Cuvioșii monastirei Râvnita își înalță slujbele către ceruri, după asprul canon al Răsăritului. Se cuvine hrană trupului și în zilele de post, numai ierburi cu ceva oloiu.

Desigur, fasolea se află la mare prețuire, și mai ales, bătută cum numai sfinții călugări au meșteșug. Pentru masă, îndeobște pentru patru frați, ai nevoie:

400 grame fasole uscată

5 ardei paprika iute uscați (Capiscum annuum)

o căpățână de usturoi

300 mililitri untdelemn de măsline extravergin

5 grame sare de mare

Fasolea se alege și se lasă la înmuiat în apă rece, încă de cu seară.

A două zi se pune la fiert, împreună cu ardeii.

Când fasolea s-a înmuiat, se scurge apa iar ardeii se curăță de coajă și semințe și se mărunțesc. Se zdrobesc boabele de fasole și, împreună cu ardeii, formează o pastă groasă.

Se adaugește usturoiul mărunțit și sarea. Se picură untdelemnul în timp ce se amestecă totul cu o lingură de lemn.

Nu-i oprire până la înghițirea oloiului, deplină. Mărturisesc frații călugări despre dulceața acestui feliu.

Dar nu-i de încercat pentru cei ce n-au la îndemână, pentru stingerea focului din gâtlej, o pivniță plină cu presfântul vin de împărtășanie.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro