Dacă salata (de) boeuf rămâne în topul preferințelor culinare ale românilor de Sărbători, nici „verișoara” ei mai sobră (...fără carne!) nu stă mai prejos. Salata rusească („a la russe”) este aproape la fel de populară.

Să trecem în revistă ingredientele, modul de preparare și câteva variante de servire a acestei minunății gustoase (o compilație realizată din câteva cărți de bucate clasice).

Ingrediente:

300 grame cartofi

1 morcov mijlociu

o mână fasole verde

o mână mazăre boabe

2 ouă răscoapte

1 linguriţă muştar

100 ml ulei

2 linguri oţet sau zeamă de lămâie,

sare

Pentru servit:

2-3 linguri maioneză sau 250 grame aspic

sau 12 roşii frumoase

sau şuncă

sau peşte

Mod de preparare: Se pun într-un castron cartofii şi morcovii fierţi, tăiaţi în cuburi mici, fasolea verde şi albuşul de ou răscopt, tăiate în bucăţele, şi mazărea boabe. Separat se face următorul sos: se trec prin sită gălbenuşurile răscoapte, se amestecă cu puţin muştar, se adaugă sare şi ulei puţin câte puţin, ca la orice maioneză. Se subţiază cu zeamă de lămâie sau cu oţet. Când este gata, se toarnă pentru zarzavatul tăiat. Se amestecă şi se lasă la o parte vreun sfert de oră, ca să se îmbibe cu sos. Apoi se gustă şi se potriveşte de sare şi de lămâie.

Salata rusească poate fi servită în diferite feluri:

1. Cu maioneză. Se aşază salata pe o farfurie lungă şi se netezeşte cu lingura. Se toarnă deasupra un sos gros de maioneză, iar împrejur se pun cozi de raci, felii de ou răscopt şi foi de salată verde.

2. În aspic. Se toarnă într-o formă dreptunghiulară aspic de un deget şi se lasă să se întărească. Din aspicul rămas şi bine răcorit se toarnă cu o linguriţă câte puţin pe pereţii formei, ţinută înclinat, astfel ca aspicul, întărindu-se , să se ţină de pereţi. Operaţia aceasta se repetă de 2-3 ori, până se obţine pe pereţii laterali ai formei un strat gros cam de 1 cm. La mijloc se aşază salata, apăsând uşor cu o lingură ca să nu rămână loc gol între salată şi aspic. Se dă la rece. Înainte de a servi se introduce forma o clipă în apă caldă, se şterge şi se răstoarnă pe farfurie. Se aşază împrejur aspic tăiat mărunt.

3. În roşii. Se aleg roşii frumoase şi tari. Se taie capacul şi se scobesc. Se presară înăuntru sare şi piper şi se pun pe o farfurie, cu gura în jos, să se scurgă. Se umplu cu salată şi se aşază pe farfurie, pe un strat de salată verde, tăiată cu tăiţeii.

4. Cu şuncă. Se taie cu grijă felii egale de şuncă. Din felii se fac cornete (ca orice cornet de hârtie) şi se umplu cu salată. Pot fi făcute şi rulouri, punând câte puţină salată pe felia de şuncă, apoi făcând felia sul.

5. Cu peşte. Se curăţă peşte şi se spală. Dacă e nisetru sau morun, se taie felii potrivit de subţiri din peştele crud, se fac sul, se leagă cu o aţă şi se fierb cu zarzavat şi sare, ca orice peşte rasol. La şalău se scoate carnea de la început de pe oase, se fac fileurile sul şi se fierb cu nisetrul; sau se fierbe şalăul întreg şi apoi i se scot oasele. Se aşază salata rusească pe farfurie şi deasupra se pun rulourile de peşte răcorite sau şalăul întreg, după ce i s-au scos oasele. Împrejur, se pun foi de salată verde.   

Dan-Silviu Boerescu (răsfoind admirativ cărțile de bucate)

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro