IAHNIE DE FASOLE
Ingrediente:
1 cană de fasole boabe albă
5 cepe mari
150 ml untdelemn
2 morcovi
1 linguriţă de boia dulce
6 căţei de usturoi
sare, după gust
tarhon sau cimbru
1 linguriţă pătrunjel verde tocat
1 linguriţă pastă de tomate
Preparare: Fasolea se alege, se spală bine în mai multe ape, apoi se pune de cu seară, în apă rece, la înmuiat. A doua zi, se schimbă apa şi se pune la fiert până ce dă în clocot, când se schimbă apa din nou, apoi se adaugă 1 ceapă curăţată, tăiată în sferturi, 2 morcovi curăţaţi, tăiaţi în jumătăţi, tarhonul sau cimbrul şi se lasă totul să fiarbă până ce fasolea devine moale. Apoi se strecoară printr-o sită. Într-o cratiţă, se pune untdelemn la încins şi se călesc cele 4 cepe rămase. Când s-a rumenit ceapa, se adaugă pasta de tomate, boiaua de ardei, fasolea strecurată cu legumele, sare după gust. Se fierbe până ce scade bine şi la final se presară pătrunjel verde tocat. Opțional, se pot adăuga rondele de cârnați sau alte bucățele apetisante de carne!