Prințul Philip, Duce de Edinburgh, consortul Reginei Elisabeta a Marii Britanii, a încetat din viață, cu doar două luni înainte de a împlini centenarul. Născut, pe 10 iunie 1921, în Insula Corfu, ca Prinț al Greciei și Danemarcei, Philip s-a căsătorit cu viitoarea Regină în 1947, cuplul moarhic având patru copii: actualul Prinț Moștenitor Charles, Ducesa Anne, Ducele Andrew, Ducele Edward.


Prințul se retrăsese din viața publică încă din 2017, din cauza suferințelor. Un fost mare sportiv, la 96 de ani renunțase și la șofat, din cauza unui accident. În ultima perioadă, a stat mai mult internat în spital. Codul prin care serviciile speciale au anunțat decesul a fost „A căzut Fourth Bridge!”. În asemenea situații, viteza de reacție este impresionantă, iar o înmormântare regală se poate organiza în numai șase ore. De altfel, membrii familiei regale fac repetiții frecvente pentru propria ceremonie funebră - Regina Elisabeta o dată pe an!

Prințul Philip țși-a exprimat încă din timpul vieții opțiunea pentru o ceremonie simplificată, trupul urmând a fi depus nu la Wesrminster Abbey, ci, la fel ca în cazul Prințesei Diana, la St. James Palace. A fost decretat doliu național, iar syeagurile au fost coborâte în bernă. Publicul nu va avea acces nici la catafalc, nici la ceremonialul funerar, ci doar membrii familiei, prietenii apropiați și șefii de state din Commonwealth. Prințul va avea o ceremonie discretă în Capela St. George din Windsor, iar înmormântarea va avea loc în Grădinile Frogmore, de lângă Castelul Windsor.

R.I.P.!

Vicențiu Naumescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro