În zilele deslegarii la pește, ghiveciul de sepie este rege.

Se aduce din barca pescarului:

1 kilogram de sepie

din piața câmpului 500 grame fasole verde foarte fragedă

250 grame mazăre boabe

3 cepe coapte

3 tomate mari

o legătură de mărar

o legătură de pătrunjel

2 fire de ceapă verde

100 mililitri ulei de măsline extravergin

200 mililitri vin roșu sec Messenicola

10 grame piper pisat (Piper nigrum)

10 grame sare de mare

5 grame șofran roșu (Crocus sativus) de Kozani

Sepia se tranșează în bucăți potrivite. 

Ceapa bătrână și verde, se toacă mărunt. Într-o cratiță încăpătoare se rumenește ceapa în uleiul de măsline îndoit cu 200 mililitri de vin roșu Messenicola.

Se adaugesc bucățile de sepie și se lasă la foc mic, până ce bucățile s-au înmuiat. Acum se varsă în oală roșiile tăiate cuburi, fasolea verde, mazărea pătrunjelul și mărarul tăiate mărunt. Se presară sarea și piperul.

Se toarnă 500 mililitri apă de isvor rece. Se lasă un clocot, apoi, la foc mic, se fierbe încă una oră.

La sfârșit se presară șofranul roșu. Butelca de vin roșu sec Messenicola, cea văduvită cu o cană, în sfârșit, are cuvântul. 

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro