FOTO: 200 de rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești, Mihail Kogălniceanu, Costache Negruzzi, Iași, 1841, Editura Dacia

În 1841 apare primul ghid într-ale bucătăriei la noi, sub sigla unor așa ziși necunoscuți – K.N. și M.K. – 200 de rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești.

Taina s-a aflat repede, era vorba de Costache Negruzzi și Mihail Kogălniceanu, școliți în Apus dar purtând încă dorul „fandacsiei” gastronomice de acasă. Reclama făcută de cei doi cărții era pe potriva strălucirii lor spirituale, dublată de o neostoită poftă de mâncare: „o carte care, răsturnând toate puterile așezate, călcând în picioare toate pravilele primite de Adunare și de obiceiul pământului, are să facă o revoluție strașnică în toată Moldova, întru chipul de a face frigănele și găluște”.

Profețind că această carte le va duce „numele de introducători ai artei culinare în Moldova”, autorii oferă rețete într-o minunată devălmășie, de la „metoda de a limpezi vinul turbat”, „orjada de migdale dulci și amare”, „pasteta de hulubi” la „sosul de harpagică pentru rasol” sau „caralabii rumene” (nimic altceva decât modestele gulii, din nemțescul Kohlrabi!)
Astăzi aș propune, celor care mă urmăresc, dacă nu se încumetă chiar să le prepare, următoarele rețete din cartea celor doi scriitori clasici:

Fragment din cartea ,,Plăcerile păcătoase ale gastronomiei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă, publicată la Editura Integral.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro