Brunello di Montalcino este un vin roșu italian produs în podgoriile din jurul orașului Montalcino, în provincia Siena, situat la aproximativ 80 km sud de Florența. Brunello, un diminutiv al lui bruno („negru”), este numele care a fost dat local la ceea ce se credea a fi un soi de struguri aparte cultivat în Montalcino.

În 1879, Comisia ampelografică a provinciei Siena a stabilit, după câțiva ani de experimente controlate, că Sangiovese și Brunello erau același soi de struguri și că primul ar trebui să fie numele său desemnat. În Montalcino, numele Brunello a evoluat în denumirea vinului produs cu 100% Sangiovese. Una dintre primele înregistrări ale „Brunello” a fost un vin roșu care a fost produs în zona Montalcino la începutul secolului al XIV-lea. În 1831, Marchizul Cosimo Ridolfi (care a fost numit mai târziu prim-ministru al Toscanei de către Marele Duce Leopold al II-lea) a lăudat meritele vinurilor roșii din Montalcino. În 1865, un târg agricol din Montalcino a menționat că vinul premiat al evenimentului a fost un „vin roșu select” cunoscut sub numele de Brunello.

La mijlocul secolului al XIX-lea, un fermier local numit Clemente Santi a izolat anumite plantații de viță de vie Sangiovese pentru a produce un vin 100% varietal care putea fi îmbătrânit pentru o perioadă considerabilă de timp. În 1888, nepotul său, Ferruccio Biondi-Santi - un soldat veteran care a luptat sub Giuseppe Garibaldi în timpul Risorgimento - a lansat prima „versiune modernă” a lui Brunello di Montalcino, care a fost îmbătrânită timp de peste un deceniu în butoaie mari de stejar.

Până la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Brunello di Montalcino și-a dezvoltat reputația ca unul dintre cele mai rare vinuri din Italia. Singurul producător comercial înregistrat în documentele guvernamentale a fost firma Biondi-Santi, care declarase până în acel moment doar patru recolte - 1888, 1891, 1925 și 1945. Prețul ridicat și prestigiul acestor vinuri au încurajat în curând alți producători să-l imite pe Biondi-Santi. În anii 1960, 11 producători fabricau Brunello, iar în 1968 regiunii i s-a acordat statutul Denominazione di Origine Controllata (DOC).

Până în 1970, numărul producătorilor s-a dublat la 25, iar în 1980 erau deja 53 de producători. În 1980, Montalcino a fost prima regiune viticolă italiană care a primit denumirea Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Până la începutul secolului al XXI-lea, erau aproape 200 de producători de Brunello di Montalcino, în mare parte mici fermieri, producând împreună aproape 330.000 de cutii de 6 sticle pe an. Brunello di Montalcino este fabricat 100% din Sangiovese. În mod tradițional, vinul trece printr-o perioadă extinsă de macerare în care culoarea și aroma sunt extrase din pielițele boabelor de strugure. După fermentare, vinul este apoi maturat în stejar. În mod tradițional, vinurile petrec trei ani sau mai mult în botte - butoaie mari de stejar din Slavonia, care conferă puțină aromă de lemn și produc, în general, vinuri mai austere. Unii vinificatori folosesc mici barriques franțuzești, care conferă o aromă mai pronunțată de stejar vanilat. Vinul poate fi învechite în butoaie franțuzești pentru o perioadă scurtă de timp și apoi petrece o perioadă mai lungă în botte-le tradiționale. Vinurile sunt lansate pe piață la 50 de luni de la recoltare, iar Riserva se va vinde la un an după aceea. Cerințele actuale de îmbătrânire au fost stabilite în 1998 și dictează ca Brunello să fie îmbătrânit în butoi de stejar timp de cel puțin doi ani și minimum patru luni în sticlă înainte de a ajunge pe piață. Vinificatorii care se abat intenționat de la aceste reguli pot primi o condamnare pentru fraudă comercială însoțită de o pedeapsă cu închisoarea de până la șase ani.

…Casisano Brunello di Montalcino 2016 este un vin cu 14% alcool, care a stat 36 de luni în baric. Descrierea făcută de către cunoscători: „Având o culoare rubinie profundă, cu tendințe de granat, se deschide spre nas cu o complexitate elegantă și proaspătă de note fructate și picante tipice soiului Sangiovese. Gust foarte plăcut, armonie cu structura excelentă, care este însoțită de taninuri catifelate și o lungă persistență. Perfect pentru a însoți mâncăruri de vânat cu blană, carne roșie la grătar și brânzeturi maturate”. Accesibil ca preț, în jurul a 40 de euro / sticla.

…Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Judicem Grațian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro