală poate fi desăvârșită pe tărâmul creativității culinare. Mâncarea este savuroasă când e întovărășită de o halbă de bere dar poate fi și mai bună atunci când berea de calitate devine ingredient gastronomic.

A găti cu bere este un privilegiu pentru un bucătar. Berea aduce cu sine o zestre de arome, menite să intensifice gustul mâncării, însă aceasta nu este deloc singura sa virtute. Berea este deopotrivă aliment, condiment și remediu (vezi studiul Berea - Izvor de viață, cercetare temeinică, nemțească, precum  berea de soi venind din vechime). De asemenea, face minuni și în cosmetică, tenul și părul doamnelor având a-i aduce mulțumiri speciale.

Însă, dincolo de toate însușirile care o consacră în chip de panaceu universal, berea rămâne ceea ce a fost dintotdeauna: un elixir miraculos, care potolește setea și stimulează creativ asocierile gastronomice. Terapia culinară cu bere este nu doar posibilă, ci și savuroasă, mai ales în condițiile în care partenerul mesei și, în egală măsură, ingredientul de bază, pandantul cărnii, peștelui, legumelor, fructelor, făinii, brânzei sau,chiar, al laptelui (precum în faimoasa rețetă a supei bavareze evocată în carte) este o băutură cu totul specială, cu miros persistent de hamei și gust aromat de caramalț sau, după caz, una cu gustul subtil fructat și cu o aluzie de busuioc, dată de malțul de grâu încolțit.
Tartă cu ceapă    
POVESTE

Rețetă clasică flamandă, această tartă a făcut deliciul mai multor bucătării europene, iar aditivarea cu bere are darul de a-i conferi valențe suplimentare la nivel aromatic.

INGREDIENTE

1 kg cepe mici albe

250 gr unt sărat

500 gr făină albă superioară

4 ouă

4 linguri smântână grasă

1linguriță sare

1 linguriță zahăr brun

1 praf de nucșoară

2 crenguțe de rozmarin

300 ml bere (250 + 50)

MOD DE PREPARARE

Este esențial ca, mai mult decât orice, să tratăm ceapa așa cum se cuvine! Eu aș alege cepe mici, chiar dacă îmi ia mai mult să le curăț. Poate e ceva pur subiectiv, dar cepele micuțe, albe sau galbene, de preferat cele din familia americană Vidalia sau - mai aproape de noi - cele ungurești de Mako, mi se par mai bune de gătit, având o insinuantă aromă dulceagă. Tăiate mărunt, solzișori translucizi, ele se trag la tigaie la foc mediu, împreună cu 250 ml de bere și lingurița de zahăr brun. Se amestecă tot timpul cu o spatulă de lemn, pentru a se obține o pastă omogenă, care a absorbit berea aidoma piureului laptele. La final, când „crema” de ceapă are densitatea potrivită, se adaugă praful de nucșoară, amestecând ușor din nou. Apoi, se pune deoparte, acoperind tigaia cu un capac, lăsând 15 minute să se integreze aromele.

Separat, într-un bol cuprinzător, se amestecă făina cu untul, sarea și 50 ml bere, bătându-se și 2 ouă cu acest mix, care se vrea unul cât mai omogen posibil, dar și un pic elastic. Rezultatul se răstoarnă într-o tavă unsă cu puțin unt.

Apoi, se bat celelalte 2 ouă cu smântâna și se integrează pastei de ceapă cu bere, după care compoziția se risipește pe aluatul din tavă, păstrând, însă, o cantitate suficientă pentru a obține un strat acoperitor consistent. Din loc în loc, se înfig elemente din crenguțele de rozmarin.

Se dă tava la cuptor timp de 30-35 minute la 180 grade, până ce stratul de suprafață e rumenit frumos, ceapa caramelizându-se. După ce se scoate din cuptor tava, se culeg frânturile de rozmarin, care e posibil să se fi înnegrit ușor în timpul coacerii.

SERVIRE

Se taie în bucățele mici, care sunt ideale la o halbă de bere! Eu prefer romburi... Am văzut această tartă cu o sumedenie de topping-uri, de la ton sau jamon la brânză maturată. Principesa Margareta, bunăoară, recomandă tarta cu ceapă confiată (nu uitați de reducția de oțet balsamic în acest caz) și brânză.
Omletă cu cireșe și bere

POVESTE

Omleta, frittata, papara, ouăle bătute în fel și chip, apoi prăjite cu te miri ce, de la bacon la feliuțe rotunde de cârnat afumat, rămâne una dintre cele mai atractive paradigme culinare ale Planetei. Bineînțeles, au apărut nenumărate inovații, zodia nutriției „sănătoase” impunând omleta dietetică numai din albușuri, numai că eu sunt atras de cu totul alte combinații „fusion”. Mai nou, îmi plac la nebunie omletele cu ...fructe!

INGREDIENTE

6 ouă de țară

6 lingurițe de bere

ceapă mică tăiată fin
3 linguri ulei de prăjit

6 cireșe fără sâmburi, tăiate pe jumătate

1/2 linguriță sare de mare

6 triunghiuri de pâine neagră

MOD DE PREPARARE

Se călește ceapa ușor în ulei, până începe să devină aurie. Separat, se bat ouăle cu berea, incorporând și sarea. La final, se pun și jumătățile de cireșe, neapărat roșii! Acest amestec se răstoarnă în tigaie și se prăjește uniform, pe ambele părți. Se lasă să se răcească puțin, se taie în triunghiuri și se suprapun bucăților de pâine.

SERVIRE

Pe farfurie, acestei omlete i se pot adăuga o mulțime de delicii, de la frunze de portulacă la fâșii crocante de bacon, însă omleta rezistă și în sine, fără artificii culinare. Poate, doar, se poate intercala sandvișului, în plan median, un triunghi de cașcaval afumat.
Bacon caramelizat în bere

POVESTE

Ascundeți această rețetă de medicul de familie sau de soacrele care au început să se  „informeze” despre alimentația rațional-disociată etc.

INGREDIENTE

200 gr bacon feliat subțire

100 ml bere

1 lingură sirop de arțar

MOD DE PREPARARE

Fâșiile de bacon se trag la tigaie în propria grăsime, apoi se adaugă berea și siropul de arțar, lăsându-se să fiarbă până ce lichidul din tigaie se va fi evaporat.

SERVIRE

Fâșiile de bacon caramelizat în bere pot fi considerate garnitură pentru legume sotate sau, după caz, decorațiuni/topping-uri pentru piureuri, pilafuri și alte mâncăruri (după imaginație, în derâderea nutriționiștilor).

Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucătărescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro