Vinuri și soiuri vechi românești de viță-de-vie …Multe – de ordinul sutelor? – s-au pierdut la filoxeră. Multe supraviețuiesc uitate într-un colț de vie anonimă. Prea puține mai prezintă interes pentru marii producători. Dar împreună, înfruntând vicisitudinile istoriei și… comerțului, alcătuiesc capitole remarcabile ale dicționarului vinului românesc. Și nu doar pentru sonoritatea aparte a denumirilor!

V. Lascăr colț cu M. Eminescu - de la librăria St.O.Iosif pe vremea lui ceașcă și cârciumă de lux a marilor actori în epoca post revoluționară la maidanul cu șobolani de azi. Revoluţionarul Dan Niculescu a decretat că în crâşmă sa – în care- şi făceau veacul Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, Dumitru Rucăreanu, Colea Răutu, Ştefan Bănică, Dorel Vişan, George Mihăiţă şi mulţi alţi actori celebri – singurii de etnie permişi erau doar cei din taraful condus de Nelu Ploieşteanu.

Vino Nobile di Montepulciano este un vin roșu cu Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) produs în podgoriile din jurul orașului Montepulciano, din provincia Siena. Vinul este obținut în principal din soiul de struguri Sangiovese, cunoscut local ca Prugnolo Gentile (minimum 70%), amestecat cu Canaiolo Nero (10% -20%) și procentaje mai mici din alte soiuri locale, cum ar fi Mammolo. Vinul este maturat timp de doi ani (cel puțin un an în butoaie de stejar) sau trei ani dacă este Riserva.

„Buon vino fa buon sangue!”… și nici nu mai e nevoie de vreo traducere… Morellino di Scansano DOCG – „vinul vechi al etruscilor” - este un vin roșu italian produs în împrejurimile deluroase ale satului Scansano, în regiunea Maremma din Toscana de coastă, care are o tradiție străveche de vinificație. Morellino este denumirea locală a soiului de struguri Sangiovese. Mulți cred că numele Morellino provine de la morello („maro”), culoarea cailor din regiune. Numele poate proveni, de asemenea, de la cireșele morello, fructe de un roșu închis...