Pe lângă zecile de motive de mândrie ale neamului românesc, avem dreptul, consacrat în timp, de a ne lauda că suntem grătaragii. Dacă americanii au câteva tradiţii/clişee(?) legate de hamburgerii sau hot-dogii nelipsiţi din cadrul unei petreceri în aer liber, am reuşit întotdeauna să asociem buna dispoziţie şi ieşirile din cotidian cu mesele copioase savurate alături de amici, cu un pic de (auto)ironie. Am supraviețuit în istorie slobozi la gură, făcând bancuri, dar suntem foarte serioși când e vorba de ceea ce băgăm în gură. Trăim ca să mâncăm, deviza lui Bucătărescu nu-i deloc întâmplătoare!

Totuşi, câştigăm cu detaşare titlul de cei mai dedicaţi grătaragii dintr-un motiv simplu: pasiunea. Am transformat în timp ieşirile cu iz de grătar în adevărate competiţii ale aromelor seducătoare. Tradiţia fripturilor sfârâind pe grătar nu mai este asociată doar anumitor sărbători. În acest moment, o zi alături de prieteni sau familie se impune să fie cinstită şi de o friptură aburindă. Indiferent de sezon, indiferent de locaţie, noi găsim o cale să ne răsfăţăm simţurile. Şi, de ce n-am face-o?
Povestea costiţelor bine rumenite pe grătar nu e de azi de ieri. A avut timp să îşi consacreze gustul şi să facă cuceriri serioase printre gurmanzi şi nu numai. Însă... nu mulţi se încumetă să le gătească. Costiţele (scăricica!) de porc nu sunt greu de gătit, însă sunt extrem de pretenţioase când vine vorba despre ingredientele folosite. Să le numim aşadar „costiţe pretenţioase”. Şi v-am recomanda să alegeţi mereu scăricică ne-macerată. Adică proaspătă, fără niciun condiment. Ca orice deliciu, costiţele pretenţioase au de fapt un mic secret – de care dacă se ţine cont...devin pe loc din pretenţioase, savuroase. Să nu mai vorbim despre suculente.
Ai nevoie de: maximum un kilogram de scăricică de porc proaspătă. O vei porţiona atent astfel încât fiecare os să conţină carne şi pe o parte şi pe cealaltă. Poţi să laşi carnea neporționată însă îţi recomand să nu ai mai mult de 3-4 bucăţi de os pentru fiecare bucată de carne. În felul acesta, e mai uşor să fie şi preparată dar şi consumată. Și, dacă ne propunem să scăldăm în bere autohtonul „barbecue”, putem să facem asta de la bun început, folosind şi condiment lichid cu bere pentru marinare. Secretul constă în hidratarea cărnii. Mai întâi, laşi condimentul să marineze costiţele pretenţioase. E suficient să-l laşi să acţioneze o jumătate de oră însă noi îţi recomandăm să laşi carnea şi condimentul minune să se cunoască mai bine, hai să zicem două, chiar patru ore, la loc răcoros. Dacă prepari bunătăţile acasă îţi recomandăm să pre-încălzeşti bine cuptorul şi să pregăteşti un vas ceramic uns cu puţin ulei de floarea soarelui. Dacă le prepari la grătar, nu uita să ungi grătarul bine-bine înainte. Indiferent unde ajuţi costiţele pretenţioase să-şi atingă apogeul gustului (acasă sau în aer liber) – ţine la îndemână o bere b(r)ună. Dacă eşti acasă, toarnă nişte bere în vasul în care aşezi carnea şi urmăreşte preparatul până când devine rumen, iar lichidul scade aproape complet. Dacă eşti la grătar, stropeşte din când în când costiţele cu bere. Ai grijă să nu le laşi prea mult la foc pentru că se vor usca. Trebuie doar să hidratezi costiţele şi ele vor fi perfecte! O glazurare cu miere, cu sirop de arțar îndoit cu vin roșu sau cu ce mai aveți la îndemână ar aduce un spor de savoare...
Variantele de garnitură ar fi nelimitate însă...cea mai bună alegere ar fi o porţie de cartofi copţi, aburinzi şi ademenitori. Fie că îi fierbi niţel în coajă sau îi laşi direct la cuptor tăiaţi în patru, trebuie să le dai voie să-şi atingă superlativul aromelor alături de condimentul pentru cartofi. Selecţia atentă a ingredientelor din condiment maximizează potenţialul cartofilor şi îi transformă dintr-o simplă garnitură în...piesa de puzzle care lipseşte. Iar dacă vrei un truc din culise: lasă cartofii 3-5 minute într-un bol acoperit, imediat după ce îi găteşti. Condimentele au timp să pătrundă încet cartoful, iar aromele lenevesc mai mult pe limba ta...

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro