Politicienii John și Bobby Kennedy, dramaturgul Arthur Miller, jucătorul de baseball Joe DiMaggio, editorul Hugh Hefner, mafiotul Sam Giancana, actorul Laurence Olivier: între atâția bărbați celebri cu care s-au intersectat viața și cariera celei mai celebre femei din secolul XX, Marilyn Monroe, s-a aflat și un român, regizorul Jean Negulesco.

Jean Negulesco (Ioan Negulescu după starea civilă, 26 februarie 1900, Craiova - 18 iulie 1993, Marbella, Spania) a fost un pictor, regizor de film, scenarist și producător de film originar din România.

Talentul pentru artă se arată timpuriu, când tânărul Jean Negulescu, cercetaș voluntar în rândurile Crucii Roșii în timpul Primului Război Mondial, schițează un portret al lui George Enescu. Jean Negulescu se hotărăște să devină pictor atunci când maestrul George Enescu, căruia i-a plăcut desenul, îl cumpără cu un preț ridicat. Cu toate că începuse să ia lecții de pictură, tatăl său îl trimite la Paris să studieze economia. Pentru o vreme frecventează cursurile „Academiei Julian", neglijând însă total științele economice, și, în consecință, nu mai primește bani de acasă. Pentru a-și asigura existența în capitala Franței, muncește seara în restaurante, spălând vasele, în timp ce ziua, copiază operele marilor maeștri în muzee, cópii pe care le vinde ieftin. În acest timp se împrietenește cu unii din artiștii avangardei pariziene precum Brâncuși, Modigliani,  Soutine și alții. De asemenea, frecventează cercul dadaiștilor în frunte cu Tristan Tzara, și el originar din România, care exercită o puternică influență asupra picturii sale. În mijlocul anilor douăzeci, se mută în sudul Franței, unde pictează peisajele Rivierei.

În 1927, se căsătorește cu o tânără americană și se mută la New York, unde își organizează o expoziție cu picturile sale. În 1929, divorțează și se stabilește în California. Este un moment hotărâtor în viața sa, căci acum se lansează la Hollywood în lumea filmului, începe să semneze: Negulesco. Scrie scenarii și este asistent de regie la filmele „Captain Blood” și „A Farewell To Arms”, acesta din urmă după romanul „Adio, arme!” al lui Ernest Hemingway. Felul său de a lucra l-a impresionat pe Benjamin Glaser, care-l angajează la studiourile Paramount Pictures pentru trei ani, întâi ca scenarist colaborator, apoi ca director adjunct și, în sfârșit, ca regizor. Regizează primul film de lung metraj, Singapore Woman („Femeia din Singapore") pentru studiourile Warner Brothers în 1941, dar abia trei ani mai târziu, în 1944, înregistrează un succes remarcabil cu filmul The Mask of Dimitrios („Masca lui Dimitrios"), bazat pe subiectul unui roman de Eric Ambler. În 1948, filmul Johnny Belinda are un succes extraordinar, interpreta principală, Jane Wyman primind premiul Oscar pentru cea mai bună actriță. Urmează drama Three Came Home („Trei se întorc acasă", 1950) bazat pe un fapt real din timpul războiului, cu Claudette Colbert, comedia How to Marry a Millionaire („Cum să te căsătorești cu un milionar”) cu Marilyn Monroe, primul film pe ecran lat (Cinemascop), apoi în același sistem de ecran lat filmul Daddy Long Legs(1954) cu Fred Astaire. Jean Negulesco intră în studiourile 20th Century-Fox, unde continuă să lucreze până în anul 1970, când realizează ultimele sale filme, Hello Good-Bye și The Invincible Six („Cei șase invincibili").

Jean Negulesco a fost membru al Academy of Motion Picture și a fost distins cu Silver Tray de către International Executive Service Corporation și cu The Laurel Award pentru întreaga sa producție regizorală. A fost membru de onoare al American-Romanian Academy of Arts and Sciences și în anul 1983 i s-a decernat Diploma de Onoare a Academiei. Are o stea pe celebrul Hollywood Walk of Fame. În 1984, și-a publicat memoriile sub titlul Things I Did and Things I Think I Did („Lucruri pe care le-am făcut și lucruri pe care cred că le-am făcut"). Jean Negulesco a murit în urma unui atac de inimă la 18 iulie 1993 la Marbella, în Spania.

Jean Negulesco, regizor și producător, are în palmares 42 de lungmetraje, 25 de scurtmetraje și numeroase expoziții în marile capitale ale lumii. S-a născut în Craiova, fiind al cincilea copil al unei familii de negustori înstăriţi. Pe când avea cinci-şase ani, tatăl său îl ia cu el la Berăria Bazilescu, unde va avea să vadă pentru prima oară fotografii „care se mişcă pe perete” (imaginile cinematografice ale vremii). Mai apoi, tatăl şi fiul vizitează destul de des grădina de vară Minerva, unde rulau spectacole cinematografice. Într-una din serile de după spectacol, întors în camera sa, tânărul „Ianculeţ cu părul creț”, așa cum era alintat, va schiţa pe hârtie câteva scene din filmul tocmai văzut. În 1921, Jean Negulescu a plecat în Paris, cu gândul de a ajunge la Hollywood și a deveni un maestru ale cinematografiei mondiale. 

În „oraşul luminilor”, la Paris, se împrietenise cu Modigliani, Soutine, Pascine, Tristan Tzara (care-i influenţează hotărâtor destinul) şi cu Brâncuşi, conaţionalul său oltean. Pentru o scurtă perioadă lucreaza la Nisa, la hotelul românului Negresco. Dar este dat afară după ce seduce o clientă fidelă a hotelului, fiica unui miliardar american. Jean pleacă împreună cu americanca în Statele Unite. După căsnicia ratată cu aceasta, se stabilește la New York, unde, în 1927, îşi organizează prima expoziţie de pictură. Doi ani mai târziu, pleacă în California, lansându-se în lumea fabuloasă a cinematografiei. A avut-o ca prietenă și amantă pe însăși Marilyn Monroe, pe care a considerat-o cea mai frumoasă femeie a tuturor timpurilor, dar s-a iubit și cu alte staruri, precum Greta Garbo, Sophia Loren, Barbara Stanwyck şi Leslie Caron, distribuite în filmele sale. Olteanul se poate lăuda că a avut o relație cu Marilyn Monroe înainte de președintele american J. F. Kennedy.

Hollywwod-ul îi scoate în față femei celebre, iar regizorul nu le poate ignora nici pe Veronica Lake, Faith Domergue, Sidney Fox, Binnie Barnes, Carole Landis, Anita Colby, Lynn Baggett.

Dar cea mai cunoscută iubire a lui Jean din Craiova rămâne Marilyn Monroe. Actrița a fost recomandată lui Negulesco de către bunul lui prieten de la revista Life, John Florea. După probe, Marilyn este aleasă pentru un rol principal în How to Marry a Millionaire, alături de Lauren Bacall. Pe perioada filmărilor, între Jean și diva blondă se înfiripă o poveste de dragoste. „Monroe e visul împlinit al oricărui bărbat din lumea largă. Este femeia cu care visezi și trebuie să-ți înșeli nevasta. Mort să fii, să nu te înnebunească", spunea Jean despre superba lui muză și, o vreme, iubită…


…Mai multe povești fascinante în volumul Vedetele de la Hollywood cu origini în România, din colecția „Români și românce care au schimbat lumea”, apărută la Editura Integral.

Dan-Silviu Boerescu
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro