Atât de mult ne-am obișnuit cu „sarscovideala” asta, încât acum nu ne mai spune mare lucru, așa cum se întâmpla prin februarie-martie. O dovadă în plus este că, spre surprinderea multora, nu „Covid” este cuvântul anului 2020, respectiv cel mai căutat termen potrivit specialiștilor care updatează periodic Dicționarul Collins.

„Lexicografii noştri au ales <<lockdown>> drept Cuvânt al Anului, deoarece este o experienţă unificatoare pentru miliarde de oameni din întreaga lume, care au trebuit, în mod colectiv, să îşi joace rolul în combaterea răspândirii COVID-19”, se arată pe site-ul oficial al Dicţionarului Collins (www.collinsdictionary.com), potrivit Mediafax.

Collins definește „lockdown” drept „the imposition of stringent restrictions on travel, social interaction and access to public spaces”. frecvența cu care a fost căutat termenul până acum în 2020 fiind de peste 60 de ori mai mare decât în 2019.

Pentru comparație, iată care au fost sintagmele „Word of the Year” înainte vreme:

2019 - „climate strike”

2018 - „single-use”

2017 - „fake news”.

În același timp, opțiunile Dicționarului Oxford au fost:

2019 - „climate emergency” (destul de asemănătoare opțiunea cu cea de la Collins!)

2018 - „toxic”

2017 - „youthquake” („a significant cultural, political, or social change arising from the actions or influence of young people”)

...La noi, probabil, se va merge spre un nume propriu. Ce ziceți despre „Arafat. Raed Arafat”? Noul „Bond. James Bond”.

Dan-Silviu Boerescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro