Ce prăjituri sofisticate, preluate din gastronomia internațională, se făceau la noi acum o sută de ani!

Kletzenbrot (Plum-cake)

Ingrediente și mod de preparare:

„Se iau 1/2 kilograme migdale, opărite şi tăiate în lung, 1/2 kilograme stafide, 1/2 kilograme curmale, 1 kilogram smochine, 1/4 litru citronada, 1 1/2 kilograme prune uscate, fierte şi curăţate, toate tăiate fin felii; apoi se pun într-o covată şi se adaugă coaja unei lămâi tăiată fin, 40 grame scorţişoară pisată fin, 4 linguri zahăr şi cam 1/4 litru rom. Se amestecă bine toate la un loc şi se frământă cu un aluat de pâine pregătit dinainte, atât cât trebuie pentru 1/2 de pâine. Dacă aluatul nu e destul de moale, se mai toarnă zeamă de prune. Când s-a făcut un aluat obişnuit de pâine, se taie din el două bucăți de mărimea unui ou, se întinde în foi groase cât un creion, se formeză pâini mici, lungăreţe, din aluatul de cake, se pun pe aluatul întins şi se pune umplutura în aluat. Aluatul rămas se taie şi se pune deoparte. Se pun apoi pâinicile în coşuleţe presărate cu făină sau pe o scândură şi se lasă acoperite să crească. Se ung apoi cu un ou bătut, punându-le să se coacă în cuptor o oră la un foc bun. Dacă lăsăm cake-ul în cuptor, trebue să facem o cantitate mai mică, punând pâinea pe o tavă de copt. În cuptor, trebuie timp mai mult pentru coacerea pâinii.” (Augusta Sarariu - Călăuza vestalei moderne. Carte de bucate florica, 1934)

ALTĂ VARIANTĂ
. Deși pare mai mult decât evident, nu știu câtă lume conștientizează că minunatul „chec” al bunicii vine de la englezescul „cake” și o face nu doar etimologic, ci amintind de spiritul acelui „five o’ clock tea” cu care erau familiarizate și boieroaicele noastre de demult. Dacă fructele uscate menționate în rețetă nu sunt disponibile dintr-un motiv sau altul, se mai pot folosi și altele, de pildă caisele sau piersicile uscate, ori chiar cu cojile de portocale din dulcețuri decadente.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro