Pentru câți se nimeresc la masă:

o rață întreagă, proaspăt tăiată

o căpățână de varză murată

200 grame tomate

2 ardei grași

20 grame piper măcinat și boabe (Piper nigrum)

10 grame cimbru (Satureja hortensis)

5 grame ardei de Cayenne pisați (Capiscum fru-tescens)

20 grame sare de salină

200 grame grăsime de gâscă.

 Rața se prepară imediat ce și-a dat duhul.

Se cere să fie grasă, albă și să aibă carnea fină, precum mireasa zmeului.

După curățare și spălare, se freacă bine cu sare pe dinăuntru și pe dinafară. Se așează într-o tavă unsă, se toarnă grăsime topită și se dă la cuptor.  Când începe a se rumeni, se întoarce și se unge pe toate părțile cu grăsimea din tavă, preț de jumătate oră. Se adaugă varza murată, tocată mărunt și stoarsă, nu prea tare, ce a fost ținută de cu seară în apă, pentru desărare.

Rața se presară cu mirodenii și se afundă în varza tocată. Pe deasupra, se întind roșiile tăiate felii și ar-deii grași. Se mai lasă la foc domol încă jumătate oră. Se aduce la masă pe tipsie, înconjurată de varza proteguitoare.

Acest feliu se socoate nec plus ultra în gastronomia mahalalelor bucureștene. Nu are rival decât în purcelul de lapte la tavă și, nu intotdeauna, doar în preajma de alegeri parlamentare.

Bon appétit

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro