Primul eveniment conex organizat la Urban Blues Fest #4 este lansarea antologiei ISTORIA SUNETELOR, al cincilea volum al redacţiei revistei virtuale Arta sunetelor şi invitaţii lor. Acest volum este coordonat de Radu Lupaşcu şi Gabriel Petric, iar printre autori îi regăsim pe: Alina Ciolcă, Ioan Big, Alexandru Mamina, Virgil Mihaiu, Talaba Nimrod, Claudiu Oancea, Mimo Obradov, Emil Răducanu, Bogdan Lucian Stoicescu, Cornel Stranschi şi George Volceanov.

Conferinţa de presă este programată pentru 21 octombrie 2023, ora 18. După lansare, trioul GRAIU va susţine un minirecital. Evenimentul se va desfăşura în sala mică de la Pub, iar intrarea va fi gratuită.

„Am rămas pe baricadele rockului, bluesului, jazzului şi am sprijinit artiştii români cu real talent şi caracter. Nu am ignorat pe nimeni, însă am fost nevoit să ocolesc aroganţa, falsitatea şi impostura. Experienţa de peste 25 de ani din publicistica mioritică m-a ajutat să trec peste toate opreliştile media, să aleg grâul din neghină şi am continuat să ofer tuturor celor interesaţi, tineri sau maturi, adevărată faţă a artei sunetelor, care dăinuie şi rămâne mărturie generaţiilor viitoare.

Am pus pe harta Bucureştiului un festival de blues cu personalitate, unde am promovat deopotrivă artişti români tineri sau consacraţi, din toate provinciile României. Pentru următoarea ediţie am pregătit lansarea unei antologii unicat, Istoria sunetelor, despre care se va vorbi şi comenta mult pentru că am avut fiecare curajul de-a spune lucrurilor pe nume! Am un regret profund că editurile mari nu ne sprijină în a promova muzica autentică, pe artiştii ei şi a pătrunde informaţia artei sunetelor în toate cotloanele ţării.” (Radu Lupaşcu)

“GRAIU reinterpretează organic muzici în graiuri din ceea ce poate unii am auzit la școală că sunt dialectele istorice românești (două din ele pe cale de dispariție): aromâna, meglenoromâna, istroromâna și, desigur, dacoromâna (româna standard nord-dunăreană), într-o oglindă tematică și sonoră cu muzica tradițională în graiul afro-american de dinaintea bluesului și jazzului. Cântece ritualice și de joc, balade haiducești, doine, cântece lirice și pastorale din Tessalia, Pind, Meglen, Albania, Macedonia, Istria și diferite zone din România, iar de cealaltă parte a Oceanului - field-hollers, spirituals, shouts, prison blues, cântece de muncă și gospel.” (Alina Ciolcă)

Ediţia de toamnă a Urban Blues Fest, primul festival dedicat bluesului din Bucuresti, soldout la prima ediţie şi a treia ediţie, se va desfăşura în excelenta locaţie The Pub Trocadero, de la Universitate, în zilele de 20, 21 şi 22 octombrie 2023.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro