Pe vremuri, carnea de porumbel reprezenta o veritabilă delicatesă, net superioară celei de pui și comparabilă cu cea de vânat!

Porumbei gătiți călugărește

„După ce ai curățat și spălat porumbeii, îi ștergi bine cu un șervet, îi sărezi, îi freci cu zeamă de lămîie și i pui la foc cu unt; untul să fie potolit ca să nu se rumenească. Apoi, așezi într o altă cratiță feliuțe de slănină, așezi porumbeii la mijloc, torni peste ei untul în care au stat și i acoperi cu feliuțe de slănină.
Într o altă cratiță, rumenești în unt o bucată de carne de vițel, o ceapă tăiată felii, o bucățică de morcov, șuncă, sare, piper, o foaie de dafin. Torni zeamă de carne sau apă peste acestea, lași să fiarbă, apoi strecori și această zeamă peste porumbel și pui la foc să fiarbă. După ce porumbeii vor fi fierți, strecori zeama, îi scoți grăsimea și faci cu ea un mic sos cu puțină făină și puțin vin de Made/i/ra. Așezi porumbeii pe taler, pui între fiecare porumbel un rac fiert și torni sosul peste tot.
Sosul cu vin îl faci astfel: rumenești puțină făină, o stingi cu jumătate pahar cu vin (sau cu puțin oțet), torni zeamă de la porumbei și lași să fiarbă pînă ce se îngroașă.”

ALTE VARIANTE. Și aceasta este o pagină de poezie gastronomică în stare pură, cu neputință de a fi adăugită! Totuși, aș mai îndrăzni să adaug pe listă pachețelele vietnameze din piept de porumbel cu ierburi înfășurat în „hârtie” de orez și prăjit în unt, stropite apoi cu un pic de sos de soia. Nu că felurile noastre tradiționale, un ostropel sau o ciulama bunăoară, nu ar fi la fel de gustoase!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro