Galina con albaricoques, adicălea găină cu caise de costa berbera.

Pentru cei 6 caballeros, slujnica de la han se ne-voiește la mercado:

una galina grasă

un kilogram de caise aproape coapte

200 grame zahăr (dacă se poate de trestie)

200 grame unt de vacă

100 grame făină de grâu sau de manioc

20 grame coajă de vanilie pisată (Vanilla pla-nifolia)

10 grame nucșoară de Eletaria (Elettaria carda-momum)

5 grame piper negru măcinat (Piper nigrum)

10 grame sare de mare

În untul topit se adăugește zahărul, treptat, și se prăjește până capătă o tentă aurie, se stinge cu zea-mă de carne sau doar apă fierbinte.

Se mai toarnă făină, subțiată cu ceva apă caldă. 

La sfârșit se presară vanilia și se amestecă bine. 

Pasărea, curățată, frecată cu mălai și tăiată în bu-căți se fierbe înăbușit, până apare pe jumătate fiartă. Acum se toarnă sosul de zahăr și se lasă la fiert  mai multe clocote, până carnea este pătrunsă și moale.

Caisele, spălate și fără sâmburi, sunt ținute în apă caldă, două carturi de ceas, apoi se răstoarnă peste galina fiartă.

Se drege cu nucșoară, piper, sare. Se lasă oala pe foc încă o jumătate oră, la foc mic, până lichidul din oală a scăzut după voie. Se recomandă aducerea la masă cu orez fiert și cu stafide, după metodul zen. Desigur, slujnica sau stăpâna hanului, după rangul fiecăruia, se grijește și pe mai departe de cele cuvenite. 

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro