Începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, orientarea cărților de bucate este tot mai clară, făcând trecerea de la arhaismele culinare ale trecutului la noutățile bucătăriei occidentale, cea cu practică mai îndelungată.

Așa apare Buna menajeră, la Galați, în 1871, a Ecaterinei Steriad, căsătorită, probabil, prima oară Comșa, cu subtitlul „carte de bucate practică, conținând bucătăria română, franceză și germană. Tot felul de prăjituri, dulcețuri, înghețate precum și bucătărie vegetariană”. A cunoscut mai multe ediții și ani de zile a rămas o carte de căpătâi pentru gospodinele din spațiul românesc. După 1900, numărul rețetelor a sporit de la 666 la 1255.
Se pare că fiicele ei i-au călcat pe urmă fiindcă unul din volumele ulterioare e semnat de acestea, Marioara Comșa și Angela Rusescu. Motto-ul cărții Ecaterinei Colonel Steriad arată grija pentru juna generație: „Familia este temelia societăței; Unu bunu menaju recomandă o bună familie” și este dedicată Doamnei Românilor M.S.Principesei Elisabeta „cu obicinuita’i graciositate a bine voită să o accepteze”.

Noblețea și recunoștința față de „ospătărie”, mă obligă să vă fac cunoscute, măcar, două dintre rețetele doamnei Colonel:

I. Înghețată de ciocolată

Se va rade și se va ferbe unu fundu de ciocolată bună cu unu dramu vanilie, două oca lapte dulce, și o lasă să se răcescă. Se va bate opt gălbenușuri ouă bine cu 150 dramuri zahăru pisatu, tornă ciocolată peste dânsulu, pune’o pe jăraticu și amestec’o cu amestecătorulu de ciocolată până începe a se îngroșa. Atunci tornă’lu de grabă într’o formă rotundă și mai amestecă’lu ca se nu se facă brândă până se răcește; Pe urmă strecoră’lu prin sită de mătasă și pune’lu se îngheță.

II. Băutură caldă și rece sau ponciu

Faceți ceaiu și puneți după numerulu personeloru mesuri într’o supieră ce se găsește înadinsu destinată pentru acestă beutură, pentru a se servi din ea ponciu. După aceia pui zaharu tăetu în bucăți în analogie cu ceaiulu, adică: 150 dramuri și o lămâe sau două tăete în felii necurățite, și o portocală earăși în analogia de mai susu, turnăndu și romu ori rachiu în porții egale pentru a’i da gustulu c eve convine. Acesta măntuită se dă focu cându voiți se vă serviți de ea momentu, puindu-se forte ușoru cu o linguriță romu ori rachiu de o cantitate orecare peste ceaiulu celu pregătitu în supieră. Dă’i focu și lasă să ardă vr’o 5 momente sau și mai multu, apoi împărțiți cu acea lingură mare expre a supierei prin pahare de cristalu nante, și ve puteți servi din elu.



Fragment din cartea ,,Plăcerile păcătoase ale gastronomiei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă, publicată la Editura Integral.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro