Prințul Philip și Regele Mihai s-au născut în același an, 1921, și au avut timp de aproape un secol o istorie comună. Erau veri și, prin mamele lor, Prințese ale Regatului Elen, aparțineau de aceeași casă dinastică, cea a Greciei.

Au fost buni prieteni încă din prima copilărie, când Philip, aflat cu familia în exil, era adesea invitat în România să-și petreacă vacanțele, în special la București, Sinaia și Mamaia. Regina Maria, bunica paternă a lui Mihai, a consemnat cu lux de amănunte asemenea episoade. În 1927, Philip împreună cu surorile sale stau o vreme la Palatul Cotroceni din București, după care, li se alătură lui Mihai la Castelul Peleș din Sinaia.

Deloc întâmplător supranumită „Soacra Balcanilor”, Regina Maria se întorcea în țară pe 14 august 1928, după ce petrecuse o perioadă împreună cu fiica sa preferată, „Mignon”/Mărioara, Regina Iugoslaviei, pe litoralul Mării Adriatice, în stațiunea Bled. Regina Maria a găsit în Palatul Regal din Mamaia un grup vesel, între care pe membrii Familiei Regale a Greciei, micul Rege-copil Mihai al României şi Regina Mamă Elena (născută Principesă a Greciei, fosta soție a lui Carol al II-lea). „Philip - scrie Regina Maria - iute ca argintul viu, foarte amuzant şi ştrengar, vioi şi comunicativ, s-a bucurat să mă vadă.” La Mamaia, scrie Regina Maria, „plaja este cu adevărat superbă şi perfectă pentru copii, iar înotul este mai plăcut decât la Balcic. Miky /Regele Mihai/ şi Philip se simt minunat în apă şi pe nisip; desigur lui Miky îi face bine să-l aibă lângă el pe verişorul lui plin”. Din Palatul Regal din Mamaia, a doua zi, de Sfânta Maria, grupul pleacă într-o scurtă excursie la Constanţa şi, pentru câteva ore, se îmbarcă pe bricul „Mircea”, nava amiral a Flotei Române. Regina şi cei doi copii se simt minunat şi admiră exerciţiile navale din portul Constanţa şi jocurile marinăreşti tradiţionale, Prințul Philip devenind, în timp, un mare iubitor al mării, comandant de navă și participant la numeroase regate și croaziere, inclusive una în jurul lumii. Cina este luată, ca de obicei, pe terasa largă, dinspre mare, a Palatului Regal din Mamaia.

În dimineaţa zilei următoare, de 16 august 1928, notează Regina Maria, Prinţul Philip o trezeşte devreme pe Principesa Ileana, cea mai mică dintre copiii cuplului regal Ferdinand-Maria, să meargă împreună să facă o baie în mare. „Fireşte că Philip ne aduce şi mai multă bucurie - notează Regina Maria -, întrucât el şi Miky se joacă împreună, se distrează o grămadă şi fac mişcare fizică. Astăzi a bătut vântul mai tare dar am făcut împreună cu ei o baie foarte plăcută în mare.”

În decembrie 1936, Prințul Philip își petrece vacanța de Crăciun la București și Sinaia, în compania lui Mihai, ocazie cu care cei doi adolescenți pilotează împreună un automobil.

Relația dintre cei doi veri cu sânge albastru s-a păstrat și la maturitate. În noiembrie 1947, la nunta lui Philip cu verișoara de gradul al III-lea a suveranului român, Elisabeta, Principesa Moștenitoare și viitoarea Regină a Marii Britanii, Regele Mihai se întâlnește cu Principesa Ana de Bourbon-Parma și se hotărăște să o ia de soție. Ulterior, alungat de comuniști din propria sa țară, Regele Mihai va avea parte de o nuntă ca-n povești organizată la Atena de Familia Regală a Greciei, rudele lui Philip. Iar la nașterea primului său copil, Principesa Margareta, Prințul Philip va fi nașul de botez al acesteia.

În 2012, la aniversarea a 60 de ani de domnie a Reginei Elisabeta („jubileul de diamant”), în mod semnificativ aceasta este flancată în poza de grup cu șefii de state de Regele Mihai și Prințul Philip.

Comunicatul de presă al Casei Regale a României reafirmă această legătură statornică: „Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Alteței Sale Regale Principele Philip, Ducele de Edinburgh. Principele Philip și Regele Mihai, născuți în același an, au fost veri și au păstrat o prietenie de o viață întreagă. Ducele de Edinburgh a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și i-a purtat de grijă în școală, la liceu și la facultate.

Principele Philip, alături de Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viața Familiei Regale române. După dispariția Regelui Mihai, pentru Majestatea Sa Margareta Ducele de Edinburgh a fost o figură părintească. Toate generațiile din Familiile Regale română și britanică au fost apropiate, dar pentru generația de astăzi, Regina Elisabeta a II-a și Principele Philip rămân drept modele spirituale, surse fundamentale de inspirație.”

Silviu Leahu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro